BALKANSKI RATNIK

U Sloveniji čekao isporuku kokaina?

POREČ - Goran Damjanović (35), zvani Đo, drugi Hrvat koji je pao u međunarodnoj akciji Balkanski ratnik, u koparskom zatvoru još čeka izručenje Urugvaju zbog sumnje da je sudjelovao u krijumčarenju više od dvije tone kokaina zaplijenjene prošloga mjeseca u Urugvaju.

Uhitila ga je slovenska policija početkom studenoga u Kopru, i to temeljem naloga urugvajske policije nakon što je u luci Santa Lucija, 25 kilometara od Montevidea, na brodu Maui nađeno 50 plastičnih vreća s drogom.

>>Hrvat pao u Sloveniji po nalogu iz Urugvaja

Brod je plovio pod britanskom zastavom, a za 250.000 dolara kupio ju je srpski državljanin.

Kao što smo već pisali, prvo je uhićen bivši zaposlenik Lučke kapetanije u Puli Anastazije Martinčić (36) i nalazi se u pritvoru u Urugvaju. Dok je Martinčić bio poznat policiji, jer je više puta uhvaćen u švercu prstaca, za tajanstvenog Damjanovića nitko ne zna točno čime se bavio.

Odbili mu žalbu

Martinčića se povezivalo i s ubojstvom Puljanina Tripe Penovića koji je likvidiran 30. lipnja prošle godine u Zagrebu. No, nakon dvodnevne kriminalističke obrade u policiji pušten je bez ikakvih optužbi.

Porečani za Damjanovića pričaju kako ni s kim nije bio posebno dobar, a zarađivao je uglavnom radeći razne poslove na crno. Koliko je poznato, nikada nije bio nigdje zaposlen. U gradu je poznat pod nadimkom Đo, a nitko do sada nije čuo da se ranije bavio preprodajom droge i kretao u narkomiljeu. Iako se Damjanović žalio na odluku koparskog suda o zadržavanju u ekstradicijskom pritvoru, žalba mu je odbijena pa se očekuje njegovo izručenje urugvajskim vlastima.

Značajne pošiljke

Iako su u akciji zaplijenjena čak 2174 kilograma droge, pretpostavlja se da je dio pošiljke, i to nekoliko stotina kilograma, negdje na putu za Europu. Prvotno se sumnjalo da su drogu iz Urugvaja naručili crnogorski poduzetnici, a kokain je trebao završiti na tržištu u regiji, ali i u zapadnoj Europi.

Inače, Američka agencija DEA godinama upozorava da su jadranske luke, uz nizozemske, španjolske i poljske, zanimljive narkomafiji radi isporuke kokaina za europsko tržište. Hrvatska je, pak, policija posljednjih godina zaplijenila značajne pošiljke kokaina u riječkoj luci, a presjekla je i nekoliko krijumčarskih kanala droge koja je bila iskrcavana u riječkoj luci. Je li dio droge, koji još putuje do odredišta u Europi i koji je izmakao agentima DEA-e u Balkanskom ratniku, na putu za koparsku ili riječku luku još se istražuje. Ipak, poznato je da su Martinčić i Damjanović živjeli u Sloveniji. Jesu li u Kopru i okolici bili slučajno ili na dispoziciji radi isporuke droge treba ustanoviti istraga.





Nadgledaju sumnjivce

SPLIT - DEA u El Pasu ima centar u kojem se analiziraju sve informacije o krijumčarima droge. Razvili su programe koji “profiliraju” sumnjive brodove i rade selekciju sumnjivih tereta. Koriste se i nadzorom telekomunikacija. Pretpostavlja se da zahtjev za izručenje Gorana Damjanovića Urugvajci temelje na prisluškivanim razgovorima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 12:59