NEUBROJIVA DJEVOJKA

PRESUDA ZA OKRUTNO USMRĆIVANJE KUĆNOG LJUBIMCA Splićanku iritirao lavež psa pa ga je utopila s betonskim blokom oko vrata, ali neće u zatvor

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 17.01.2017. u 15:04

Kastel Sucurac, 011016.
Regionalna kampanja podizanja svijesti o kontroli populacije pasa lutalica sa nazivom Svom psu mozete reci sve osim zbogom.
Kampanja je zapocela danas u sklonistu za pse u Kastel Sucurcu.
Foto: Duje Klaric / CROPIX
Duje Klarić / CROPIX

Ilustrativna fotografija

Kad je krajem ožujka prošle godine u moru uz obalu na Stinicama u Splitu pronađen leš psa mješanca koji se utopio jer mu je oko vrata bio zavezan betonski blok, mnogi ljubitelji životinja tada su komentirali da to ne može učiniti normalna osoba te da onome tko je to napravio treba psihijatrijski pregled, piše Slobodna Dalmacija.

Vjerojatno tada nisu ni slutili koliko su bili u pravu jer je nedavno završio sudski postupak na Općinskom sudu u Splitu na kojem je 25-godišnja vlasnica iz Splita nepravomoćno proglašena krivom za kazneno djelo ubijanja ili mučenja životinja, te joj je, umjesto zatvorske kazne, izrečena šestomjesečna mjera psihijatrijskog liječenja.

Ako se djevojka ne bude pridržavala odluke da se liječi sa slobode, sud joj može odrediti prisilni smještaj u psihijatrijsku ustanovu.

Kako je utvrđeno tijekom suđenja, djevojka je 27. ožujka 2016., oko 20.20, bila u stanju akutnog psihotičnog poremećaja nalik na shizofreniju, zbog kojeg nije mogla shvatiti značenje svog djelovanja ni upravljati svojim postupcima.

Neumorno lajao

U takvom ju je stanju, bez ikakvog drugog opravdanog razloga, strahovito iziritirao pas koji je neumorno lajao te je ona na povodac na kojem ga je vodila vezala kameni blok koji je gurnula u more. Blok je za sobom u more povukao nesretnu životinju koja se utopila.

Djevojka je na suđenju pojasnila što se dogodilo te večeri i rekla je da se smatra odgovornom. Navela je da živi s roditeljima te da studira i povremeno radi poslove prodavačice preko student-servisa.

Sutkinja Marina Boko obrazložila je da je djevojka bila neubrojiva u vrijeme počinjenja djela, a po Kaznenom zakonu takva osoba nije kriva niti joj se može izreći kazna, piše Slobodna Dalmacija.

– Tijekom postupka sud je pribavio nalaz i mišljenje stalnog sudskog vještaka psihijatra dr. Sanje Batine koja je zaključila da je optuženica raspravno sposobna, da je osoba koja boluje od akutnog psihotičnog poremećaja koji prema aktualno važećim stručnim i međunarodnim dijagnostičkim kriterijima odgovara dijagnozi akutnog psihotičnog poremećaja nalik na shizofreniju. Na strani optuženice nije utvrđeno znakova ovisnosti o bilo kojoj psihoaktivnoj supstanciji. Vještakinja navodi da optuženica nije bila u mogućnosti shvatiti značenje svoga postupanja i nije mogla vladati svojom voljom, tj. bila je neubrojiva, te da postoji vjerojatnost da bi mogla počiniti teže kazneno djelo, ali za otklanjanje opasnosti da je dostatno da joj se odredi psihijatrijsko liječenje na slobodi – navela je, među ostalim, sutkinja u obrazloženju presude.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo