UPUCAN DRAGUTIN PERHOČ GEGO

'POZNAJEM ČOVJEKA KOJI ME UPUCAO, ALI VAM NEĆU REĆI TKO JE ON!' Usprkos uličnom 'zakonu šutnje' razotkriven protagonist pucnjave u Zagrebu

Vedran Balešević (u krugu)
 CROPIX

- Poznajem čovjeka koji me upucao, ali vam neću reći tko je on. Nismo prijatelji, ali se viđamo. Za mene je to završena priča. On i ja imamo jedan problem i to je to. Vi ćete doznati tko je pucao jer ima ljudi koji su skloni pričama i koji će vam to reći, ali ja sigurno neću nikoga prokazati niti prepoznati.

To možete i reći tom počinitelju kada dođe na obavijesni razgovor, a nadam se da ga neće pronaći - ispričao je policajcima Dragutin Perhoč zvani Gego (45), inače bivši poslovni partner pokojnog Ice Popovskog, prijatelja likvidiranog menadžera Dine Pokrovca, nakon što ga je nepoznati muškarac 13. siječnja ove godine u poslijepodnevnim satima upucao u nogu na zagrebačkoj Sigečici.

Usprkos uličnom “zakonu šutnje”, odnosno činjenici da ranjeni Perhoč ni na koji način nije želio pomoći policiji u identifikaciji napadača na sebe, kriminalisti iz policijske postaje na Trnju i njihovi kolege iz Heinzelove prije nekoga vremena počinitelja napada na Perhoča identificirali su kao Vedrana Baleševića zvanoga Veki (30).

Snimile ga kamere

Balešević se pak u četvrtak sam predao policiji u pratnji odvjetnika, dovezavši se iz Doboja u BiH, gdje se nalazio neko vrijeme. Na ispitivanju na policiji i u Državnome odvjetništvu Balešević je porekao djelo, rekao je da se javio policiji jer mu je supruga rekla da ga je dva puta kod kuće tražila policija. Istražna sutkinja zagrebačkoga Županijskog suda odredila mu je pritvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke. Kako je policija došla do Baleševića kao sumnjivca za propucavanje, usprkos Perhočevoj šutnji? Najprije su, kako neslužbeno doznajemo, postojali svjedoci, slučajni prolaznici koji su samo s leđa vidjeli počinitelja, ali su zato vidjeli automobil u koji je ušao te su zapisali njegove registracijske oznake.

Policija je uskoro pregledala i snimke nadzornih kamera te na nekoliko kamera vidjela Škodu Fabiju karavan srebrne boje kako se udaljava prvo Držićevom ulicom, a potom i Avenijom Vukovar dalje prema istoku. Bila je riječ upravo o vozilu koje su svjedoci vidjeli, a na snimkama specijalnih kamera mogle su se jasno vidjeti i tablice, i to one čije su brojeve svjedoci zapisali da pripadaju automobilu kojim se odvezao počinitelj. Daljnjom istragom tog vozila policija je pronašla njegova ranijeg vlasnika, a riječ je o R. K., osobi koja je dugo vremena punila stupce crnih kronika, i to zbog krađa automobila.

Svađa zbog auta

Međutim, ubrzo će se utvrditi da je R. K., kako je policiji objasnio, bio Baleševićeva žrtva, a ne prijatelj. Naime, R. K. je ispričao kako je on, budući da se “bavi autima”, prije nekoliko godina od Baleševića kupio Audi A5 za 15.000 eura, no kasnije je došlo do svađe između Baleševića i njega zbog tog vozila. Naime, prema tvrdnjama R. K., Balešević je tvrdio da 15.000 eura nije konačna cijena za auto, nego da mu je R. K. dužan još 5000 eura, dok je R. K. tvrdio da nije. Zbog toga ga je, kaže, Balešević počeo pritiskati tražeći novac. Prepisao mu je Škodu, a u jednome trenutku zbog Baleševićevih pritisaka zatražio je pomoć od nekih svojih prijatelja, među kojima je bio i Perhoč.

Kako bi se sukob primirio, Perhoč je već imao “susret” s Baleševićem, da bi se potom 13. siječnja susreli na Sigečici i tada ga je Balešević upucao u nogu. Sve ovo policiji je ispričao R. K. i dodao i da mu je Perhoč, koji pak nije želio razgovarati s policijom, sve to rekao kada ga je došao posjetiti u bolnici. Premda je Perhoč upucan u potkoljenicu, policija i Državno odvjetništvo Baleševića su osumnjičili za pokušaj ubojstva. Inače, prema podacima Poslovne Hrvatske, Perhoč je bio direktor u ugašenoj tvrtki Vjetrenik zajedno s pokojnim Ivanom Icom Popovskim, nekad bliskim prijateljem 2005. godine likvidiranog nogometnog menadžera Dine Pokrovca.

Pozadina sukoba

Popovski je pak umro 2015. godine, a nije poznato čime se njihova tvrtka bavila. Belošević je, pak, neosuđivana osoba, no njegovo se ime spominjalo u policijskoj istrazi o pozadini sukoba između redara Ivka Marića te kickboxera Stipana Ivića, ubijenoga ispred narodnjačkoga kluba Element u svibnju 2017. godine. Prema policijskim podacima, Balešević je bio dobar prijatelj ubijenome Iviću te se u događajima koji su prethodili Ivićevu ubojstvu svrstao na njegovu stranu usprkos činjenici da je u kumskim odnosima s Dinom Petrovićem, u čijem je stanu živio pjevač Mirko Marić, koji će kasnije ubiti Ivića.

Kako se to nedavno moglo čuti na suđenju za Ivićevo ubojstvo, sukob između Ivka Marića te pokojnoga Ivića izbio je nakon tučnjave u narodnjačkom klubu Kafana na Jarunu u travnju 2016. godine. Tijekom narednih mjeseci nakon tog sukoba poznanici i rođaci i jednoga i drugoga našli su se pod udarom nepoznatih batinaša i piromana. Zapaljeni su automobili Donovanu Atliji, Ivku Mariću, ali i Vedranu Baleševiću. Ivku Mariću je zapaljena i kuća te je bio teško pretučen, da bi na kraju Marićev rođak, pjevač Mirko Marić pištoljem ubio Ivića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:54