'VLAK SMRTI'

Potvrđena presuda u slučaju izlijetanja nagibnog vlaka iz tračnica u Rudinama, najveće željezničke nesreće u novijoj hrvatskoj povijesti

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 24.03.2019. u 10:11

Split, 020212.
Danas je na splitskom Zupanijskom sudu nastavljeno sudjenje okrivljenicima za tragediju u Rudinama kod Trogira gdje je u zeljeznickoj nesreci poginulo vise ljudi.
Na slici optuzeni: Ivan Medak, Ivan Tomaskovic, Jozo Bazina, Branko Tisljar i Drago Rogulj.
Foto: Paun Paunovic / CROPIX
Paun Paunovic / CROPIX

Ivica Medak, Ivan Tomašković, Ivica Bazina, Branko Tišljar i Drago Rogulj

Vrhovni sud potvrdio je presudu koju je splitski Županijski sud donio u slučaju velike željezničke nesreće koja se krajem srpnja 2009. dogodila u Rudinama kada je nagibni vlak izletio s tračnica, pri čemu je šest putnika poginulo, a 55 ih ozlijeđeno.

Prema pisanju medija, Vrhovni sud je potvrdio zatvorske kazne bivšem šefu ekologije HŽ Infrastrukture Ivici Medaku kojemu je zatvorska kazna u trajanju od četiri godine sada postala pravomoćna i trogodišnju zatvorsku kaznu stručnom konzultantu iz tvrtke Intrade koji je trebao izraditi prskalicu kojom se retardant TG 300 posipao po tračnicama Ivici Bazini.

Potvrđena je i presuda prema kojoj su zbog nedostatka dokaza optužbe oslobođeni direktor tvrtke Intrade Ivan Tomašković, voditelj protupožarne zaštite HŽ-a Split Drago Rogulj i vatrogasac DVD-a Stružac Branko Tišljar.

Ta najveća željeznička nesreća u novijoj hrvatskoj povijesti, kojoj su mediji dali naziv "Vlak smrti", dogodila se 24. srpnja 2009. godine u Rudinama kada je nagibni vlak koji je prometovao na liniji Zagreb-Split u jednom trenutku izletio s tračnica.

Optužnica je podignuta otprilike godinu dana nakon nesreće, a tri godine kasnije je objavljena presuda na koju su se žalili ne samo optuženici već i optužba.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo