UBOJSTVO IZ 2017.

VRHOVNI SUD POTVRDIO KAZNU NIKOLI GUSIĆU JANJIĆU Zatvorska kazna od 12 godina ispunit će svrhu kažnjavanja za ubojstvo Torcidaša

Nikola Gusić Janjić; ubijeni Ivan Mate Blažević (u krugu)
 CROPIX

Vrhovni sud potvrdio je presudu kojom je prije godinu dana Nikola Gusić Janjić nepravomoćno osuđen u Splitu na 12 godina zatvora zbog ubojstva 23-godišnjeg studenta i pripadnika Torcide Ivana Mate Blaževića.

Vijeće Vrhovnog suda odbilo je žalbe stranaka i potvrdilo odluku splitskoga Županijskog suda od 10. svibnja 2019., ocijenivši da će 12-godišnja kazna zatvora ispuniti svrhu kažnjavanja.

Kao olakotnu okolnost Vrhovni sud je uzeo u obzir raniju neosuđivanost, da je djelo počinjeno u stanju bitno smanjene ubrojivosti te bitan doprinos koji je žrtva dala nastanku tog događaja. Također, navedeno je, optuženik ima psihoorganski sindrom i emocionalno nestabilni poremećaj ličnosti.

S druge strane kao otegotna okolnost uzeto je u obzir da je uslijed takvog postupanja optuženika naglo prekinut jedan mladi život, izvijestio je Vrhovni sud na svojim internetskim stranicama.

Blaževićevo ubojstvo dogodilo se 11. kolovoza 2017. godine u 4,10 sati ispred kafića Reket u Stobreču kada ga je Gusić Janjić nožem ubo u prsa nakon čega je u bolnici podlegao ozljedama.

Vrhovni sud navodi da je optuženik s 23-godišnjakom prije imao sukob te da je bio u pijanom i posebnom afektivnom stanju.

Utvrđeno je da je žrtva u više navrata verbalno napadala optuženika u kafiću, ali nije fizički nasrnula na optuženika niti prijetila fizičkim napadom. No, po izlasku iz kafića, prolaskom uskim prolazom, optuženik je nožem žrtvi zadao ubodnu ranu na prsištu nakon čega je pobjegao.

Vrhovni sud zaključuje da će izrečena kazna utjecati na svijest građana da je činjenje kaznenih djela pogibeljno te da je kažnjavanje njihovih počinitelja opravdano, kao i da takva neprimjerena i neadekvatna reakcija optuženika nije društveno prihvatljiv način za rješavanje konfliktnih situacija.

Time će se istovremeno pojačati povjerenje građana u pravni poredak koji treba biti utemeljen na vladavini prava. Osim toga, kazna sadrži i dostatnu količinu društvene i moralne osude za zlo koje je optuženik prouzrokovao, smatra Vrhovni sud.

Suđenje Gusiću Janjiću, koji se 40 dan skrivao prije nego što se predao policiji, počelo je u rujnu prošle godine. Na sudu je rekao kako mu je žao za to što se dogodilo, ali da se ne osjeća krivim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 03:47