SUĐENJE MILANKOVIĆU

U Osijeku se sudi bivšem načelniku sisačke policije za ubojstvo 24 civila

 Vlado Kos / CROPIX

Suđenje Vladimiru Milankoviću (50) i Dragi Bošnjaku (54), optuženima za ratne zločine u Sisku i na Banovini tijekom ratnih 1991. i 1992. godine, počinje danas na Županijskom sudu u Osijeku.

Milankovića se, kao zapovjednika policijskih snaga na širem području Siska i Banovine te zamjenika načelnika PU Sisak, tereti za počinjenje ratnog zločina nad civilima i ratnim zarobljenicima srpske nacionalnosti, pri čemu su usmrćene 24 osobe.

Nije poduzeo ništa...

U optužnici se navodi da Milanković “nije poduzeo ništa da se nezakonita postupanja (nasilni ulasci u kuće i stanove, nezakonite pretrage, ponižavanje i zastrašivanje, fizičko i psihičko zlostavljanje) spriječe, suzbiju i kazne, već je, naprotiv, koristeći se svojim ovlastima, sprečavao poduzimanje potrebnih mjera i radnji nužnih za utvrđivanje neposrednih počinitelja, pri čemu je i osobno sudjelovao u zlostavljanju i napadima na pojedine civilne osobe, te naredio protuzakonita zatvaranja većeg broja civila srpske nacionalnosti. U opisanim postupanjima usmrćeno je 24-ero civila”.

Zlostavljao i ubijao

Bošnjak je pak optužen da je kao pripadnik specijalne jedinice policije Vukovi pri PU Sisak, “zajedno s više za sada nepoznatih pripadnika te jedinice, organizirao i predvodio skupinu nepoznatih pripadnika navedene postrojbe s kojima je neovlašteno lišavao slobode, zlostavljao i usmrćivao osobe srpske nacionalnosti, pa je tako usmrćeno osmero civila”.Milanković i Bošnjak u pritvoru su od 20. lipnja prošle godine. Obojica su se žalila na odluke o pritvoru, a u jednom trenutku su zbog toga i štrajkali glađu.

Milankovićev odvjetnik Domagoj Rešetar najavio je i ustavnu tužbu zbog zadržavanja njegova klijenta u pritvoru koji je inače poznat i po tome što je pratio pokojnoga hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana, prekrivenog pancirnom dekicom, po petrinjskom ratištu, nakon čega je bio kandidat za šefa MUP-a, a u jednom je trenutku slovio i kao najveći kandidat za šefa Tuđmanove počasne garde.

150 svjedoka

Nakon što je napustio policiju Milanković je bio zaposlen u tvrtki Hrvoja Petrača, a slovio je i kao njegov čovjek za Sisak.

Optužnica protiv Milankovića i Bošnjaka, ispisana na 70 stranica, podignuta je u prosincu 2011.

Na suđenju se očekuje ispitivanje više od 150 svjedoka, a prema riječima suca Zvonka Vekića, presuda se može očekivati u ljeto 2013. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 02:39