SUDAR

'POLICAJAC JE TETURAO I PLAKAO, BIO JE U ŠOKU, A PREDRAGA NISMO NI PREPOZNALI' Otkrivamo detalje teške nesreće koju je skrivio policijski službenik

 
 Robert Fajt / hanza Media

Svatko od njih krenuo je na posao - Predrag M. (36) iz kordunskog sela Dunjak prema Kupljenskom, gdje se proizvodi plastična ambalaža, a 29-godišnji policajac prema graničnom prijelazu Cetingrad, gdje radi na granici. Nažalost, nijedan nije došao na cilj, putovanje je obojici završilo istoga trenutka, u 13.50 sati, na istome mjestu - u Johovu, samo tri kilometra od Predragove kuće.

Samo 100 metara nakon što je policajac u službenome Mitsubishi Outlanderu sišao s državne ceste koja vodi prema Maljevcu, na županijsku koja skreće ka Cetingradu u prvom desnom oštrom zavoju otišao je previše ulijevo. U tom je trenutku Predrag svojom Škodom vozio sredinom svoje "zamišljene" strane ceste, zamišljene zato što sredinom prometnice nije bila povučena bijela crta koja bi na tom dijelu zasigurno bila puna. Sraz je bio neizbježan, a udar silovit. Iz karlovačke policije su potvrdili kako za nesreću odgovornim smatraju svojeg djelatnika.

- Službenim policijskim vozilom i tijekom službe upravljao je 29-godišnji policijski službenik. Vozilo nije držao što više desnom rubu kolnika i na tolikoj udaljenosti da s obzirom na blizinu kretanja vozila, uvjete prometa te stanje i osobine ceste ne ugrožava druge sudionike u prometu i ne izlaže sebe opasnosti, zbog čega je udario u osobno vozilo karlovačkih registarskih oznaka kojim je iz suprotnog smjera upravljao 36-godišnjak - rekli su u karlovačkoj policiji.

Nakon direktnog sudara vozila su se na cesti zarotirala, Mitsubishi je ostao na prometnici, dok je drugo vozilo odbačeno u jarak. Prva kuća u kojoj netko živi bila je udaljena stotinjak metara. Čim je čuo škripanje i udar, domaćin je znao da se dogodilo nešto jako loše te je pohitao prema kobnom zavoju.

- Moja supruga je vidjela policajca, prošao je kraj naše kuće, ne može reći da je jurio. Ma strašno, što reći, nikad nisam vidio takvo što. Policajac je bio u potpunom šoku, šetao je uokolo i telefonirao plačući. Pokušali smo ga smiriti, donijeli mu vode da se malo pribere, ali bio je neutješan. Predrag je ostao u autu, bio je pri svijesti, ali nije mogao micati nogama. Ja ga nisam odmah prepoznao, iako ga inače znam, ali je naišao njegov prijatelj koji je s njim prozborio nekoliko riječi - prepričao nam je svjedok događaja.

Kaže da su se bojali pomaknuti ozlijeđenoga, jer nisu znali koliko su mu teške ozljede, kako mu ne bi nanijeli još više štete. Poslije su shvatili da ne bi mogli ni da su htjeli jer su to na kraju učinili vatrogasci. Policajac je prošao samo s lakšim ozljedama, a Predragove su teške, toliko da se liječnici u Općoj bolnici Karlovac bore za njegov život. Mještanin Johova otkrio nam je detalj koji je možda bio ključan u spašavanju Predragova života.

- Samo nekoliko minuta nakon sudara sasvim slučajno naišlo je jedno sanitetsko vozilo, ja sada ne znam jesu li to bile patronažne sestre, no u svakom slučaju one su stale i dale prvu pomoć Predragu. Rekle su da su napravile sve što su mogle, a onda je došla i Hitna medicinska pomoć koja je Predraga preuzela, nakon što su ga izvukli vatrogasci, i odvezla u bolnicu - ispričao nam je mještanin.

Na mjestu događaja i dan nakon tragedije tragovi su itekako vidljivi. Po njima bi se dalo zaključiti da je lošije prošla Škoda. Tamo su još uvijek dvoja vrata i vjetrobransko staklo s tog vozila, a s policijskog je ostao lijevi blatobran. Karlovačka policija svojeg je kolegu kazneno prijavila Državnom odvjetništvu zbog izazivanja prometne nesreće, a svi detalji bit će poznati nakon istrage koja je u tijeku.

Je li na nesreću utjecala samo policajčeva neopreznost ili možda i prebrza vožnja, odnosno sunce koje ga je moguće zaslijepilo, utvrdit će se policijskom istragom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 10:53