ODABRAO ZNALAČKI

Pukanićev ubojica ukrao oružje iz dućana u Zagrebu

Kradljivci su bili vješti, uzeli su samo najbolje od oružja, a sef i blagajnu nisu ni pogledali
 CROPIX

ZAGREB - Automatski pištolj Heckler&Koch, ukraden 8. rujna prošle godine oko 11 sati iz prodavaonice Hunter K&Ž u Tomašićevoj 4 u Zagrebu vlasnika Željka Kuhara (53), srbijanski su policajci pronašli 31. svibnja ove godine u stanu koji je koristio Željko Milovanović, atentator na izdavača Nacionala Ivu Pukanića.

Ljudi iz MUP-a, nakon obavijesti koju su im proslijedili srbijanski kolege, početkom listopada obavijestili su Kuhara da je pronađen automatski pištolj koji je s još 24 komada oružja ukraden u vješto izvedenoj pljački njegove prodavaonice.

Sličnosti na snimkama

MUP će se raspitati treba li Heckler srpskoj policiji radi daljnjeg postupka te će vlasnika Huntera obavijestiti kada će moći tražiti povrat oružja ukradenog iz trgovine. Osim Hecklera, ukradena su 24 komada oružja. Među njima i snajperska puška SSG 69 s posvetom, te pištolji, a kad je pregledavao snimke nadzornih kamera, Kuhar je odmah zaključio da su pljačku izveli profesionalci.

Kuharovu sinu Kreši, nakon što ga je svladao zahvatom “ključ na lakat”, pljačkaš je navukao majicu i uperio pištolj u glavu dok je drugi čuvao stražu ispred prodavaonice. Potom se vratio i obojica su u kratkom vremenu pokupila plijen. Vješto su prerezali lokot i pokupili oružje, a sef i blagajnu nisu ni pogledali. Nekoliko dana nakon pljačke Kuhar je došao do saznanja da je oružje prevezeno u BiH i da se sprema nešto veliko u Zagrebu.

Nakon ubojstva Ive Pukanića i Nike Franjića pregledom nadzornih kamera moglo se vidjeti sličnost u pokretima pljačkaša u Hunteru i muškarca s kacigom na glavi kako napušta mjesto atentata, te zaključiti da se radi o Željku Milovanoviću. Ubrzo nakon toga i Gojko Vasić, načelnik kriminalističke policije Republike Srpske, potvrdio je kako se sumnja da je upravo Milovanović opljačkao Hunter, te da mu je suučesnik bio Bojan Gudurić, jedan od atentatora na Pukanića koji je u bijegu.

Dogovor između tužitelja

Ni jedan drugi komad oružja, puno manjih gabarita i koji su lakši za nošenje, a koji je ukraden prije više od godinu dana iz Huntera nije nađen, a znakovito je da je Miilovanović ukrao i jedan Casul 454 magnum, što sve pokazuje da je pljačkaš bio vrsni poznavatelj oružja. Neke komade oružja nije ni taknuo iako su mu bili pred nosom.

Sada, nakon što je i službeno potvrđeno da Heckler nađen kod Milovanovića potječe iz pljačke u Zagrebu, te da se po snimkama može zaključiti da bi on mogao biti počinitelj, na potezu je tužiteljstvo. Hrvatsko i srbijansko tužiteljstvo trebaju se dogovoriti tko će optužiti Milovanovića za pljačku. Da je kojim slučajem već nakon pljačke u kojoj je ukradeno oružje policija prije došla do saznanja o počintelju, možda se i atentat na Pukanića mogao spriječiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 05:16