EPILOG KONTROVERZNE IZJAVE

Davor Šuker tužio Brlekovića: 'Da sam stvarno potrošio toliko novca, odmah bih dao ostavku'

Odgovarajući na pitanja Brlekovićeva odvjetnika koji je spočitnuo da daje vrlo općenite odgovore, Šuker je objasnio da je zadnji puta te sporne godine bio u Americi na poziv Američkog nogometnog saveza kako bi razgovarali o mogućim utakmicama između SAD-a i Hrvatske
Davor Šuker
 Marko Todorov / CROPIX

Predsjednik HNS-a Davor Šuker tužio je za klevetu Ivana Brlekovića, bivšeg dopredsjednika HNS-a, zbog izrečenih tvrdnji u u intervjuu u studenom 2014. godine u Večernjem listu u kojem je Brleković, između ostaloga, kazao da je “čuo kako je iz računovodstva HNS-a došla informacija da je Šuker za posljednjega boravka u Americi spiskao između 200.000 i 300.000 kuna na kartici HNS-a”. Osim tog navoda, Šukeru je još zasmetao i Brlekovićev zaključak da bi Savez “apsolutno bolje funkcionirao bez Šukera” jer se pritom zapitao “A što je on to do sada napravio osim što je trošio novac?”

-Da sam doista toliko potrošio, dao bih ostavku! Kad je objavljeno da sam spiskao 300.000 kuna, bilo mi je neugodno. Crvenio sam se i morao objašnjavati da je nogomet nešto čisto, a po ovome ispada da je otišao u prljavštinu i korupciju. Ponižen sam tom izjavom. HNS ima ugled u svijetu. Kao prvi čovjek HNS-a normalno je da mediji imaju važnu ulogu u promicanju nogometa. A ti navodi su me jako zaboljeli i naštetili mom ugledu. Čak sam na utakmici Sevilla-Rijeka vidio natpis 'Šuker lopov'. U HNS-u i drugi djelatnici imaju pravo na putovanja, putne troškove, hranu.. i nema šanse da sam potrošio 300.000 kuna na taj put. Međunarodne asocijacije Uefe i Fife su me nakon tog intervjua, gdje god sam bio, ispitivali. Morao sam im davati objašnjenja – posvjedočio je Davor Šuker u sudnici zagrebačkog Općinskom suda, dodajući da je te sporne 2014. bio u Americi dva ili tri puta.

Odgovarajući na pitanja Brlekovićeva odvjetnika koji je spočitnuo da daje vrlo općenite odgovore, Šuker je objasnio da je zadnji puta te sporne godine bio u Americi na poziv Američkog nogometnog saveza kako bi razgovarali o mogućim utakmicama između SAD-a i Hrvatske.

-Ništa od tog dogovora nije na kraju bilo jer je specifičan i trebalo se igrati u Londonu. SAD je odabrao Honduras. Taj zadnji puta u Americi sam ostao tjedan dana. Od San Diega, preko Los Angelesa i S.Franciska do Las Vegasa putovao sam avionima. Spavao sam u hotelima. Zar sam trebao spavati u šatorima? U S.Diegu sam spavao u Westinu, u L.A. u Hiltonu, u L.Vegasu u Aria, dok je u S.Francisku hotel bio neki mali. Noćenje u njima je koštalo od 200 do 250 dolara. Kao predsjednik HNS-a na sastancima počastim i ručkom pa sam tako platio Mastercardom HNS-a, a koji glasi na moje ime, jedan ručak 300 dolara a drugi 890 dolara. Mi u Savezu vrlo racionalno trošimo novac! - objasnio je Šuker dio 'nabijenih' američkih troškova. Nogometašev odvjetnik je, pak, u spis priložio dopis prema kojem je, za cijelu 2014. godinu Šuker u Americi potrošio oko 3000 dolara.

Iako je i ranije bilo neumjesnih komentara plasiranih u medije od različitih osoba pa se nije “povlačio po sudovima”, za Brlekovićev intervju Šuker kaže da je “to bila kap koja je prelila čašu”.

-Žao mi je što i ranije nisam nikog kazneno gonio. Do sada sam znao reagirat kod urednika i novinara jer volim kad se neka informacija prije objave provjeri. Kome sve idu informacije iz računovodstva HNS-a? Izvršnom direktoru Damiru Vrbanoviću, tajniku Saveza, šefici računovodstva, izvršnom odboru koji ima 17 članova te predsjedniku HNS-a, dakle meni. Odakle informacija o trošku 300.000 kuna? Ne znam. U Ameriku ako idem privatno, a idem uglavnom za Novu godinu jer tad imam rođendan, račune plaćam sam. U HNS-u se pišu putni nalozi pa se tamo svaki put može provjeriti – odgovarao je dalje Šuker na pitanja. Ne bi li sutkinju uvjerio da se doista smatra oklevetanim, Šuker joj je još napomenuo da je na dan ročišta “mogao biti na utakmici u Sofiji na oproštaju od Stoičkova, ali da je ipak odabrao sud”.

Bivši dopredsjednik HNS-a Brleković je, pak, sutkinji istaknuo kako se ne smatra krivim, a odgovarajući na njezina pitanja pojasnio je da je završio pravni fakultet, da je odnedavno u mirovini koja iznosi 7000 kuna, da je vlasnik kuće u kojoj živi, da vozi Audi A3... no o visini primanja svoje supruge ništa ne zna.

Sud je naložio da se dostavi ispis specifikacije troškova iz računovodstva HNS-a o kojima je Brleković govorio u spornom intervjuu, a za koje Šuker tvrdi da su neutemeljene. Koliko je stvarnih troškova bilo preko kartice koju je Šuker 'peglao', doznat će se na idućem ročištu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 07:23