BRANITELJI SUGLASNI

Suđenje za krijumčarenje 40 kg kokaina: Okrivljeni nisu krivi

DUBROVNIK - U nastavku suđenja na Županijskom sudu u Dubrovniku okrivljenicima za krijumčarenje 40 kilograma kokaina iz Južne Amerike u belgijsku luku Antwerpen Anti Dragojeviću- Rizli (27) iz Vela Luke, Mladenu Vasilju- Vasi (47) iz Splita i Borisu Žuveli (52) iz Zagreba u četvrtak 17. prosinca iznošene su završne riječi optužbe i obrane.

Po dovršetku dokaznog postupka okrivljenicima koji su otkriveni u opsežnoj dvogodišnjoj operativnoj akciji USKOK- a pod kodnim imenom "Kondor" i uhićeni 15. siječnja ove godine, zamjenik županijskog državnog odvjetnika Vlatko Cibilić je ustvrdio kako je optužnica dokazana te zatražio da se optuženi oglase krivima i osude prema zakonu.

Međutim, svi su branitelji bili suglasni tvrdeći kako su njihovi klijenti “nevini jer optužba uopće nije dokazana” jer se u tajno snimljenim prisluškivanim telefonskim razgovorima droga bilo koje vrste i u bilo kojoj količini uopće ne spominje. Dragojevićevi branitelji, dubrovački su odvjetnici Stanka Matić i Gašpar Lujak tvrdili da su telefonski razgovori fingiranog sadržaja koji ukazuje kako bi se određeni poslovi mogli obavljati te ukazuju na upučene prijetnje Dragojeviću.

Zagrebački je odvjetnik Krešimir Krsnik kao branitelj Vasilja “zbunjen optužbom koja se temelji na lažnom iskazu svjedoka Ivana Žuvele”, da bi dubrovački odvjetnici Dino Hadžiomerović i Ognjen Dabelić rekli kako optužba samo ukazuje na vrlo dobru suradnju MUP RH s INTERPOL- om, da su okrivljenima ugrožena ustavna prava te da je “Vasilj u pritvoru već 11 mjeseci pa bi produljenje preraslo u izvršenje očekivane sankcije” na što je predsjednik Sudskog vijeća, sudac Zoran Čengija zapitao:

- Kakva je to očekivana sankcija” ? Branitelj trećeokrivljenog Žuvele, dubrovački odvjertnik Dragan Pištalo se suglasio s ostalim braniteljima ali i naglasio kako su “neki prisluškivani razgovori nezakonito snimani” te ustvrdio kako “Žuvela nije znao podrijetlo novca kojeg je iz Zagreba prenosio u Vela Luku”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:58