KORUPCIJA

Poreznike i kontrolora tehničke ispravnosti osudili zbog izdavanja nadzornih markica za poker aparate i registracije traktora s razbijenim staklom

 Andreja Trpčić / HANZA MEDIA

"Zbog mita od 1948 kuna i 20 lipa smo imali ovaj kazneni postupak, održano je 11 ročišta s vijećem od tri suca, ali ako želimo imati nultu stopu tolerancije na mito moramo sankcionirati i slučajeve kada se radi o puno manjim iznosima", rekla je predsjednica sudskoga vijeća, sutkinja Gordana Mihela Grahovac obrazlažući presudu dvojici poreznika te kontroloru u stanici za tehnički pregled koji su na zagrebačkome Županijskom sudu nepravomoćno osuđeni zbog primanja mita 2016. godine.

Poreznik iz Krapine Mario Frajzman osuđen je na 11 mjeseci zatvora koje može zamijeniti dobrotvornim radom jer je poduzetnicima Darku Posavcu i Zlatku Drempetiću u zamjenu za mito omogućio izdavanje nadzornih markica Ministarstva finacija za automate za kockanje. Prema presudi, Frajzman je od Drempetića dobio 900 kuna i 20 eura, a od Posavca i Drempetića još 50 litara vina koje je procijenjeno na 600 kuna.

Drugi poreznik iz Zaboka, Mladen Matuša osuđen je pak na 8 mjeseci zatvora s dvogodišnjim rokom kušnje jer od Darka Posavca dobio 200 kuna za donošenje poreznog rješenja u jednom slučaju prijenosa nekretnina, dok je Višeslav Polegubić, kontrolor u stanici za tehnički pregled u Oroslavlju osuđen na uvjetnu kaznu od 4 mjeseca zatvora s jednogodišnjim rokom kušnje jer je za 100 kuna Drempetiću registrirao traktor.

Naime, zbog razbijenoga stakla, traktor marke New Holand nije zadovoljavao uvjete za registraciju, no Polegubić mu je ipak izdao dozvolu. Također, svoj trojici su uz presudu izrečene mjere zabrane obavljanja zanimanja koje su zloporabili. Frajzman i Matuša tako tri, odnosno jednu godinu ne smiju obavljati poslove poreznoga službenika, a Polegubić jednu godinu ne smije obavljati poslove kontrolora za tehničku ispravnost vozila.

Inače, spomenuti poduzetnici Posavec i Drempetić su također bili obuhvaćeni ovim postupkom, no oni su se već pred Optužnim vijećem nagodili s Uskokom, te su im izrečene kazne zatvora zamijenjene dobrotvornim radom.

Obojica su morali platiti i po oko 2000 kuna sporedne novčane kazne. Sutkinja Grahovac obrazložila je da je vijeće izmojenilo kvalifikaciju budući je Uskok teretio Frajzmana, Polegubića i Matušu da su mito primili na osnovi ranijega dogovora za što je zaprijećena kazna do 8 godina zatvora, a sud je pak presudio da kako se radilo o mitu bez prethodnoga dogovora za što je kazna do godinu dana zatvora.

"Iz provedenih dokaza ne proizlazi da se radilo o dogovoru", rekla je sutkinja u obrazloženju. Najveći dio dokaza Uskoka bili su tajno snimljeni telefonski razgovori osumnjičenika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 12:07