EKSKLUZIVNO

SUPRUGA SVEĆENIKA UBOJICE ‘Pokojna je prijetila da će nas sve ubiti. Ulazila nam je u stan i dirala mog muža’

Katarina, supruga bivšeg svećenika Danijela Horvata koji je sjekirom i batom za meso pretukao Vesnu Hajdarović, priznala je sve
 Cropix

Fanatična vjernica Vesna Hajdarović (52) u Čakovcu je 5.veljače u 4.59 sati kupila povratnu kartu HŽ-a za Zagreb ni ne sluteći pritom da su joj to posljednji sati života. Vlakom je došla u metropolu s koferom punim robe. Imala je sastanak sa svojom “bogom” Klementom Danijelom Horvatom (37), mladim, obrazovanim Međimurcem i bivšim svećenikog, kojeg je proganjala godinama. Mnoge su se u njega zaljubile, neke su razvrgnule brakove i napustile muževe, a Vesna? Ona ga je slijepo pratila ne bi li njezin dugogodišnji idol postao njezin muž, a u konačnici i ”podmukli davitelj s motorističkom kacigom na glavi”.

Plan ubojstva

“Gdje si sad?” nestrpljivo ju je upitao Horvat SMS-om u 8.14 sati, kada je već, smatra tužiteljstvo, bio osmislio plan ubojstva u supruginoj garaži broj 23 na drugoj podzemnoj etaži zagrebačke II. Barilovićke 5. Samo je još falila Vesna. Zakazali su susret kod velikog nebodera na križanju Selske ceste i Ozaljske.

Čemu kad je ona sljedbenica od koje je bježao i koju je prijavljivao policiji za uznemiravanje? Iako se odselio iz stana vlastite supruge Katarine Horvat u vrijeme Božića 2013. te za 800 kuna unajmio stan u Sigetu, povremeno je sa suprugom komunicirao pa mu je ona 4. veljače poslala SMS koji je u njemu prokuhao.

- Dan prije ubojstva dogodilo se nešto neobično i odudaralo je od svakodnevice. Netko je pozvonio na vrata stana, i to onda kada obično nitko ne zvoni. Dulje od minute uporno je pritiskao zvono. Poslala sam poruku mužu Danijelu i rekla mu da netko neprekidno zvoni. Pomislila sam da je možda Vesna, ali nisam uspjela vidjeti je li to doista ona. Na to mi je suprug rekao: ‘Dobro da si mi to rekla’. I onda je dan poslije uslijedio hladan tuš kad sam se vratila sa tečaja za osposobljavanje.

Sjekirom po glavi

Znate, s Danijelom se nisam često čula nakon što se odselio. Razlog odlaska od kuće nije bila samo situacija s Vesnom nego i teža prilagodba mog muža na civilni život - kaže supruga bivšeg svećenika kojoj nije bilo ni na kraj pameti da će Danijel istog trena početi kovati zločin. Vesni je odmah poslao SMS u kojem je napisao “Kad ćemo na kavu?”, na što ga je ona iz Čakovca nazvala i pristala na susret sutradan rano ujutro. Spakirala je putnu torbu i stigla mu u zagrljaj odjevena u omiljene crne lakirane čizme. Odšetali su do garaže njegove supruge Katarine. Zatvorio je vrata daljinskim upravljačem, a na rešetkasti otvor donjeg dijela stavio je iver ploče od kreveta. Na glavu si je stavio motorističku kacigu i uzeo kuhinjsku sjekiricu - bat za meso dužine 32 cm.

Tim ju je predmetom tukao po glavi, zatim ju je šakom udario u lice, a kada je pala potrbuške na tlo, pri čemu se i dalje trzala, Danijel je na nju legao svom težinom pritišćući joj grudni koš.

Pod glavu joj je stavio jaknu, nakon čega joj je dlanovima zatvorio nos i usta, te joj priuštio niz podljeva - oka, čela, tjemena - i razderotine glave, usnica, šaka.

Sve je to radio ležeći na njoj kao ukopan. Uslijed istovremenog zatvaranja nosa i ustiju te pritiska na grudni koš, nesretnica je umrla od gušenja, a ne zbog udaranja batom za meso. Stravičan čin načuli su susjedi. Među nekolicinom njih bio je i jedan odvjetnik. Kroz ventilacijski otvor vidjeli su dva tijela, jedno na drugom. Pomislili su da je nekome tko se drogira pozlilo.

- Ima li koga? Trebate li pomoć - pitali su uglas prestravljeni susjedi dok su lupali po vratima garaže. Onda je došla policija, koja je također lupala po vratima. Danijel je ustao s Vesne i poslušao zapovijed policije da otvori vrata.

Njegova supruga Katarina tek je u popodnevnim satima doznala za zločin u vlastitoj garaži.

Mjere zabrane

- U braku sam s Danijelom od 19. prosinca 2012. i tada sam prvi put čula za Vesnu. Pitala sam ga o njoj, na što mi je rekao da s njom pet godina ima problema jer da i on, kao i svaki drugi svećenik, ima ženu koja ga opsjeda otkad je obavlja poziv u Družbi misionara Krvi Kristove. Pravdao se da joj nikada nije dao nikakav povod. Nije nam prestajala dolaziti pred zgradu. Zvonila je na portafon, prijetila da će nas pobiti, da ju ništa neće zaustaviti i da neće odustati dok nam nešto ne napravi! Svaki put smo zvali policiju. Pisala je pisma puna kleveta. Zalijetala se u njega na ulici ne bi li ga zagrlila, a jednom je čak gurnula nogu u stan kako bi spriječila zatvaranje vrata. Sve je otišlo tako daleko da je dobila zabranu približavanja - govori Katarina, još užasnuta suprugovim potezom.

Dodaje da je, nakon iseljenja koje je trebalo biti privremeno, Danijel zadržao ključ stana te ključić i biper garaže.

Ostala je u čudu kad je čula da je Danijel u vrijeme ubojstva na glavi imao motorističku kacigu jer, kako kaže, nije znala da vozi motor, niti da ga ima. Bat za meso i noževe dala mu je još dok su živjeli zajedno, kako bi ih odnio na popravak.

‘Neću odustati’

Ono što je Danijel rekao istražiteljima nakon uhićenja potkrijepilo je većinu prikupljenih informacija. Vesna je cijele noći znala prosjediti ispred kuće na cičoj zimi. Govorla mu je: “Ti trebaš biti moj muž. Neću odustati od tebe.” Ta vjernica bila je puna iznenađenja. Jednom je otišla u matični ured u Čakovcu, gdje je ostavila njezine i njegove podatke te platila vjenčanje. A nakon što je ostavio svećenički poziv 2012. i oženio se Katarinom, Vesna je nastavila uznemiravati njegove roditelje.

Svetačke slike

Obitelj pokojne nije znala za njezinu opsjednutost mladim Klementom. Njezina kći Ivana bila je, međutim, upućena u majčina hodočašćenja, ali i pretjeranu fiksaciju Crkvom, pa je i u vlastitom djetetu “vidjela zloduha”.

- Kad je brak sa tatom krenuo nizbrdo, mama se okrenula Crkvi. Odlazila je na vjerska okupljanja, a spavaću je sobu oblijepila svetačkim slikama. Više puta noću ulazila bi mi u sobu i budila me govoreći da su je spopali zlodusi. Nakon toga bi iznad mene molila s križevima. I mene je doživjela kao zloduha kad sam joj rekla da pretjeruje - prisjetila se Vesnina kći Ivana H.

Nedavno podignuta optužnica Horvata tereti za podmuklo i okrutno ubojstvo na perfidan način.

Prijeti mu dugotrajan zatvor, odnosno najmanje deset godina iza zatvorskih rešetaka.

Otkad je uhićen, smršavio je više od deset kilograma i vidno je propao. Suze ne spreže, promijenio je obranu, valjda i strategiju.

Vjera mu je vratila smisao života, a odvjetnicu po službenoj dužnosti zamijenio je skupim odvjetnikom jer su ga cimeri iz ćelije savjetovali: “Uzmi pravog odvjetnika, bit ćeš prije vani. Jer oni po službenoj dužnosti nemaju interesa braniti te!” Njegovi roditelji pitaju se odakle mu novac.

Jer jedino što posjeduje njihov sin je automobil. I to onaj koji mu je prije nekog vremena, kako im je on ispričao, prepisao jedan poznanik kad je išao u zatvor na odsluženje kazne. Bojao se da ne ostane bez njega.

Poštanske marke

- Četiri puta smo ga posjetili. Odmah sam ga pitao je li to stvarno on učinio. Nije dvojio. Odgovorio je kao iz puške: ‘A tko bi drugi?’ Nitko mu drugi ne dolazi u posjet, pa ni Katarina - povjerio nam se zabrinuti Danijelov otac Stjepan Horvat.

Njemu je Vesna slala fotografije s Danijelove mlade mise, na čijoj je poleđini lijepila poštanske marke i neurotičnim rukopisom zbrda-zdola pisala “Vrati se, Klemente, obrati se, promisli”.

Prvo je negirala da je autorica tih fotorazglednica, a Danijel je roditeljima, kad je za to doznao, rekao: “Čuvajte ih. Trebat će mi. Napada me i blati.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 09:48