SLUČAJ NANBUDO

Srećko Ferenčak i Petar Turković kažnjeni sa po godinu dana zatvora

Srećko Ferenčak i Petar Turković osuđeni su na po godinu dana zatvora i moraju vratiti gotovo pet milijuna kuna svaki zbog preprodaje gradskog zemljišta namijenjenog gradnji centra za osobe s invaliditetom
 Igor Sambolec/CROPIX

ZAGREB - Sudeći po izrazu njegova lica, HNS-ovca Srećka Ferenčaka više su od izrečene kazne zatvora od godinu dana pogodile riječi suca: “Sve dobro i pozitivno što ste vi i drugookrivljeni Petar Turković napravili skrbeći za djecu s invaliditetom ovime ste naprosto uprljali”. Dobili su minimalnu kaznu, svaki po godinu zatvora.

Njih dvojica su kao čelnici Hrvatskog nanbudo instituta umjesto gradnje centra za skrb invalidnih osoba zemljište prodali Konzumu i “zaradili” svaki gotovo 5 milijuna kuna. Novac će morati vratiti.

Turković se nije pojavio

Za razliku od Ferenčaka koji je u sudnici saslušao nepravomoćnu presudu suca Županijskog suda Zdravka Majerovića, Turković se nije pojavio. Ferenčak pak nakon presude nije htio ništa komentirati nego je sa svojim odvjetnikom žurno otišao. Po svemu sudeći, žalit će se na presudu, a učinit će to i tužiteljica koja smatra da je kazna mogla biti veća. Sudac je istaknuo da je kazna minimalna jer nije bilo otegotnih okolnosti, a Ferenčak i Turković dobar su se dio života ipak predano bavili i skrbili o djeci s posebnim potrebama.

- U ovom postupku jedna od važnijih komponenti bila je razdvojiti etički od pravnog momenta. Iako je neetičnost postupanja dvojice okrivljenika prevladala nad pravnim pitanjem, naravno da presuda mora biti pravno utemeljena i zato se sud time bavio. Zaključili smo da su Ferenčak i Turković svjesno počinili to kazneno djelo, nisu imali stvarne namjere sagraditi centar za skrb o invalidima, na temelju čega su od Grada Zagreba i dobili vrijedno zemljište, nego su ga htjeli iskoristiti za sebe - obrazlagao je sudac Majerović.

Čelnici Hrvatskog nanbudo instituta osuđeni su jer su od Grada Zagreba po povlaštenoj cijeni još 1996. kupili zemljište s namjenom gradnje centra za dnevnu skrb invalidnih osoba, a 2001. na skupštini HNI-ja jednoglasno je izglasana odluka da se vlasništvo nad zemljištem prenese na optuženike. Članovima su rekli da kao humanitarna udruga ne mogu dobiti kredite, pa će njih dvojica to pokušati sami.

Nisu imali novca

No, oni su počeli planirati komercijalne sadržaje, sportske terene, tribine, saune, poslovne prostore, a o invalidima nema govora, osim u malom dijelu namijenjenom humanitarnoj udruzi Mala kuća. Godinu poslije, 2002., zemljište dobiveno od Grada prodano je Konzumu za gotovo 10 milijuna kuna.

Ferenčak je u obrani tvrdio: “Pet godina me maltretiraju. To me jako boli, uništili su mi život, a nikoga nisam pokrao”. Rekao je kako je uložio svoj novac i rad da bi uspio sagraditi veliki centar, te da je u ishođenje dozvola uloženo oko sedam milijuna kuna, koje su posudili on i Turković u dogovoru s članovima Nanbudo instituta. Prema Ferenčakovim riječima, zemljište je prebačeno na njih dvojicu upravo zbog tih posudbi. No, morali su zatvoriti gradilište jer više nisu imali novca, a zatraženi krediti im nisu odobreni. Stoga su i prodali zemljište Konzumu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 06:36