ŽRTVA NASILJA U OBITELJI

UBIJENA MARIJA VIŠE JE PUTA PRIJAVLJIVALA MUŽA Stalno ju je mlatio mrtav pijan i nikad za to nije odgovarao, a na kraju ju je zadavio užetom i spalio

 
 Danijel Soldo / Hanza Media

Željko L. (54), koji je u utorak oko 13 sati užetom zadavio suprugu Mariju (49) u Marinu Selu kod Lipika te potom zapalio dio kuće i na bunaru ostavio oproštajnu poruku, pronađen je predvečer u šumarku kako bezbrižno spava.

Kad su ga policajci trgnuli iz sna, nije se opirao. Uhitili su ga i odveli u policijsku postaju gdje mu je izmjereno više od dva promila alkohola u krvi.

Motiv? Dugogodišnji sukob i nesuglasice između supružnika, praćene Željkovom ljubomorom. A njegova oproštajna poruka na bunaru “Posljednja želja da smo zajedno u grobu” ledi krv u žilama.

Drijemao u šumi

To su informacije koje su Jutarnjem listu potvrđene iz više izvora, a mještani Marina Sela još uvijek ne mogu vjerovati da se u njihovu mirnom kraju dogodio ovakav stravičan zločin.

- Kći mi je došla kući sva u suzama. Pitala sam je što se dogodilo, a ona mi je rekla kako joj je prijatelj rekao da mu je otac ubio majku i zapalio kuću, valjda da prikrije tragove. Čula sam da je bio pijan i da su ga policajci pronašli kako drijema tu u jednoj šumici. Još je bio pijan, nije se uspio otrijezniti - ispričala nam je jedna mještanka Marina Sela dan nakon zločina.

Ista susjeda nam je još otkrila kako je osumnjičeni Željko već imao posla s policijom jer je često dizao ruku na svoju partnericu, majku sedmero djece. Razlog svađama je, navodno, gotovo uvijek bila njegova ljubomora koja bi posebno eskalirala kada bi popio. A pio je često.

- Policija bi došla, napravila zapisnik i otišla. Tako vam je to u našoj državi. Počnu raditi nešto tek kad žena bude mrtva. Tužno, ali istinito - dodala je naša sugovornica. Neslužbeno smo doznali da je policija doista više puta intervenirala na toj adresi zbog kršenja Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, no svaki je put Željko L. dobio samo prekršajnu prijavu.

Marija je čak razmišljala o rastavi, no čekala je da joj najmlađa kći, koja ima 17 godina, odraste kako bi napokon, za promjenu, počela misliti malo na sebe. Najveći problem u njihovu braku, uvjeravaju nas susjedi, bila je Željkova sklonost alkoholu.

Teške muke

Susjedi o Mariji imaju samo riječi hvale. Opisuju je kao brižnu majku sedmero djece, od kojih je šestero imala sa Željkom, a jedno je rodila u prvom braku. Sa Željkom je imala četiri sina i dvije kćeri. Dvojica sinova otišla su trbuhom za kruhom u Njemačku jer radeći ovdje na građevini nisu imali dovoljno novca za dostojan život. Druga dvojica sinova ostala su raditi u Kutini, jedna kći im radi u Antunovcu, a najmlađa još ide u srednju školu. Kći iz prvog braka ima dvoje djece, a briga o unucima Mariji je predstavljala veliku radost.

Podsjetimo, vatrogasci i policija dobili su dojavu o požaru u utorak oko 13.30 sati. Vatrogasci iz DVD-a Marino Selo, Antunovac i Poljane ugasili su vatru koja je buknula u jednoj od prostorija kuće, a potom se proširila na druge prostorije te zahvatila dio krova i ostavu u dvorištu. U prostoriji u kojoj je buknuo požar vatrogasci su pronašli tijelo nesretne žene.

Da mu je majka unutra umrla u najtežim mukama, susjedima je nakon izlaska iz kuće nakon gašenja vatre rekao jedan od sinova, član lokalnog DVD-a, koji je potvrdio: “Nije se ugušila od dima. Mama je udavljena”.

Željko L. je u četvrtak prepraćen sucu istrage Županijskoga suda u Bjelovaru gdje će se odlučivati o njegovu pritvaranju.

Nasilje u obitelji sve je brutalnije

Nasilje u obitelji u RH zabranjuje prekršajni Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji, prema kojem se počinitelj najčešće kažnjava novčanim kaznama poput kazni za pogrešno parkiranje i Kaznenim zakonom, prema kojem se nasilje u obitelji može kazniti zatvorskom kaznom do tri godine. Međutim, kako nema jasnih razgraničenja o tome kad se radi o prekršajnom, a kad o kaznenom djelu, hoće li počinitelj biti prekršajno ili kazneno u pravilu ovisi o diskrecijskoj procjeni policije ili državnog odvjetništva.

Prema analizi pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Višnje Ljubičić, nasilje u obitelji u Hrvatskoj sve je brutalnije: pada broj prijava blažih oblika, a raste onih najtežih. Samo su lani u Hrvatskoj 15 žena ubili njima bliski muškarci. Značajni udio njih ranije je prijavljivao nasilje u obitelji i tražio pomoć: Prema istraživanju 113 slučajeva ubojstva na štetu člana obitelji pokazalo je da je čak 38 posto počinitelja ranije prijavljivano - prekršajno ili kazneno - zbog nasilja u obitelji. (K. Turčin)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:51