HOROR U PALOVCU

SUĐENJE SMILJANI SRNEC Suprug nije došao svjedočiti, otkriveno da videosnimka očevida nije u spisu. Svjedok: 'Ne znam što je s njom...'

 
 Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Jutros je nastavljeno suđenje Smiljani Srnec (45) za ubojstvo 21-godišnje sestre Jasmine u ljeto 2000. godine.

Na sud su došla dvojica svjedoka, predsjednik vijeća sudac Tomislav Brđanović izvijestio je da Ivica Srnec, suprug Smiljane Srnec je telefonom izvijestio da zbog poslova ne može doći svjedočiti.

Sudac ga je obavijestio da mora dostaviti i pisanu ispriku.

Prvi svjedoči Marinko Šergić, kriiminalistički tehničar.

- Vi ste kao kriminalistički tehničar prisustvovali očevidu, opišite što ste tamo radili?, pitao je svjedoka Marinka Šergića predsjednik vijeća sudac Tomislav Brđanović.

Varazdin, 061219.
Na Zuapnijskom sudu u Varazdinu nastavljeno je sudjenje Smiljani Srnec za ubojstvo sestre Jasmine Dominic.
Na fotografiji: svjedoci na danasnjem rocistu.
Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPX
Zeljko Hajdinjak / CROPIX
Svjedoci na danasnjem ročištu

- Došli smo na očevid, imali smo informacije da će doći netko iz državnog odvjetništva i kad smo se okupili počeli smo očevid. Počeli smo s očevidom, fotografiranjem, sve smo zabilježili i videosnimkom. Ja sam snimao, a kolega je fotografirao.

- Fotoaparat bilježi i vrijeme, je li to točan sat? – pitao je sudac.

- Škrinju smo otvorili, pregledali, između ostalog tijelo. Nakon toga smo te vrećice odstranili, neke su bile stavljene van, to smo izuzeli što se dalo. Kad smo vidjeli da se ništa ne može izdvojiti odlučili smo sve odvesti na patologiju. Nakon očevida se pristupilo pretrazi radi pronalaska još nekih predmeta, odgovorio je svjedok.

- Kamo je škrinja odvezena?, pitao je sudac.

- Nakon što smo završili očevid, počeli smo s pretragom. Čekali smo komunalno poduzeće Čakovec, to je trajalo sat vremena. Kad su došli pomogli smo im unijeti škrinju u kombi. Ja sam išao u vozilu za kombijem i unijeli smo škrinju na patologiju, a tu smo prostoriju zaključali. Mislim da su svjedoci pretrage u vrijeme kad su došli po škrinju bili u kući, odgovorio je svjedok.

Varazdin, 061219.
Na Zuapnijskom sudu u Varazdinu nastavljeno je sudjenje Smiljani Srnec za ubojstvo sestre Jasmine Dominic.
Na fotografiji: Smiljana Srnec u sudnici.
Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPX
Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Potom je sudac upitao jesu li svjedoci pretrage znali kamo će se odvesti škrinja.

- Ja to ne znam. Kolege policajci su znali. Nismo ju mogli odmah iznijeti, čekali smo vozilo ČAKOM-a da bi ju iznijeli van, odgovorio je svjedok.

- Videosnimka nije sastavni dio spisa, da li ona postoji?, pitao je sudac Brđanović

- Da, ja ne znam što je sa snimkom, odgovorio je svjedok.

Marinko Šergić završio je svjedočenje, a nakon toga je svjedočio njegov kolega Neven Horvat.

Objašnjavao je kako je izgledao tijek očevida.

- Dobili smo dojavu od OKC-a da je u Palovcu pronađeno tijelo, okupili smo se, čekali smo zamjenicu državne odvjetnice. Pričekali smo u upravi, stigli smo poslije 15 sati i nakon 16 sati smo započeli s očevidom. Došli smo u dvorište, nakon fiksiranja od strane kolega tehničara. Krenuli smo od ulaznih vrata, pa hodnika, škrinja je bila pomaknuta od ulaznih vrata. Zapisalo se što se zaticalo u hodniku, a bilo je napomenuto da se mjesto događaja izmijenilo, da su kćer od Smiljane i njezin suprug pomicali tu škrinju, neke police... Otvorili smo škrinju, bila je iskopčana iz struje, otvorili smo je. Vidjeli smo da je smrznuta, unutra su bile neke vrećice. Očevid je trajao sat, sat i 15 minuta. Svjedoci pretrage su došli na pretragu. Tehničar, državna odvjetnica i ja smo obavili pretragu. Bila je prisutna i patologinja.

Ja sam sudjelovao i u pretrazi. Pretražili smo prostorije od prizemlja i garažu. Vanjski dio, šupa i drvarnica su se pečatili jer je nastupio mrak i ne bi se moglo kvalitetno odraditi, pa je kolega koji je vodio pretragu rekao da se to zapečati, ispričao je svjedok

- Škrinja je odvezena, opišite što se dogodilo?, pitao ga je sudac.

- Nakon što smo to obavili, zvali smo Pogrebno poduzeće ČAKOM, čekali smo da oni dođu, već je bio mrkli mrak, utovarila se škrinja u njihov kombi, a jedan kolega je išao s njima na patologiju. Svjedoci pretrage nisu bili prisutni kad se škrinja iznosila. Pretraga je tada već bila završila, odgovorio je svjedok.

Varazdin, 061219.
Na Zuapnijskom sudu u Varazdinu nastavljeno je sudjenje Smiljani Srnec za ubojstvo sestre Jasmine Dominic.
Na fotografiji: Smiljana Srnec u sudnici.
Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPX
Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Je li mislite da je završila ili ste sigurni da je završila?, pitala je tužiteljica Irma Bagarić.

- Sad se ne sjećam, znam da nisu bili prisutni. Ne, nisu bili prisutni kad je došao ČAKOM, odgovorio je svjedok.

Je li zabilježeno kad se škrinja iznosila?, pitao je sudac Brđanović.

- Da, u mojoj bilješci, u 19.15 to je bilo mjesto kad je škrinja napustila mjesto događaja, odgovorio je svjedok.

Obojica svjedoka pretrage su izjavili da su bili u kući kad se škrinja iznosila i da je trajala pretraga, predočio mu je sudac Brđanović.

- Ne znam, odgovorio je svjedok.

Odvjetnik Krešimir Golubić predložio je da se ispita svjedokinja Marija Nađ koja bi posvjedočila da Smiljana Srnec 16. veljače na dan kad je otkriveno tijelo nije vodila djecu na vjeronauk, već je to učinila susjeda. Nadalje, predložio je da se ispita svjedok Tomica Pintarić koji bi mogao posvjedočiti da Smiljana Srnec i Ivica Srnec nisu bili u vezi i nisu putovali zajedno u Mađarsku s Draženom Palfijem, kao što je to tvrdio Palfi.

Nadalje, odvjetnik je predložio da se pribavi dokumentacija Hitne medicinske pomoći o pružanju terapije Smiljani Srnec u policiji 16. i 17. veljače ove godine. Golubić je sudu predao i ugovor o zajmu između Katarine i Martina Dominića i Ratka Lučeva iz Varaždina uz mjesečnu kamatu od 10 posto. Predložio je i da se ispita Ratko Lučev, da odgovori na pitanja je li zalazio u kuću Dominićevih i prijetio im.

Predložio je i da se provede novo sudsko-medicinsko vještačenje jer prof dr. Josip Škavić nije odgovorio na sva pitanja u nalazu, a posebno odnos položaja žrtve i počinitelja. Obrana je predložila i da se ispita dr. Ante Bagarića iz Psihijatrijske bolnice Vrapče koji je u svom medijskom istupu rekao da bi počinitelj mogao biti muškarac.

Predloženo neurokirurško vještačenje Simljane zbog oštećenja kralježnice

Predložio je da se napravi i neurokirurško vještačenje Smiljane Srnec o mogućnostima da je osoba s oštećenjem kralježnice koje je ona imala mogla podizati terete.

Tužiteljica se protivila svim dokaznim prijedlozima obrane, a za vještačenje prof. Škavića rekla je da ga je sačinio jedan od najiskusnijih vještaka.

Odluku o neurokirurškom vještačenju tužiteljica je prepustila sudu, ali je istaknula da dokumentacija koja se odnosi na njezino sadašnje stanje nije relevantna za postupak.

Vijeće se povuklo kako bi odlučilo o dokaznim prijedlozima. Nakon povratka sudac Tomislav Brđanović sve dokazne prijedloge obrane je odbio kao nevažne, a odbio je i prijedlog za ponovljeno ispitivanje Dražena Palfija, kao i još neke dokazne prijedloge obrane.

Pitanje posuđivanja novca nije važno za postupak, a dok Smiljana Srnec ne iznese obranu nije bitno ponovo ispitivati neke svjedoke. Ocijenio je i kako nije relevantno za postupak zaduživanje obitelji Srnec.

O dokaznom prijedlogu za neurokirurškim vještačenjem će se odlučiti naknadno. Za vještačenje dr. Škavića sudac je rekao da sve što je obrana navela ne dovodi u sumnju vještačenje dra Škavića.

Što se tiče imenika Jasmine Dominić nije sporno da preslike postoje, a sud smatra da se ne smatra relevantnim za ovaj postupak.

Suđenje će se nastaviti 11. 12. u 9 sati, a tad će doći na svjedočenje Ivica Srnec, ali on ne mora svjedočiti. Suđenje će biti na drugom katu jer je velika dvorana Županijskog suda zauzeta.

Nakon što bude ispitan Ivica Srnec, koji ima zakonsku blagodat i ne mora svjedočiti, te ako sudac ne prihvati zahtjev za neurokirurškim vještačenjem Smiljane Srnec, sudski postupak dolazi u fazu u kojoj bi ona trebala iznijeti svoju obranu. Ona se može braniti šutnjom, može iznositi obranu pa čak i u pisanom obliku, te ne mora odgovarati na pitanja.

Nakon toga, uslijedile bi završne riječi, optužbe i obrane i potom izricanje presude.

Prije iznošenja obrane, njezin sada izabrani branitelj Krešimir Golubić po Zakonu o kaznenom postupku ima pravo od predsjednika vijeća zatražiti rok za pripremu obrane, obzirom na sve dosad izvedene dokaze, te zajedno sa Smiljanom Srnec odlučiti na koji će se način ona braniti. To bi mogli saznati 11. prosinca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 04:26