IZVLAČENJE NOVCA

TKO JE SVE UHIĆEN U VELIKOJ AKCIJI POREZNOG USKOK-a Oštetili su deset firmi, među sobom su podijelili desetke milijuna, na popisu su brojni direktori

 Goran Mehkek / CROPIX

Kao što je Jutarnji već izvijestio, službenici Samostalnog sektora za otkrivanje poreznih prijevara Ministarstva financija, tzv. poreznog USKOK-a, raskrinkali su još jednu dobro organiziranu skupinu koja je kroz fiktivno poslovanje izvukla čak 57 milijuna kuna iz raznih tvrtki.

Uhićena je 21 osoba, a kako doznajemo, glavni osumnjičenici su zagrebački poduzetnici Svetislav Josimović i Juraj Puškar. Josimović inače vodi niz tvrtki, primjerice Bossman d.o.o., Bossman tim d.o.o., Neptunium savjetovanje d.o.o., ali zasad nije poznato jesu li, odnosno koje su njegove tvrtke obuhvaćene istragom. Puškar također vodi nekoliko tvrtki poput Svijeta Promocija, Auto centra Soleo, Soleo Medija, ali je poznat i kao vozač autoutrka, a bio je i na čelu i Zagreb Racing Tima.

Prema optužbi, Josimović i Puškar terete se da su glavni organizatori zločinačkog udruženja u koje su uveli još nekoliko suosumnjičenih i njihove tvrtke. Njihova “djelatnost” bila je pronalazak direktora, odgovornih osoba u drugim trgovačkim društvima, koji su bili zainteresirani za izvlačenje novca iz tih tvrtki. Tako su tvrtke iza kojih su stajali Josimović, Puškar i ostali pridruženi članovi izdavale fiktivne račune za razne robe i usluge tvrtkama s čijim odgovornim osobama su se povezali, a onda bi ti direktori odobravali plaćanje iako, prema optužbi, nikakve usluge nisu pružene niti je roba isporučena.

Veći dio sredstava organizatori su potom podizali s računa te su gotovinu međusobno podijelili. U kojim omjerima su dijelili izvučeni novac, odnosno jesu li za sebe uzimali “samo” manju proviziju, a glavninu davali direktorima oštećenih tvrtki, zasad nije poznato. U svakom slučaju, na ovaj način je u gotovini podignuto i podijeljeno oko 47 milijuna kuna, dok je oko 10 milijuna kuna izvučenog novca ostavljeno za redovno poslovanje njihovih tvrtki.

Među tvrtkama koje su najviše oštećene spominju se voditelji Westgatea, Shopping City Zagreb i Trgovački centar Zagreb. Velika sredstva izvučena su i iz tvrtki Oktal Pharma, Emporion Plus, IMG Zagreb i cijelog niza drugih tvrtki.

Među uhićenim direktorima oštećenih tvrtki su predsjednik uprave Oktal Pharma Marijan Škiljević, Sanja Bogunović Krnetić iz Spana, Danijel Artenjak iz tvrtke Napredni modeli, Joško Čupić iz IMG-a Zagreb, Ivan Matijević iz Matela, Zdravko Živković iz Emporion Plusa, Ante Mlinarić iz MB Auto, Emilio Krstić iz Arkadije i drugi.

Zanimljivo je da se kao sudionici ovog nezakonitog posla izravno spominju i strani državljani iz tvrtki koje vode trgovački centar Westgate, Ernst Kirchmayr, Marcus Aumair i Wilhelm Peter Hasslacher, ali oni nisu na popisu osumnjičenih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 06:22