HOROR NA A3

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV VOZAČA KAMIONA SMRTI Tegljačem pokosio učenike na odmorištu kod Novske, ubio dvije 14-godišnjakinje i djevojku (26)

 CROPIX

Točno pola godine od prometne nesreće na odmorištu autoceste A3 kod Novske, kada je vozač tegljača Ivan Filipović (60) doslovno "sijao" smrt i to pod utjecajem Normabela, Županijsko državno odvjetništvo u Sisku je nakon provedene istrage podignulo optužnicu protiv vozača. Na mjestu tragedije život su izgubile dvije 14-godišnjakinje, dok je 26-godišnja djevojka preminula u bolnici pet tjedana poslije

Optužnica Filipovića tereti da je 7. lipnja 2019. godine u 9,35 sati na 133. kilometru sjeverne kolničke trake A3, kao vozač vozila kategorije C+E upravljao tegljačem s poluprikolicom suprotno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama odnosno da je "umoran i pod utjecajem djelatnih sastojaka lijeka Normabel bio nesposoban sigurno upravljati vozilom".

Tužiteljstvo tvrdi i da je Filipović "pristao takvom vožnjom ugroziti druge sudionike u prometu pa je izlaznom trakom koja s autoceste vodi na benzinsku i na odmorište Novska-sjever, usprkos prometnom znaku ograničenja od 40 km/h, na izlaz izletio vozeći 89 km/h."

- Uslijed toga je desnim dijelom teretnjaka okrznuo lijevi retvovizor ophodarskog vozila Hrvatskih autocesta koje se kretalo ispred njega. Vozač tog vozila je stoga naglo skrenuo u desno i time izbjegao nalet tegljača.

Okrivljenik se dalje nastavio kretati odmorištem prešavši preko uzdignutog otoka na kojem se nalazi pumpa za zrak gdje je lijevim kotačima naletio na rubni kamen pa je došlo do usporenja njegove brzine i naleta na dvije pješakinje koje su odbačene na asfaltiranu površinu.

Zatim je udario u još dvije pješakinje koje su nakon udara podvučene pod tegljač koji je dalje udario u parkirani auto kojeg je odbacio na drugo vozilo da bi nakon svega prešao preko tijela dviju pješakinje i u konačnici sletio van kolnika na travnjak - kažu iz DORH-a.

Filipović do daljnjega ostaje iza rešetaka jer je tužiteljstvo predložilo produljenje pritvora zbog opasnosti od ponavljanja djela, a nakon nesreće, podsjetimo, pravdao se da nije uspio zakočiti jer da nisu radile kočnice.

Međutim, tehnički pregled kamiona nije potvrdio njegovu tvrdnju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 21:23