MOGUĆE ZLOSTAVLJANJE?

UHIĆENE MAJKA I DADILJA DJEČAČIĆA S NIZOM PRIJELOMA I OZLJEDA OD OPUŠAKA Susjedi u naselju u kojem je živio u prostoru nalik šupi su u nevjerici

Kako su nam rekli u bolnici, očekuju da će dijete nakon završenih procedura nadležnih institucija biti smješteno u Dom za nezbrinutu djecu u Nazorovoj
 Ronald Goršić / CROPIX

Dječak u dobi od 2,5 godine koji je u nedjelju zaprimljen u Klaićevu bolnicu zbog prijeloma ruke, a koji je po svemu sudeći posljedica fizičkog zlostavljanja, u dobrom je stanju.

Tu nam je informaciju potvrdio ravnatelj Klaićeve bolnice prof. Goran Roić i dodao da će dječak do daljnjega biti smješten u toj ustanovi.

RTL javlja kako su majka i dadilja dječaka uhićene. Neslužbeno doznaju kako će protiv majke i dadilje koja ga je čuvala biti podnesene kaznene prijave, jedna zbog zanemarivanja, a druga zbog nanošenja ozljeda djetetu.

Večeras bi trebale biti predane pritvorskom nadzorniku, a nakon toga bit će ispitane kod općinskog državnog odvjetnika. I Centar za socijalnu skrb poduzet će svoje mjere.

- Idemo vjerojatno s mjerom žurnog izdvajanja i u tom smislu ćemo dati prijedlog sudu. Nas ovdje vežu kratki rokovi, mi ćemo ih naravno kao i uvijek poštivati,a onda sud odlučuje i donosi konkretnu odluku, kazala je Tatjana Brozić Perić, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Zagreb.

Pratnja policije

Majka dječaka nije bila u bolnici, no ona i nije mogla doći vidjeti sina bez pratnje policije. Naime, odmah nakon što se priča pojavila u medijima, majka je nazvala Klaićevu bolnicu, i to odjel na kojem je dječak smješten, te obavijestila liječnike da će tijekom toga dana doći vidjeti sina. No, policija je već tada upozorila bolnicu da ih obavijesti ako se majka opet javi ili pojavi.

Naime, slučaj zlostavljanog mališana u rukama je policije i socijalne skrbi koji istražuju sve okolnosti. Još nisu utvrđeni svi podaci tako da još nisu ni donesene mjere mogućeg izdvajanja djeteta iz obitelji.

Do toga trenutka, prema svemu sudeći, dječak će ostati u Klaićevoj jer je to trenutno najbolje rješenje za njegovo psihičko i fizičko zdravlje.

No, kako su nam rekli u bolnici, očekuju da će dijete nakon završenih procedura nadležnih institucija biti smješteno u Dom za nezbrinutu djecu u Nazorovoj.

Podsjetimo, slučaj je zgrozio Hrvatsku jer je ustanovljeno da uz prijelom desne podlaktice, dječak ima i starije prijelome na obje nadlaktice koji su stari od nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci. Rendgenske snimke kojima je to utvrđeno također upućuju na fizičko zlostavljanje, odnosno sumnja se da je netko zavrtanjem ruku djetetu slomio kosti. Usto, na tijelu su vidljivi hematomi, podljevi i rane za koje se sumnja da su nastale gašenjem opušaka na djetetovoj koži.

Dječak je prilikom zaprimanja u bolnicu bio zbunjen i preplašen. Tamo ga je dovela susjeda, kojoj je dijete predala 19-godišnja dadilja, kojoj je pak majka povjerila dijete na čuvanje dok je ona na sezonskom radu u Istri. Ipak, kako je riječ o malenom djetetu, počeo je stjecati povjerenje i bolje reagira na okolinu.

Inače, među susjedima u naselju gdje je dječak živio vlada nevjerica da se takvo što događalo u blizini. Susjedi s kojima smo razgovarali kažu da dječaka baš i nisu viđali te da zapravo ne znaju ništa o obitelji tako da nitko nije mogao potvrditi da se događalo nešto čudno niti da su imali naznake da je dijete bilo zlostavljano.

Istražuju uvjete

Inače, dijete je navodno živjelo u malenom prostoru, nalik šupi, koji se nalazi iza jedne kuće.

Prema našim saznanjima, policija je u ponedjeljak ujutro mjerila prostoriju u kojoj je živio dječak. Ako je to istina, vjerojatno se provjerava je li dijete živjelo u adekvatnim uvjetima i prema propisima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:33