ŠEF HNS-A U INOZEMSTVU

ŠUKER TUŽIO BRLEKOVIĆA ZA KLEVETU, ALI SE NA SUDU NIJE POJAVIO Bivši dopredsjednik HNS-a izgubio živce: 'Imao sam upalu pluća, a ipak sam došao...'

 Hanza Media

Zbog nedolaska predsjednika HNS-a Davora Šukera koji je svoj nedolazak ispričao boravkom u inozemstvu, na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu odgođeno je suđenje Ivanu Brlekoviću, bivšem dopredsjedniku HNS-a kojeg je Šuker tužio za klevetu. Čak četiri puta dostava poziva na Šukerovu adresu bila je ponavljana i svaki puta pismeno se vratilo s naznakom: “Obaviješten. Nije podigao pošiljku.” Dan prije ročišta je, međutim, Šukerov odvjetnik poslao u sudsku referadu podnesak s napomenom da se Šuker nalazi izvan Europe. Čuvši to, Brleković se vidno uznemirio:

- Bio sam bolestan. Imao sam upalu pluća čije posljedice još uvijek osjećam. I majka mi je na samrti. Svejedno, došao sam na sud da se riješim ovog tereta.

Podsjetimo, Šuker je tužio Brlekovića zbog izrečenih tvrdnji u intervjuu u studenom 2014. godine u Večernjem listu u kojem je Brleković, između ostaloga, kazao da je 'čuo kako je iz računovodstva HNS-a došla informacija da je Šuker za posljednjega boravka u Americi spiskao između 200.000 i 300.000 kuna na kartici HNS-a'. Osim tog navoda, Šukeru je još zasmetao i Brlekovićev zaključak da bi Savez 'apsolutno bolje funkcionirao bez Šukera' jer se pritom zapitao:

- A što je on to do sada napravio osim što je trošio novac?

Na posljednjem ročištu Šuker je odgovarao na pitanja i 'servirao', prema tvrdnjama Brlekovićeva odvjetnika, općenite odgovore.

- Da sam doista toliko potrošio, dao bih ostavku! Kad je objavljeno da sam spiskao 300.000 kuna, bilo mi je neugodno. Crvenio sam se i morao objašnjavati da je nogomet nešto čisto, a po ovome ispada da je otišao u prljavštinu i korupciju. Ponižen sam tom izjavom. HNS ima ugled u svijetu. Kao prvi čovjek HNS-a normalno je da mediji imaju važnu ulogu u promicanju nogometa. A ti navodi su me jako zaboljeli i naštetili mom ugledu. Čak sam na utakmici Sevilla-Rijeka vidio natpis 'Šuker lopov'. U HNS-u i drugi djelatnici imaju pravo na putovanja, putne troškove, hranu.. i nema šanse da sam potrošio 300.000 kuna na taj put. Međunarodne asocijacije Uefe i Fife su me nakon tog intervjua, gdje god sam bio, ispitivali. Morao sam im davati objašnjenja – posvjedočio je Davor Šuker dodajući da je te sporne 2014. bio u Americi dva ili tri puta.

Iako je i ranije bilo neumjesnih komentara plasiranih u medije od različitih osoba pa se nije 'povlačio po sudovima', za Brlekovićev intervju Šuker kaže da je 'to bila kap koja je prelila čašu'.

- Žao mi je što i ranije nisam nikog kazneno gonio. Do sada sam znao reagirat kod urednika i novinara jer volim kad se neka informacija prije objave provjeri. Kome sve idu informacije iz računovodstva HNS-a? Izvršnom direktoru Damiru Vrbanoviću, tajniku Saveza, šefici računovodstva, izvršnom odboru koji ima 17 članova te predsjedniku HNS-a, dakle meni. Odakle informacija o trošku 300.000 kuna? Ne znam. U Ameriku ako idem privatno, a idem uglavnom za Novu godinu jer tad imam rođendan, račune plaćam sam. U HNS-u se pišu putni nalozi pa se tamo svaki put može provjeriti – odgovarao je dalje Šuker na pitanja.

Bivši dopredsjednik HNS-a Brleković je, pak, sutkinji istaknuo kako se ne smatra krivim, a odgovarajući na njezina pitanja pojasnio je da je završio pravni fakultet, da je odnedavno u mirovini koja iznosi 7000 kuna, da je vlasnik kuće u kojoj živi, da vozi Audi A3... no o visini primanja svoje supruge ništa ne zna.

Sud je naložio da se dostavi ispis specifikacije troškova iz računovodstva HNS-a o kojima je Brleković govorio u spornom intervjuu, a za koje Šuker tvrdi da su neutemeljene. Koliko je stvarnih troškova bilo preko kartice koju je Šuker 'peglao', doznat će se na idućem ročištu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:19