ODREĐENE MU MJERE

VOZAČ KAMIONA SMRTI PUŠTEN NA SLOBODU Tegljačem pokosio učenike na odmorištu kod Novske, ubio dvije 14-godišnjakinje i djevojku (26)

 
 CROPIX

Vozač kamiona Ivan Filipović (61), koji je u lipnju prošle godine na odmorištu autoceste A3 kod Novske doslovno “sijao” smrt pod utjecajem Normabela i zbog čega je optužen, nakon sedam mjeseci iza pritvorskih rešetaka, prošlog je tjedna izašao na slobodu.

Filipoviću su određene, međutim, mjere opreza – osim što mu je oduzeta vozačka dozvola, mora se javljati u policijsku postaju te ne smije napuštati mjesto na kojem ima prijavljeno boravište. Na slobodi će tako čekati odluku sudskog optužnog vijeća koje treba odlučiti hoće li optužnicu Županijskog državnog odvjetništva u Sisku podignutu lanjskog prosinca, potvrditi, vratiti na doradu ili odbaciti.

Na mjestu tragedije, podsjetimo, život su izgubile dvije 14-godišnjakinje, dok je 26-godišnja djevojka preminula u bolnici pet tjedana poslije.

Bio nesposoban za vožnju

Optužnica Filipovića tereti da je 7. lipnja 2019. godine u 9,35 sati na 133. kilometru sjeverne kolničke trake A3, kao vozač vozila kategorije C+E upravljao tegljačem s poluprikolicom suprotno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama odnosno da je "umoran i pod utjecajem djelatnih sastojaka lijeka Normabel bio nesposoban sigurno upravljati vozilom".

Tužiteljstvo tvrdi i da je Filipović "pristao takvom vožnjom ugroziti druge sudionike u prometu pa je izlaznom trakom koja s autoceste vodi na benzinsku i na odmorište Novska-sjever, usprkos prometnom znaku ograničenja od 40 km/h, na izlaz izletio vozeći 89 km/h."

Damir Krajač / Hanza Media
Kamion kojim je izazvana strašna nesreća na odmorištu kraj Novske

- Uslijed toga je desnim dijelom teretnjaka okrznuo lijevi retvovizor ophodarskog vozila Hrvatskih autocesta koje se kretalo ispred njega. Vozač tog vozila je stoga naglo skrenuo u desno i time izbjegao nalet tegljača.

Okrivljenik se dalje nastavio kretati odmorištem prešavši preko uzdignutog otoka na kojem se nalazi pumpa za zrak gdje je lijevim kotačima naletio na rubni kamen pa je došlo do usporenja njegove brzine i naleta na dvije pješakinje koje su odbačene na asfaltiranu površinu.

Prešao preko tijela pješakinja

Zatim je udario u još dvije pješakinje koje su nakon udara podvučene pod tegljač koji je dalje udario u parkirani auto kojeg je odbacio na drugo vozilo da bi nakon svega prešao preko tijela dviju pješakinja i u konačnici sletio van kolnika na travnjak - stoji u optužnici.

Nakon nesreće Filipović se pravdao kako nije uspio zakočiti jer kočnice nisu radile međutim, tehnički pregled kamiona kojeg je vozio kobnog dana, nije potvrdio njegovu tvrdnju. Teza optužbe je da je Filipović vozio pod utjecajem lijekova i umora, no navodno ni to nije potvrđeno u vještačkim nalazima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:00