SIGURNOSNI PROPUST

Racija u splitskom zatvoru: Pronašli mobitele, jedan čak i u kruhu! Aparate nabavila dobro poznata lica...

Omiljene su aplikacije Telegram i Signal, a osim slanja i primanja poruka, obavljaju se i pozivi te videopozivi

Ilustracija

 Cropix/Slobodna Dalmacija

U Zatvoru u Splitu prošlog su tjedna u ćelijama na istražnom odjelu našli dva mobitela. Za sada nije poznato kako su prokrijumčareni unutar zatvora, ali u proteklih godinu dana nađeno je devet aparata, tako da je jasno da je unos zabranjenih stvari kontinuiran.

O svemu je obaviješteno i Ministarstvo pravosuđa i uprave, što su potvrdili u svom odgovoru za Slobodnu Dalmaciju.

- U kaznenim tijelima zatvorskog sustava kontinuirano se provode mjere kontrole s ciljem izuzimanja nedozvoljenih predmeta unutar sustava, o čemu se pravovremeno obavještavaju nadležna tijela. Takve kontrole provedene su i unutar Zatvora u Splitu - naveli su.

Mobiteli su pronađeni prilikom jedne od "racija" u ćelijama. Jedan je bio skriven u starom kruhu, a drugi u ambalaži CD-a. Kako doznajemo, mobitele u ćelijama naizmjenično koristi više cimera. Međusobno se dogovore i svaki izabere po jednu aplikaciju za komunikaciju preko interneta koju će koristiti, tako da barem donekle imaju privatnost razgovora.

Omiljeni su Telegram i Signal, a osim slanja i primanja poruka, obavljaju se i pozivi te videopozivi. Osim nađenih devet mobitela, za određen broj aparata pronalazak se nije ni prijavio, a neke i ne pronađu.

Primjerice, u listopadu prošle godine u ćeliji Dejana Majstorovića zvanog Điđi, šefa jedne od zločinačkih organizacija iz Splita, nađena su dva mobitela. Od nadležnog suca zatražen je njegov premještaj u zatvor u Šibeniku, ali je formalni razlog bio što se strahovalo da će izazvati pobunu i štrajk glađu. Pronalazak mobitela nije evidentiran.

U ćeliji Željka Rajića, šefa druge zločinačke organizacije iz Splita, nađen je mobitel u veljači 2020. godine, i to kriptirani aparat. Pronalazak je prijavljen, "kripta" je oduzeta, a Rajić je stegovno kažnjen. Međutim, u proljeće sljedeće godine u njegovoj ćeliji odvijao se photo session s kojeg smo došli do dvije fotografije.

Na jednoj je bio sam Željko Rajić, koji čita roman "Ana Karenjina", a na drugoj on i još tri cimera iz ćelije. Prema osobama na fotografiji i razdobljima koja su proveli u istražnom zatvoru na Bilicama, zaključili smo kada su fotografije napravljene.

Međutim, taj mobitel nije nikada pronađen, niti se nakon objave fotografija pokrenula istraga. Cijena unosa mobitela u zatvor je od 500 do 1000 eura, ovisi radi li se o običnom androidu ili iPhoneu za komunikaciju pod kriptozaštitom.

Tolika je cijena bila i za šverc mobitela u Kaznionici Lepoglava, a osim njih unosili su se i steroidi, sredstva za smirenje i CD-ovi s filmovima. Ilegalni posao odvijao se tijekom prošle godine, a nakon tajne akcije USKOK-a prijavljeno je pet osoba, dva zaposlenika zatvorske ustanove, dva zatvorenika i majka jednog od njih.

U zatvoru u Šibeniku je bez posla ostao kuhar kojeg je USKOK prijavio za unos droge i mobitela, što je organizirao s dvojicom dobavljača iz Splita i Omiša. U dostavi zabranjenih stvari pomagao mu je i bračni par koji je također prijavljen, supruga je donosila kuharu mobitele i opijate, ovaj ih je davao njezinu mužu, koji ih je raspačavao po zatvoru.

Naplaćivao je od drugih zatvorenika po par tisuća kuna, a zatvorskom kuharu je od svibnja do kolovoza od toga dao oko 10.000 kuna. Osim USKOK-a, i Ministarstvo pravosuđa i uprave odlučilo se na "čišćenje" zatvorskog sustava.

Osim USKOK-a, i Ministarstvo pravosuđa i uprave odlučilo se na "čišćenje" zatvorskog sustava. Prošli tjedan su u Kaznionicu Glina poslali izvanredni nadzor zbog dojava o pogodovanju osobama lišenim slobode od strane jedne od pravosudnih policajki.

Protiv nje je dostavljen niz predstavki za sumnjive radnje u zatvorskim ustanovama u Osijeku, Splitu i Glini. U najnovijim je prijavljena i za pogodovanje Darku Kovačeviću Daruvarcu, pravomoćno osuđenom na godinu i devet mjeseci zbog premlaćivanja i prijetnji 18-godišnjakinji u kafiću u Zadru.

On čeka odluku o uvjetnom otpustu koji je zatražio nakon odsluženja većeg dijela zatvorske kazne i visokih ocjena koje je dobio od strane nadležnih te pozitivnog mišljenja Uprave Kaznionice Glina, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:14