SLUČAJ ZGROZIO HRVATSKU

STIGAO TOKSIKOLOŠKI NALAZ: ŠTO JE MONSTRUOZNI OTAC S PAGA IMAO U ORGANIZMU DOK JE BACAO DJECU S BALKONA Sve ukazuje da je bio uračunljiv i pribran

 
 Jure Mišković / CROPIX

Dok je svoju djecu jedno za drugim u pidžamama bacao s balkona kuće 28. veljače, monstruozni otac s Paga (54) u krvi nije imao alkohola. Toksikološkim vještačenjem utvrđeno je da je u tijelu imao tragove diazepama, djelatnog sastojka tableta za umirenje kao što su normabel i apaurin, piše Slobodna Dalmacija.

Rezultati toksikološke analize koje je zaprimilo Županijsko državno odvjetništvo u Zadru (ŽDO) sugeriraju da je 54-godišnjak u trenutku počinjenja nezapamćenog zločina bio uračunljiv i pribran, tek nešto “iskuliran” zbog utjecaja lijekova za umirenje.

Iz Zatvorske bolnice u Zagrebu gdje se nalazi nešto manje od mjesec dana, u utorak je doveden u Zadar gdje je tijekom jutra u zgradi suda na Poluotoku ispitana njegova supruga. Majku stradale djece sudac istrage ispitao je videolinkom jer nije željela biti u istoj prostoriji s ocem svoje djece koji ih je gotovo usmrtio.

Na ročištu koje je bilo zatvoreno za javnost, pitanja je majci mogao postavljati i njezin suprug, koji se u istrazi brani šutnjom, no on, kako neslužbeno doznajemo, suprugu nije ništa pitao.

- Kombirano vještačenje još nije naloženo - rekao je Branimir Zorica, odvjetnik 54-godišnjeg oca koji je tijekom dana vraćen u Zatvorsku bolnicu u Zagrebu gdje se, kako doznajemo, čeka da se njegovo zdravsteno stanje stabilizira kako bi se moglo napraviti vještačenje.

U međuvremeno je četvero djece otpušteno iz bolnica u Zadru i Zagrebu, te su u pratnji majke i socijalnog radnika smješteni u SOS selu.

- Dvoje djece imalo je teške ozljede, sad su dobro ovih troje koji su bili kod nas, a čujem da je dobro i djevojčica u Zagrebu. Kod nas su bili deset dana - kazao je dr. Edi Karuc, zamjenik ravnatelja zadarske bolnice.

Maloljetnoj djeci dostavljena je Pouka o pravima koja imaju u ovom kaznenom postupku te im je dodijeljen odvjetnik kao opunomoćenik koji će braniti njihove interese u ovom kaznenom postupku. U Županijskom državnom odvjetništvu u Zadru koje vodi istragu ovog slučaja do sada je uz majku ispitano troje svjedoka.

- Kad se prikupe svi dokazi, počinje vještačenje. Tim vještaka, psihijatri i psiholozi, trebali bi dati svoj nalaz. Oni će reći kakvo je bilo duševno stanje okrivljenika u vrijeme počinjenja djela i što je prethodilo tome kako bismo znali dalje postupati po ovom predmetu - kazali su.

U međuvremenu je smijenjena i dotadašnja ravnateljica zadarskog Centra za socijalnu skrb Vesna Burčul. Zadarsko tužiteljstvo oca s Paga tereti za četiri teška pokušaja ubojstva na podmukao način.

Ukoliko se vještačenjem utvrdi da je u vrijeme počinjenja kaznenih djela bio ubrojiv čeka ga možda najveća kazna od 50 godina zatvora koja dosad nije izrečena u Hrvatskoj.

Ako se pokaže da je 54-godišnjak ipak bio neubrojiv na suđenju se utvrđuju samo obilježja kaznenog djela, ako se dokaže da je to učinio. Osoba tada ne može biti kriva, te joj se određuje smještaj u psihijatrijskoj ustanovi, piše Slobodna Dalmacija.

Jedini zaduženi za stručni nadzor socijalnih radnika to su odradili samo dva puta od svog osnivanja, oba puta prekasno

Krajem prošlog tjedna završen je konačni nalaz stručnog nadzora provedenog u Centru za socijalnu skrb Zadar, provedenog povodom brutalnog nasilja oca nad djecom na otoku Pagu.

Neslužbene informacije Slobodne Dalmacije govore da nadzornici nisu utvrdili teže propuste u radu nadležnih socijalnih radnika, a službenih informacija, unatoč rezolutnim najavama promptnog informiranja javnosti, koje su stizale iz resornog Ministarstva i Hrvatske komore socijalnih radnika, još nema.

- Ne mogu još ništa reći o rezultatima nadzora, moram se konzultirati s predsjednikom i drugima. Moram vidjeti jesu li kolege nad čijim je radom obavljan nadzor obaviješteni o rezultatima, ne možemo dozvoliti da za rezultate saznaju iz medija. Izdat ćemo priopćenje kad bude vrijeme - rekla je Nekla Pamuković, glasnogovornica Hrvatske komore socijalnih radnika, dok su nas iz resornog Ministarstva demografije, obitelji, mladih i socijalne politike uputili da odgovor potražimo - u Komori.

Komora je, inače, jedina ovlaštena provoditi nadzor nad stručnim radom socijalnih radnika i to, sukladno zakonu, temeljem prijedloga fizičkih ili pravnih osoba ili vlastitom odlukom.

Komora bi, dakle, trebala provesti stručni nadzor svaki put kad postoji ozbiljna sumnja u stručnost ili etičnost socijalnog radnika, no, od svojeg osnutka 2011. godine do danas provela je samo dva stručna nadzora: prvi 2017., u Centru za socijalnu skrb Pula nakon ubojstva trogodišnjeg dječaka od strane majke i 14-godišnje djevojčice, štićenice odgojnog doma, a drugi sad, u Centru za socijalnu skrb Zadar.

Iako su od prvog nadzora prošle gotovo dvije godine, a u međuvremenu su počiniteljice i nepravomoćno osuđene, rezultati nadzora još uvijek nisu službeno objavljeni.

U slučaju Zadra Komora je objavila kako će "u svrhu točnog informiranja javnosti odmah nakon prikupljanja svih činjenica od strane vlastitih stručnjaka u navedenom nadzoru izdati svoje priopćenje", no za sada - ništa od toga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:35