SUĐENJE ŠLOGARU

Šlogarova jakna bez tragova baruta, sudac traži novo vještačenje

 Milivoj Keber / CROPIX

ZAGREB - Iako je praksa da se uz pištolj vještače i tragovi baruta na odjeći dipl. inž. Rade Stojadinović, vještak za balistiku koji je u istrazi vještačio “Berettu” iz koje je ubijena Ivan Hodak nije bilo nikakvih naznaka jesu li ta vještačenja i obavljena. Stojadinović je to doznao iz novina, a iz novina je doznao i visinu potpetica koje je imala, no tvrdi da to ne bi bitno utjecalo na mišljenje o okolnostima njezina ubojstva.

No, najsporniji dio jučerašnjeg suđenja Mladenu Šlogaru-Žili (61), optuženom za ubojstvo kćerke odvjetnika Zvonimira Hodaka 6. listopada 2008. godine u veži u Hatzovoj 2 su barutne čestice koje nisu nađene na jakni koja je oduzeta od Šlogara.

Naime, vještak Vojin Maštruko zaključio je da su te barutne čestice morale ostati u tkanini bez obzira na pranje i protek vremena od četiri mjeseca od ubojstva do Šlogarova uhićenja, dok je vještak za tragove Damir Tomašek ustvrdio da su te čestice mogle i nestati zbog pranja ili proteka vremena.

Sporan je dijelom bio položaj tijela u trenutku kad je Šlogar ispalio drugi hitac Ivani Hodak u glavu. Vještak Stojadinović naveo je da je ona već pala na tlo. Sve proturječnosti koje su se jučer pojavile na suđenju sudac Ivan Turudić odredio je i dopunska vještačenja.

Tako će dipl ing. Damir Tomašek vještačiti ima li tragova barutnih čestica i na majici koja je oduzeta od Šlogara. Dr. Dušan Zečević, sudskomedicinski vještak dodatno će vještačiti je li se Ivana Hodak mogla nastaviti kretati nakon što ju je prvi hitac pogodio u prsa ili je morala, kako to tvrde vještaci za balistiku pasti i je li taj hitac bio smrtonosan.

Na traženje tužiteljice Dunje Pavliček vještačit će se i uzorci krvi te tragovi zavedeni pod brojevima 5 i 6 iz omota 22, kako bi se ustanovilo o čemu se zapravo radi. Naime, prema jednom izvješću ne radi se o tragovima krvi, a prema drugom radi se o tragovima krvi, pa će se i to morati razjasniti.

Sudac Turudić jučer je vještaku Maštruku spočitnuo i to da se nije smio upuštati u zaključke o tome je li na snimkama nadzornih kamera doista Mladen Šlogar jer on nije vještak za biometriju. Suđenje će se nastaviti 9. ožujka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 13:26