ISPRED PARLAMENTA

Ugašeni prosvjedi protiv novog zakona o ‘stranim agentima‘: Privedeno 11 osoba, jedan policajac ozlijeđen

Gruzijci i gruzijska snaga volje ne mogu biti poraženi. Gruzijci će nadvladati ruski interes, rekao je oporbeni političar Nika Melia

Prosvjedi u Gruziji

 Mirian Meladze/Anadolu Via AFP

Interventna policija u Gruziji u utorak je rastjerala prosvjednike koji su se okupili kod parlamenta, dok su zastupnici raspravljali o prijedlogu zakona o "stranim agentima". Ispred parlamenta okupilo se čak 10.000 prosvjednika, što je znatno više nego prethodnog dana, kako bi osudili zakon koji je parlamentarni odbor odobrio u ponedjeljak.

Policajci, od kojih su neki nosili sačmarice, naredili su prosvjednicima da se raziđu te su koristili nešto što je sličilo sredstvu za kontrolu mase, poput suzavca, dok su se sukobljavali s prosvjednicima. Za nekoliko minuta na stražnjem dijelu zgrade nije bilo prosvjednika koji su se razbježali, iako su mnogi ostali na drugim prilazima parlamentu tijekom cijele večeri.

Oni koje je policija potjerala ponovno su se okupili s ostalim prosvjednicima na aveniji Rustaveli, koja je glavna gradska arterija.

Ministarstvo unutarnjih poslova Gruzije priopćilo je da je jedan policajac ozlijeđen u sukobu te da je privedeno 11 prosvjednika.

Sporni zakon zahtijevao bi da se organizacije koje primaju više od 20 posto svog financiranja iz inozemstva registriraju kao agenti stranog utjecaja. Taj zakon vjerojatno će proći u parlamentu koji je pod kontrolom vladajuće stranke Gruzijski san i njezinih saveznika. Kritičari tvrde da će zakon naštetiti naporima Gruzije da se pridruži Europskoj uniji.

Kritičari su usporedili prijedlog zakona s ruskim zakonodavstvom koji Kremlj koristi za suzbijanje neslaganja, što je snažna optužba u toj zemlji u kojoj je Rusija nepopularna zbog svoje potpore odcijepljenim regijama Abhaziji i Južnoj Osetiji.

Istaknuti oporbeni političar Nika Melia ustvrdio je da je vlada "u dosluhu" s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i da je u pitanje dovedena sama neovisnost Gruzije.

"Ono što definitivno mogu reći jest da Gruzijci i gruzijska snaga volje ne mogu biti poraženi. Gruzijci će nadvladati ruski interes", izjavio je.

Kritika Zapada

Zapadne zemlje smatraju da prijedlog zakona nije od pomoći gruzijskim naporima da postane članica EU-a. Glasnogovornik američkog ministarstva vanjskih poslova Matthew Miller rekao je da je, iako još nije odobren, Washington "duboko zabrinut zbog tog zakona" i "podržava svačije pravo na slobodu izražavanja i slobodu govora".

Šef Europskog vijeća Charles Michel izjavio je da će to "udaljiti Gruziju od EU-a, a ne ju približiti".

image

Prosvjedi u Gruziji

Mirian Meladze/Anadolu Via AFP

Gruzijska predsjednica Salome Zourabichvili, česta kritičarka Gruzijskog sna, napisala je na X-u da je pokušaj usvajanja zakona provokacija i ruska strategija destabilizacije.

"Ovaj zakon brani demokraciju u našoj zemlji od bilo kakvog stranog uplitanja", rekao je visoki zastupnik Gruzijskog sna Archil Talakvadze tijekom rasprave o prijedlogu zakona.

"Opozovite ovaj zakon jednom zauvijek! U Gruziji nema mjesta za ruski zakon. Europa je izbor gruzijskog naroda", izjavila je parlamentarna članica oporbene stranke Ujedinjeni nacionalni pokret, Tina Bokuchava.

Nacrt zakona mora proći tri čitanja u parlamentu, a potom će se vjerojatno suočiti s četvrtim glasovanjem kako bi se nadjačao predsjednički veto.

Gruzijska vlada, koja je suočena s optužbama za autoritarizam i proruske sklonosti, kaže da je zakon potreban za promicanje transparentnosti i borbu protiv "pseudo-liberalnih vrijednosti" koje nameću stranci.

Gruzijski san neočekivano je ponovno predstavio zakon ovaj mjesec, više od godinu dana nakon što je odustao od prethodnog pokušaja usvajanja zakona u jeku prosvjeda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 06:49