IGOR MIKOLA

PREDAO SE U STRAHU DA ĆE GA UBITI Bjegunac se od zloglasne peruanske narkomafije spašava izručenjem Hrvatskoj

Mikolu Hrvatska traži jer mora u zatvor zbog sudjelovanja u ubojstvu civila u Pakračkoj Poljani
 Damjan Tadić/CROPIX

Bliže se kraju formalnosti oko izručenja Igora Mikole (44), jednog od najpoznatijih hrvatskih bjegunaca, pravomoćno osuđenog za ubojstvo civila u Pakračkoj Poljani.

Mikola se posljednjih godina skrivao u Peruu, a predao se tamošnjim vlastima u srpnju prošle godine, nakon gotovo deset godina bijega pred tjeralicom hrvatskog pravosuđa. Odlučio se na izlazak iz ilegale u jeku žestokih obračuna u tamošnjem podzemlju, čiji je i sam bio pripadnik.

Krešimir Devčić, glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu, potvrdio nam je da su peruanske vlasti zatražile kompletnu dokumentaciju o Igoru Mikoli, a posebno ih je zanimalo hoće li vrijeme koje je on proveo lišen slobode nakon predaje u njihovoj zemlji biti uračunato u dosuđenu mu kaznu u Hrvatskoj. Dokumentacija je prevedena na španjolski jezik i Ministarstvo pravosuđa proslijedilo ju je u Peru.

Pričuvni sastav MUP-a

- Sudac Zdravko Majerović napisao je očitovanje i izvijestio da će se Mikoli obračunati vrijeme koje je proveo lišen slobode u Peruu, sve do trenutka izručenja Hrvatskoj - izvijestio je sudac Devčić. Koliko će još vremena proći do provođenja izručenja, ovisi o brzini tamošnje procedure.

Igor Mikola iz Hrvatske je pobjegao nakon što mu je izrečena pravomoćna presuda na pet godina zbog pomaganja u ubojstvu nepoznatog muškarca pod nadimkom Saša krajem 1991. kod Pakračke Poljane.

Mikola je rođen 1971. u Vukovaru. Bio je pripadnik pričuvnog sastava MUP-a. Takozvanoj Merčepovoj skupini priključio se još kao maloljetnik. U slučaju ubojstva nepoznatog muškarca 1991. kao izravni počinitelji osuđeni su Munib Suljić i Siniša Rimac.

Iz BiH u Južnu Ameriku

Njih se teretilo i za druga odvođenja i likvidacije civila u Pakračkoj Poljani.Nakon što se sklonio u Bosnu i Hercegovinu, pobjegao je u Južnu Ameriku, gdje se sprijateljio s kriminalcima srpskog podrijetla. Nekoliko dana prije nego što će otići u policijsku postaju u gradu Lurinu i reći da ga traže hrvatske vlasti, ispred restorana McDonald’s u Mirafloresu, elitnoj četvrti peruanske prijestolnice Lime, iz zasjede je izrešetan njegov bliski prijatelj Goran Stavrić Kljuki. Bila je to jedna u nizu egzekucija tamošnjih mafijaša, a pretpostavlja se da je Mikola ocijenio da bi i sam mogao biti na popisu nemilosrdnih ubojica.

Druga likvidacija

Nekoliko dana nakon ubojstva Stavrića u Boliviji je smaknut i 39-godišnji Goran Popović, Srbin rođen u Donjem Lapcu, također osoba s Interpolove tjeralice. Peruanska krim policija ta je dva ubojstva povezala sa zbivanjima unutar kriminalnih grupacija koje se dulji niz godina bave preprodajom kokaina. Iz policijske postaje u Lurinu Mikola je nakon provjere identiteta prebačen u Limu, gdje još čeka izručenje u Hrvatsku.

Paravojne formacije

Kasnije analize Mikoline putanje do Perua, premda temeljene na neslužbenim podacima, rezultirale su pretpostavkom da se Mikola u Peruu, među ostalim i zbog činjenice da nije znao strane jezike, zbližio s bivšim suradnicima smaknutog srpskog ratnog zločinca Željka Ražnatovića Arkana i pripadnicima tamošnjih vojnih i paravojnih formacija iz rata u bivšoj SFRJ. Neko vrijeme proveo je i u Kolumbiji.

Goran Stavrić Kljuki bio je povezan sa Zemunskim klanom čiji je osnivač zapravo bio Arkan. Osuđen je još 1995. u Srbiji zbog sudjelovanja u nizu krvavih likvidacija u Mađarskoj i Vojvodini. Nakon odsluženih 10 godina zatvora pušten je 2003. i putevi su mu se isprepleli s onima Igora Mikole. U trenutku kada je ubijen, Stavrić je u džepu imao lažni peruanski pasoš na ime Nicola Antonio Bonavia.

Poslovna veza s uhićenom zagrebačkom poduzetnicom

Nakon izručenja sasvim je izvjesno da će hrvatski istražitelji nastojati razjasniti Mikoline veze s nedavno uhićenom zagrebačkom poduzetnicom Romanom Bunić (54), u čijem su domu u Šestinama policajci prilikom pretresa pronašli 1240 grama kokaina i 969 grama punila za povećanje mase te oružje i novac za koji sumnjaju da potječe od prodaje kokaina. Romana Bunić je zajedno s Igorom Mikolom osnovala offshore kompaniju East Coface sa sjedištem u Orange Cityju na Floridi. Na istoj adresi nalazi se još nekoliko tvrtki, među kojima je i Modul LLC vlasnike Gorana Sudarevića, koji je nakon tri godine bijega ovog lipnja izručen Hrvatskoj iz Venezuele.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. svibanj 2024 11:23