ISTRAGA 'TEŠKA' DESETKE MILIJUNA

UGLEDNE TVRTKE NAKON AKCIJE USKOKA 'Ništa ne znamo, svi smo u teškom šoku...'

Stjepan Iveljić, direktor Trgovačkog centra Zagreb
 Neja Markičević / CROPIX

“Nemamo komentara”, “u šoku smo”... bile su jučer reakcije većine iz tvrtki čiji su se vodeći ljudi našli pod USKOK-ovom istragom “teškom” nekoliko desetaka milijuna kuna. Riječ je uglavnom o uglednim tvrtkama koje godišnje prijavljuju prihode veće od milijardu kuna, primjerice Oktal Pharma, koja je 2015. u financijskim izvješćima prijavila prihod od 1,2 milijarde kuna. Neke od njih ostvaruju značajne prihode i na poslovima s državom.

Bez komentara

U Oktal Pharmi jučer nisu imali komentara, rekli su nam da “zapravo ništa ne znaju”. Sličan odgovor dobili smo i u zagrebačkoj tvrtki Span, u kojoj također nismo uspjeli dobiti službenu reakciju, ali neslužbeno komentiraju da su iznenađeni te u šoku. Riječ je o tvrtki za projektiranje IT sustava u kojoj radi Sanja Bogunović Krnetić, koja je uhićena, a tvrtka znatna sredstva ostvaruje na poslovanju s državom te im je, prema financijskim servisima, 2016. iz državnog proračuna isplaćeno više od 23 milijuna kuna.

Span se, kao i ostale ugledne tvrtke, spominje u kontekstu onih koje su najviše oštećene u poslovanju s tvrtkama glavnih osumnjičenika. Međutim, neslužbeno doznajemo da su se, što se tiče tvrtke Span, istražitelji “uhvatili” ugovora od oko 300 tisuća kuna. Span inače godišnje prijavljuje prihode od oko 200 milijuna kuna te zapošljava više od 170 ljudi.

Otišli u stečaj

U istrazi se dalje spominje da su se USKOK-ovi istražitelji bavili, među ostalim, poslovanjem shopping centra Westgate, a Stjepan Iveljić, direktor u tvrtki Trgovački centar Zagreb, jučer nam je rekao: - Nemam komentara. Na godišnjem sam odmoru. Ne znam što se točno dogodilo niti smijem to komentirati.

Raspoloženi za komentiranje uhićenja jučer nisu bili ni u drugim tvrtkama, uglavnom su nam rekli da zasad ne bi ništa javno iznosili jer da ni sami ne znaju na što se točno istraga odnosi. Građevinska tvrtka Emporion Plus, primjerice, nekad je bila dio grupacije Marka Vojkovića, poduzetnika bliskog bivšem predsjedniku Ivi Josipoviću. Vojković je 2006. godine Emporion Plus prodao Zdravku Živkoviću. Tvrtka je poslovala do 2010. godine te je u tri godine, prema prijavljenim prihodima, ostvarila više od 390 milijuna kuna, no otišla je u stečaj.

Napredni modeli

Ovom istragom je, također, obuhvaćena zagrebačka tvrtka Napredni modeli u kojoj je odgovorna osoba Danijel Artenjak. Tvrtka je samo 2015. godine ostvarila i prijavila u financijskom izvješću ozbiljnije prihode, riječ je o 2,9 milijuna kuna, a godinu ranije prijavili su 721,5 tisuća kuna. Tvrtka Napredni modeli spominjala se u medijima jer je bila angažirana u kampanji HDZ-ove predsjedničke kandidatkinje Kolinde Grabar-Kitarović.

Njezina je kampanja stajala 3,9 milijuna kuna, a među većim stavkama, prema GONG-u, bila je ona na račun tvrtke Napredni modeli kojoj je u dva navrata plaćeno oko 622 tisuće kuna. Tvrtka je radila i s HDZ-om za potrebe Domoljubne koalicije tijekom kampanje za izbore 2015. godine. Tijekom predizborne kampanje za Domoljubnu koaliciju isplaćeno im je oko 1,7 milijuna kuna. - Za izvršene usluge tvrtka Napredni modeli ispostavila je račune i dokaznice, a HDZ je platio izvršene usluge u skladu sa sklopljenim Ugovorom - rekli su nam HDZ-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 18:39