OTMICA

Tražili milijun eura da bi ga pustili živog

Otmičari su Jelavića 8. travnja 2009. zaskočili na tržnici u Utrinama i odvezli u BiH, odakle su nazvali njegovu ženu
 Nenad Dugi / CROPIX

ZAGREB - Na Županijskome sudu danas počinje suđenje Vladi Ćuriću (38), Mariju Miličeviću (46) Baju i Daliboru Prgometu (33) optuženima da su zajedno s još dvije osobe u travnju prošle godine oteli bivšeg čelnika HDZ-a BiH Antu Jelavića.

Ćurića i Miličevića USKOK tereti da su organizirali otmicu u čijem su izvršenju sudjelovali Dalibor Prgomet, sin Marija Miličevića Vlatko Miličević i Saša Savinović.

Vožnja u prtljažniku

Nakon što su 8. travnja pratili Jelavića, oko 13.30 sati na tržnici u Utrinama zaskočili su ga kod njegova parkiranog BMW-a X5 te su ga uz prijetnje ugurali u njihov Mercedes i polegli ga na zadnje sjedište, gdje su mu onda preko očiju zalijepili traku i vezali mu ruke lisicama.

Tako su se odvezli izvan grada te su ga prebacili u prtljažnik i odvezli autocestom do Zagvozda. Tijekom vožnje imali su prethodnicu koja bi ih upozorila na moguću policijsku ophodnju, kao i vozilo s dvojicom okrivljenika koje se kretalo iza njih.

Nakon što su Jelavića prebacili u BiH, zaustavili su se na jednom nenaseljenom mjestu kod Vran planine. Naložili su Jelaviću da nazove suprugu i pročita joj tekst koji su unaprijed napisali. Jelavić je tako obavijestio suprugu da je otet i da će ga otmičari ubiti ako do sljedećeg dana u 18 sati ne donese milijun eura u Jablanicu u BiH.

Supruga u policiji

Zanimljivo je da je Jelavićeva supruga u trenutku poziva bila u zagrebačkoj policiji. Naime, s obzirom da nekoliko sati nije uspijevala dobiti supruga koji se nije vratio kući, poslala je sina da ga potraži, a kada su pronašli Jelavićev automobil nezaključan s njegovim stvarima na tržnici, odlučili su prijaviti policiji njegov nestanak.

Kada ju je Jelavić kasnije nazvao i rekao za otmicu i otkupninu, prisutni policajci njegovoj su supruzi sugerirali da razvuče razgovor što je ona i uspjela. Tako su pozivatelji ubrzo i locirani. No, oni su nakon tog poziva promijenili lokaciju te su Jelavića odveli u kuću Ćurićeva oca u mjestu Ometala u općini Prozor. Sljedećega dana otmičari su ostavili Jelavića samog u kući.

Uhićenje osumnjičenih

Jelavić se uspio osloboditi i uz pomoć mještana doći do hrvatske granice. U suradnji s Federalnom policijom BiH, policija je vrlo brzo uhitila petero osumnjičenih. Dvojicu u Zagrebu, jednog u Dubrovniku, te još dvojicu u Bosni i Hercegovini.

Mario Miličević i Vlado Ćurić, inače su nekadašnji pripadnici Kažnjeničke bojne HVO-a kojom je zapovijedao haaški osuđenik Mladen Naletilić Tuta.

Ubojstvo Joze Leutara

Miličević je bio jedan od šestorice Hrvata iz BiH koji su oslobođeni optužbe za ubojstvo doministra MUP-a Federacije BiH Joze Leutara autobombom u Sarajevu 1999. Okolnosti tog ubojstva navodno su bile predmet razgovora optuženika i Jelavića, što donekle potvrđuje špekulacije da je i to jedan od mogućih motiva Jelavićeve otmice.

Ante Jelavić je bio hrvatski član Predsjedništva BiH dok ga bivši visoki međunarodni predstavnik u BiH Wolfgang Petritsch 2001. nije smijenio. Sredinom 2005. nepravomoćno je osuđen na deset godina zatvora zbog pronevjere novca koji je iz Hrvatske stizao u BiH kao pomoć Hrvatima.

Međutim, Jelavić se sklonio u Hrvatsku i slobodno je boravio u Zagrebu jer, s obzirom da ima i hrvatsko državljanstvo, nije mogao biti izručen BiH. Ta je presuda u međuvremenu ukinuta.

Tri optuženika brane se sa slobode

Početak suđenja u pritvoru čekaju samo Mario Miličević i Vlado Ćurić. Dvojica optuženih, Vlatko Miličević i Saša Savinović bili su uhićeni u BiH, te su u međuvremenu pušteni da se brane sa slobode. Dalibor Prgomet je, pak, nakon uhićenja u Dubrovniku priznao počinjenje djela, iznijevši opširno priznanje u kojemu je teretio i suokrivljenike te je također pušten na slobodu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 01:16