BORIS LUKETA

PREKINUTA ISTRAGA PROTIV TROSTRUKOG UBOJICE Likvidirao bračni par i bivšeg tjelohranitelja hrvatskog 'kralja kocke', ali za zločin neće odgovarati

 PU šibensko-kninska / Nikolina Vuković Stipaničev / CROPIX

Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku je nakon provedenog vještačenja donijelo rješenje o prekidu istrage protiv 60-godišnjeg Borisa Lukete protiv kojeg se vodila istraga zbog osnovane sumnje da je počinio tri kaznena djela teškog ubojstva i jedno kazneno djelo ubojstva u pokušaju u Brodarici kod Šibenika.

Naime, Luketa je 26. travnja prošle u šibenskom prigradskom naselju Brodarica hicima iz pištolja ubio supružnike u njihovoj obiteljskoj kući Milku (70) i Hakiju Keranović (74), te u automobilu ispred kuće Ivana Bajića (65), prijatelja obitelji Keranović i bivšeg tjelohranitelja i vozača “kralja kocke” Zlatka Bagarića. Prethodno je Luketa pucao u Kemala Keranovića, sina ubijenih, ali ga je promašio.

Motiv ovog stravičnog zločina bio je nevraćeni novac u iznosu od 410 tisuća eura koji je prije četiri godine Luketa pozajmio Kemalu Keranoviću. Nakon ovog trostrukog ubojstva, tijekom pregovora o predaji s policijskim specijalcima Luketa je pokušao samoubojstvo pucajući pištoljem sebi u usta. Zadobio je teške ozljede glave i mozga, koje je preživio nakon operacije u splitskoj bolnici.

Obrazlažući razloge prekida daljnje istrage protiv Lukete, u priopćenju ŽDO-a se navodi kako je iz rezultata provedenog kombiniranog psihologijskog i psihijatrijskog vještačenja utvrđeno da je osumnjičeni 60-godišnjak raspravno nesposoban jer je njegovo aktualno psihičko i fizičko stanje takvo da nije sposoban pratiti tijek rasprave, razumjeti pojedine procesne radnje, savjetovati se s braniteljem i iznijeti svoju obranu.

Prema Zakonu o kaznenom postupku, navodi se u priopćenju šibenskog DORH-a, propisano je da državni odvjetnik prekida rješenjem istragu ako je okrivljenik zbog zdravstvenih smetnji raspravno nesposoban.

Sukladno članku 4. ZKP-a prije prekida istrage prikupljeni su svi dokazi o kaznenim djelima i krivnji okrivljenika, kaže se u priopćenju ŽDO-a Šibenik.

Inače, Boris Luketa gotovo 11 mjeseci liječio se u Krapinskim Toplicama, a njegova soba bila je pod jakim policijskim osiguranjem. Upravo u četvrtak, na godišnjicu nezapamćenog trostrukog ubojstva, Luketa je premješten na daljnje liječenje u bolnicu u Kninu.

Njegovo zdravstveno stanje je vegetirajuće. U potpunosti mu je oduzeta lijeva strana tijela, a izgovara tek pokoju riječ vrlo teško i nerazumljivo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 22:59