SUDILI MU U ODSUTNOSTI

PRESUDA ZA LIKVIDACIJU U CENTRU ZAGREBA ČEKALA SE ČAK 17 GODINA Za pomaganje u ubojstvu Vjeke Sliška odbjegli Markoni dobio 12 godina zatvora

Marko Nikolić
 Globus

Gotovo 17 godina bilo je potrebno hrvatskom pravosuđu da pravomoćno okonča kazneni postupak protiv odbjeglog Marka Nikolića zvanog Markoni, kojemu se sudilo za sudjelovanje u likvidaciji Vjeke Sliška 22. ožujka 2001. u samom središtu Zagreba, kod Cvjetnog trga.

Vrhovni sud RH na sjednici održanoj u prosincu prošle godine potvrdio je posljednju prvostupanjsku presudu zagrebačkog Županijskog suda kojom je Nikolić u odsutnosti osuđen na 12 godina zatvora kao pomagač u spomenutom ubojstvu.

Prvo suđenje u ovom slučaju okončano je vrlo brzo. Već u listopadu 2002. Nikolić je nepravomoćno osuđen kao suizvršitelj na 30 godina zatvora. Suoptuženi Samir Ivošević tada je dobio 20 godina zatvora, koje mu je Vrhovni sud ubrzo ublažio na 13 godina, dok je tjelohranitelj ubijenog Sliška, Ivica Bertić, osuđen na 9 godina jer je sustigao i usmrtio atentatora Jamesa Cappaua ispred kina Europa.

Međutim, Vrhovni sud ukinuo je presudu u odnosu na Nikolića i vratio predmet na ponovno suđenje u kojemu je Nikolić, pak, potpuno oslobođen optužbe. No, i tu drugu presudu Vrhovni sud je “srušio”, a u trećem suđenju Nikolić je osuđen kao pomagač na 12 godina zatvora. Ta je presuda sada postala pravomoćna.

Nikolić je neposredno nakon ubojstva pobjegao u Južnu Ameriku i do danas je ostao nedostupan hrvatskom pravosuđu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 01:51