UTRKA S VREMENOM U POTRAZI

Progovorila menadžerica kluba u kojem je bio Matej. Otac: ‘Nisam bio za to da ide u Beograd...‘

Reporter Jutarnjeg u Beogradu svjedoči dramatičnoj akciji brojnih službi koji tragaju za Splićaninom Matejem Perišem
 Tom Dubravec/Cropix, Nestali.hr

- Svu noć su bili ovdje, SAJ (specijalna antiteroristička jedinica, nap. a.), krim policija, riječna policija, DB - kaže nam odmah na prilazu rezerviranom za dostavu čuvar koji ne propušta vozila. I dok čekamo da ukloni metalni stup kako bismo mogli proći - iako kaže da ne propušta nikoga osim dostave, ali pustit će nas ako ga počastimo kavom - diže rampu i pušta nas.

- Nisam radio tu noć pa ne znam što se dogodilo, ali policija je tu stalno. Jedni odlaze, drugi dolaze - kaže.

Otkad traje potraga za Matejem Perišem, čiji nestanak su policiji prijavili njegovi prijatelji iz Splita na Staru godinu oko 18 sati, MUP Srbije oglasio se u utorak drugi put. Jedina novost bila je da su u potragu uključeni ronioci žandarmerije pa se naslućuje da se pretpostavlja da se traga za tijelom nestalog mladića.

Potraga je tijekom cijelog utorka bila usredotočena na rijeku Savu, na potezu između tramvajskog i Brankova mosta. U jednom trenutku jednom žandarmerijskom čamcu stiglo je i pojačanje, a u potrazi se navodno koristi i sonar.

image

Ronioci i brodovi u potrazi su za Matejem

Tom Dubravec/Cropix
image

Ronioci i brodovi u potrazi su za Matejem

Tom Dubravec/Cropix

Nedaleko od mjesta traganja na rijeci Savi nedaleko od restorana "Sava nova" bila je i ekipa forenzičara koja je izuzimala neke tragove. Jesu li išta našli što bi mogli povezati s nestankom Mateja, nitko ne govori. U 12.30 sati čamcem odlazi još jedna ekipa od četvorice policajaca. Savska promenada prepuna je šetača koji zastaju i promatraju policijske specijalce kako nastavljaju potragu.

Shrvani otac

- Nisam baš bio za to da ide, ali Matej je često putovao. Govorio sam mu da osim što je Beograd grad za provod, isto tako nosi i svoje opasnosti, pogotovo ako se upadne u loše društvo. Međutim, on je odlučio ići. Došli su s dva automobila do Zagreba i tu su unajmili kombi. Ne, ne znam gdje su odsjeli i nisam kontaktirao vlasnike apartmana. Njegova jakna i stvari su kod mene - rekao nam je Matejev otac Nenad, splitski vaterpolski sudac. On je od nedjelje u Beogradu, napeto i sa zebnjom prati potragu za svojim sinom nadajući se da će ga ipak pronaći živog. Realan je i ne isključuje ni najgoru opciju, no najvažnije je, kaže, da mu nađu sina i da ga vrati u Split i Hrvatsku, makar i njegovo tijelo.

Iako ništa ne govori o potrazi, policija je sasvim sigurno pregledala sve nadzorne kamere koje su u subotu u ranim jutarnjim satima po beogradskim ulicama snimile mladića za kojeg je kasnije ustanovljeno da bi mogao biti Splićanin za kojim tragaju. Matejev otac potvrdio nam je da je Matej na snimci na kojoj zaustavlja taksi, a takva je informacija vjerojatno došla iz policijskog izvora. Kod ovakvih nestanaka uvijek su tri moguća scenarija u kriminalističkim udžbenicima - samoubojstvo, ubojstvo i nesretan slučaj. S obzirom da je prva opcija isključena, policija mora razmatrati druge dvije. Ali, sve je izvjesnije da je nakon razgovora s njegovim prijateljima, ali i s mogućim očevicima, Matej Periš na zasad nepoznat način došao do Save i pao u nju.

image

Unutrašnjost kluba u kojem je Matej boravio prije nestanka

Tom Dubravec/ Cropix
image

Unutrašnjost kluba u kojem je Matej boravio prije nestanka

Tom Dubravec/ Cropix

- Ne znam što bih vam rekla, misterij! Je li svemu kriv alkohol ili još nešto, ne znam - kaže nam mlada Splićanka u društvu beogradskih domaćina na terasi Savanove.

Menadžerica kluba

- Ne mislim da mu je itko išta napravio, nego eto, nesretan slučaj. Ako je previše popio, izašao van, tko zna što je bilo - kaže njezina domaćica. Budući da ne nedostaje ništa od Matejevih stvari, a i s obzirom da vjerojatno kod sebe nije imao novca jer su mu stvari ostale u garderobi, tko zna što se dogodilo s njim. Oko 14 sati došla je do nas informacija da je policija opet u "Gotiku" što je naziv koji mu je dao prijašnji vlasnik. Klub se sada zove "Magacin": Uvela nas je Zorica Šestović, menadžerica kluba. Ulazimo u prostor veličine 500-tinjak četvornih metara. Plišane crvene klupe sa stolovima, prevladava crna boja interijera.

U klubu je polumrak. Zorica Šestović pokazuje nam šank za kojim su stajala tu noć sedmorica Splićana. Prostor je to neposredno do bine na kojoj je tu noć goste zabavljala Elena Kitić, kći poznatog pjevača Mile Kitića. Preko puta društva iz Splita bila je skupina mladih Zadrana. Šestović kaže da klub nije bio pun pa je zbog toga vjerojatno Splićanima dozvoljen ulaz iako nisu imali rezervaciju kao većina gostiju.

image

Reporter Jutarnjeg Dušan Miljuš u klubu u kojem je boravio Matej Periš

Tom Dubravec/ Cropix

- Znate, svašta se pisalo ovih dana, a pogotovo da je osiguranje upozoravalo mladiće na ponašanje u klubu. To naprosto nije istina. Oni su se dobro zabavljali kao i Zadrani, nikakvih problema nije bilo. Znate kako, mladi... - kaže nam menadžerica kluba. Nije nešto posebno uočila kod Mateja, samo se sjeća da je narednu večer, na Staru godinu oko 21 sat bila policija i da su se raspitivali o mladiću koji je nestao, koji su ih konobari posluživali.

Što je bilo s njegovom jaknom? - pitamo je.

- Jaknu su uzeli njegovi prijatelji. To je bila ostala jakna jednog od mladića iz Zadra - kaže nam menadžerica. Klub "Magacin" koji je tek nedavno proradio nema nadzorne kamere, ali nam kaže kako su policajci skidali snimke nadzornih kamera sa svih okolnih objekata. Posljednja snimka Mateja Periša je ona sa restorana "Sava Nova" gdje je Matej posljednji put snimljen. Ta je kamera uhvatila dio njegova tijela i pretpostavlja se da je tu Matej ušao u rijeku. Slobodan Mišković, umirovljeni inspektor za iznude i otmice beogradskog SUP-a vjeruje da policija čini sve kako bi ga pronašla.

Pogoršanje vremena

- Da je otet, vjerojatno bi se netko već javio obitelji i tražio novac. Ne vjerujem u otmicu. Također, nije neuobičajeno što je policija sa svakim od njegovih prijatelja razgovarala odvojeno i poligrafski ih testirala. Da ima nekih sumnji sigurno bi ih zadržali iako vjerujem da policije dviju država dobro surađuju na ovom slučaju - kaže nam Mišković. Na neki način ronioci i policajci na terenu su i u utrci s vremenom jer je najavljeno pogoršanje, i to će sigurno otežati ionako teško pretraživanje rijeke. Ako je Matej Periš pao u rijeku, vrlo su mali izgledi da je preživio, ali je u tom slučaju cilj pronaći njegovo tijelo.

Koliko bi to moglo potrajati nitko s preciznošću ne može reći iako neki poznavatelji rijeke Save kažu da bi se tijelo, ako je pao, u rijeci moglo zadržati kod ade Huje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 18:52