KOBNA VEČER U STOBREČU

SUĐENJE ZA UBOJSTVO TORCIDAŠA: 'Nisam nikoga htio ubiti, nož sam kupio te večeri na štandu, trebao mi je za selo, za rezat' meso...'

Teniski centar gdje se odvio tragični događaj (lijevo), Ivan Mate Blažević (desno), Nikola Gusić Janjić (u sredini)
 Mario Todorić, Nikola Vilić / CROPIX, PU Splitsko-dalmatinska

- Nisam želio da se ovo dogodi, da sam želio sukob bio bih se posvađao u kafiću, a ne bi učinio sve da izbjegnem problem. Želim se ispričati obitelji pokojnog Blaževića, znam kakav je to gubitak za njih, teško mi je i pogledati ih u oči jer me smatraju glavnim krivcem za to što se dogodilo, a ja to nisam - kazao je u srijedu u svojoj obrani na splitskom Županijskom sudu Nikola Gusić Janjić kojem se sudi zbog ubojstva Ivana Mate Blaževića (23) iz Splita u ljeto 2017. godine ispred kafića "Reket" u Stobreču javlja Slobodna Dalmacija.

Gusić Janjić je sucu Vladimiru Živaljiću, među ostalim, kazao da je nož kojim je zadao smrtonosnu ranu Blaževiću kupio te večeri na štandu na kojem su se prodavale peke i ostali predmeti na fešti Sv. Lovre te da ga je zataknuo za pojas i prekrio majicom pa ga nitko nije vidio niti mu je smetao pri hodu. Zato ga nije niti poslije, kad se vraćao iz centra mjesta, stavio u vozilo koje je bilo parkirano kod "Reketa".

- Trebao mi je malo jači nož kad idem na selo, za rizat meso i slično. U lokalu je sve počelo nakon što se Blažević zavadio s djevojkama koje su puštale glazbu, a nemam pojma zašto se posvađao s njima jer su one prije toga udovoljavale svim momcima koji su tražili da puste neke pjesme.

Bio je neugodan, a kad sam mu rekao da pusti djevojke na miru, da će mu poslije pustiti pjesmu koju je tražio, a on me je pogledao i tada je sve počelo. Ne znam koju je pjesmu tražio, tek sam tijekom suđenja čuo da je to pjesma "Moja prva ljubav".

Pitao me je odakle me zna, a ja sam mu rekao da me možda zna sa Splita 3. A onda se sjetio i rekao da me poznaje jer su me prebili prije par mjeseci na Veliki petak i tražija je da mu se ispričam. Nisam želija probleme, bilo ih je tamo 20-ak, šta sam moga protiv svih njih i zato sam izaša iz kafića - ispričao je Gusić Janjić.

Nakon tog prvog izlaska do njega dolazi Nikola Hasan i uvjerava ga da se vrati natrag, da neće biti nikakvih problema. Gusić Janjić pojasnio je i da nije točno da je Hasanu pokazao nož, kao što je to ovaj rekao u svom svjedočenju, da je to nelogično.

Kazao je i da je na taj Veliki petak bio u "Reketu", da je odvezao u Split prijatelja i kad se vraćao u Stobreč iz vozila je vidio neku gužvu na cesti odnosno kako grupa mladića tuče nekoga.

- Vidio sam da ga tuku, da je u nesvijesti i zaustavio sam auto i došao bliže govoreći im da ga puste, da će ga ubiti. Tad me je ntko udario s leđa, pao sam i onda su me iscipelarili, dobio sam teške batine. Ostavili su me na podu.

Nisam to prijavio policiji jer nisam želio probleme, a čuo sam i da je Blažević napao onog nogometnog suca u restoranu u Stobreču, a nisam tad potražio ni liječničku pomoć iako sam o tome razmišljao - kazao je okrivljeni.

Pojasnio je i da se, nakon fatalnog uboda nožem, nije derao niti vikao da je on ubojica kao što su to rekli neki svjedoci već da je samo govorio da ga puste na miru.

- To su prijatelji pokojnog, ne žele mi dobro i zato su tako govorili. A zašto nitko od njih nije rekao da je trčao za mnom? - upitao je Gusić Janjić.

Kazao je, na sučevo pitanje, da je kad je drugi put izašao iz lokala, krenuo prema automobilu, ali da je čuo nešto iza sebe, vidio gužvu i svog prijatelja koji je govorio: "Nemojte, nemojte..."

- Zastao sam, a onda su me okružili, pripa sam se. Nakon što sam udaren šakom u glavu, uzvratio sam udarcem nožem, a da je bilo tko bio na Blaževićevom mjestu isto bi se dogodilo... Nisam nikoga htio ubiti, nisam želio probleme, nastojao sam to izbjeći - kazao je.

Sudac Živaljić pitao ga je kako komentira iskaz svjedoka Marina Gudelja da je njegov brat Vice dobio telefonsku prijetnju u kojoj je netko rekao da će Marina zaklati na Uskrs te da su on i Blažević to istraživali i došli do njega, Gusić Janjić je odgovorio:

"To nije točno, to je smišno.. Prvi put sam tog momka čuo i vidio u sudnici. A zašto to nije prijavio policiji što bi bilo logično jer mu je brat policajac - upitao se Gusić Janjić.

Na kraju je rekao da nema ništa protiv imovinsko-pravnog zahtjeva za naknadu štete koju je postavila obitelj pokojnog Blaževića.

- Ne znam koji milijuni ne mogu nadoknaditi ljudski život. Ne protivim se tom zahtjevu, kad izađem na slobodu, radit ću i plaćati im koliko mogu - zaključio je Blažević.

Na zahtjev njegove obrane, sudsko vijeće je odgodilo iznošenje završnih riječi do idućeg ročišta kad se očekuje i izricanje presude.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 10:24