UBOJSTVO SESTRE

'PRIJE ODLASKA NA POLIGRAF SMILJANA JE KAŠLJALA, A PAR MINUTA POSLIJE SVE JE BILO U REDU' Ispovijest policijaca koji su se bavili slučajem 'Palovec'

 
 Željko Hajdinjak / CROPIX

Točno u podne nastavljeno je suđenje Smiljani Srnec za ubojstvo sestre Jasmine Dominić u međimurskom Palovcu. Starija sestra je optužena da je mlađoj smrskala glavu nepoznatim predmetom i spremila tijelo u škrinju s povrćem, gdje je ono i ostalo do veljače ove godine kad ga je pronašao Smiljanin budući zet David.

Poslijepodnevni dio svjedočenja bio je rezerviran za policijske službenike.

Prijavu o nestanku podnijela Jasminina majka

Vladimir Makar, krim službenik PU Čakovec u kolovozu je 2005. godine zaprimio prijavu o nestanku Jasmine Dominić. Prijavu je podnijela majka Katarina koja je zadnji put, rekla je, kontaktirala kćer u kolovozu 2000. godine, pri odlasku u Zagreb. Kao eventualni kontakt u Zagrebu spomenula je prijateljicu Mihaelu Polančec.

Mjesec dana kasnije, rekao je, otac je u policijsku postaju donio osobne dokumente nestale kćeri. Osobna iskaznica je istekla 2003. godine.

Policija je obavila standardnu proceduru i pregledala telefonski imenik Jasmine Dominić. Na pitanje obrane je li „se neki broj isticao”, svjedok je odgovorio niječno i rekao da u tom trenutku nije bilo sumnje u kriminalno djelo pa nije bilo potrebe dalje provjeravati.

Policijska službenica Danijela Turk javila se Smiljani Srnec na telefon na dan kad je pronađeno Jasminino tijelo.

- Telefon je zazvonio u 12.05, bila je subota. Uznemirena žena se drhtavim glasom predstavila kao Smiljana Srnec i tražila kolegu policajca, Josipa Jalšovca na telefon. Budući da ga nije bilo, ponudila sam pomoć, ali ona je tražila isključivo njega i zamolila da ga obavijestim o tome – ispričala je svjedokinja.

Krim policajka Gordana Štefinac je radila na poslovima potrage za Jasminom i sjeća se da je Smiljana Srnec u jednom trenutku pristala ići na poligraf, ali zbog lijekova koje je uzimala to je bilo nemoguće.

Na pitanje suca je li uobičajeno ponuditi poligrafsko ispitivanje u slučaju „običnog nestanka” policajka je odgovorila niječno, ali ne sjeća se što je policajce navelo na sumnju da bi Smiljana mogla imati veze s nestankom Jasmine.

FOTOGALERIJA: Suđenje Smiljani Srnec za ubojstvo sestre

Majka rekla da je Jasmina nestala za vrijeme studija

Majka Katarina se, rečeno je, za razliku od oca Martina, redovito raspitivala o tijeku potrage za nestalom kćeri.

Policija je pitala majku zašto nije ranije prijavila nestanak, na što je odgovorila da je Smiljana rekla kako je u redovitom kontaktu s Jasminom i ona joj je vjerovala kad je rekla da živi s dečkom u Francuskoj.

Policijska službenica Ljubica Farkaš kaže da je u potrazi razgovarala sa Smiljanom, majkom Katarinom i rodbinom, ujacima i ujnama, „dok oca nikad nije bilo doma”. Ona je, suprotno od svjedoka koji je rekao kako je otac Martin u policijsku postaju donio dokumente nestale kćeri, rekla da su ona i kolege pri pregledu Jasminine sobe „pronašli njezine dokumente”.

Od rodbine su saznali za angažiranje vidovnjaka.

- Majka Katarina je rekla da je Jasmina nestala za vrijeme studija, da je nazvala je oca i pitala bi li mogla u Francusku što joj je on i dozvolio, ali kasnije se više nije nikome javljala osim Smiljane – rekla je svjedokinja.

Na poligraf nije išla zbog lijekova

Ona se ne sjeća da je Katarina Dominić izjavila kako je Smiljana zadnji put sestru vidjela kad je u velikoj žurbi s prijateljicom došla po stvari.

Budući da je u Jasmininom mobitelu bilo mnogo brojeva, između kojih su bili kontakti liječnika, zatvora, suda, odvjetnika Rajka Mlinarića... odvjetnik obrane je pitao sjeća li se je li koga od navedenih tijekom potrage za nestalom Jasminom i kontaktirala, ali svjedokinja se nije mogla sjetiti. eventualnih kontakata.

Josip Jalšovec, policajac, kaže da su 2015. godine iznova počeli razgovore s osobama koji bi mogli znati nešto o nestaloj Jasmini Dominić. Nešto kasnije, Smiljana i Ivan Srnec su trebali na poligrafu, a na kojemu je inzistirala Smiljana Srnec. Zbog medicinske dokumentacije poligrafu nije pristupila ni tada, a ni 2017. godine kad je jednako tako inzistirala na poligrafu. Ivanu Srnecu je pri odlasku na poligraf pozlilo pa ni od njegova ispitivanja nije bilo ništa. Navodno je poligrafu od cijele obitelji, pristupila samo majka Katarina, ali znatno ranije.

- Pri odlasku na poligraf u Varaždin, 2017. godine, Smiljana je učestalo je kašljala, bila uznemirena i govorila da je bolesna. Pri povratku je samo smireno sjedila na zadnjem sjedištu automobila, nije više kašljala ni bila nervozna – ustvrdio je Josip Jalšovec.

Upravo je on policajac na kojemu je pri otkrića tijela inzistirala Smiljana Srnec. On to tumači time što su često kontaktirali u vezi nestanka. - Nazvala me kolegica Turk i rekla da je nazvala Smiljana Srnec i tražila me te mi dala broj, ali nisam nazvao povratno. Broj sam nazvao nakon primljenog poziva kolege iz PU Čakovec, koji je rekao da je u Palovcu pronađen leš.

- Javio mi se gospodin, tražio sam Smiljanu, ali rekli su da joj je pozlilo. Od njega sam saznao za leš u škrinji – izjavio je svjedok.

Sljedeća rasprava 5. i 6. prosinca

Njemu su ujak i ujna Sabol rekli da im Smiljana govori kako se Jasmina javlja, da je u Francuskoj i radi preko Studentskog servisa. I on je rekao kako je majka Katarna rekla da je Jasmina od oca zatražila dozvolu za odlazak u Francusku.

Policajac Jalšovec radio je na očevidu. Nakon osiguranja škrinje, započela je pretraga kuće, a šupu iza nje su zapečatili.

Odvjetnik obrane u spis je dodao nekoliko fotografija, kojima se između ostaloga dokazuje da Smiljana Srnec nije bila cijelo vrijeme doma s Jasminom, nego je i ona odlazila na putovanja.

Obrana je utvrdila da su studentska prava Jasmine Dominić istekla 1999. godine, što izgleda nitko od ukućana, rodbine i susjeda nije znao. - Svi su svjedoci bili u zabludi u vezi s osobnim životom žrtve - ustvrdio je odvjetnik.

Budući da policija, prema svjedočenjima policijskih službenika, nije nazvala nikoga iz telefonskog imenika Jasmine Dominić, odvjetnik kaže kako se može zaključiti da "policija nije kako spada radila istragu o nestanku pa nema točnih saznanja kad je zadnji put viđena ubijena Jasmina Dominić".

Obrana smatra kako su zaključci o narcisoidnosti i disocijalnom poremećaju Smiljane Srnec irelevantni i traži da se izdvoje iz spisa. - Je li ona takva ili nije, nema nikakve veze s počinjenjem kaznenog djela - zaključio je odvjetnik.

Optužba pak smatra da je forenzički intervju sastavni dio procesa i da je prijedlog o izdvajanju psiholoških i psihijatrijskih nalaza neutemeljen.

Odvjetnik i optužba 15-ak su minuta dokazivali trebaju li nalazi biti dio procesa ili ne, budući da struka govori o iznimnom nedostatku empatije kod Smiljane Srnec, o njezinoj dominaciji i neprihvaćanju odgovornosti.

Sljedeća je rasprava zakazana za 5. i 6. prosinca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 19:27