MULJAŽE S PŠENICOM

Uprava Đakovštine privedena u policiju

Prema neslužbenim informacijama protiv njih je otvorena istraga zbog zlouporabe položaja i ovlasti i drugih kaznenih djela, a među privedenima su navodno i predsjednik Uprave Mijo Matić te član Uprave Paško Gašpar
Djakovo, 280110.Stotinjak seljaka s 20-tak traktora odrazali su mirni prosvjed ispred tvornice Djakovstina d.d. u stecaju trazeci svoju kako tvrde pokradenu psenicu. Prozvali su ministra Cobankovica i Vladu za odgovornost, te najavli uskoro blokadu prometnica ako se ne ispune trazeni uvjeti. Foto: Igor Sambolec / CROPIX
 Igor Sambolec / CROPIX

OSIJEK - Samo pet dana nakon što je hrvatska premijerka Jadranka Kosor za posjeta Valpovu poručila da je na pravosudnim tijelima „da što prije otkriju i kazne odgovorne za neviđenu pljačku u Đakovštini”, u osječku je PU u četvrtak oko 11 sati na krim-obradu dovedeno šest osoba iz tvrtke Đakovština d.d. u stečaju, među kojima su, kako neslužbeno doznajemo i predsjednik uprave Mijo Matić te član uprave Paško Gašpar.

Kako su izvijestili iz policije, nad šestoricom dovedenih se provodi kriminalističko istraživanje u vezi poslovanja tvrtke, koje provodi krim-policija u koordinaciji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Osijeku te u suradnji s Ravnateljstvom policije.

Neslužbeno smo doznali da bi neki od dovedenih u policiju tijekom dana trebali biti privedeni u Istražni centar Županijskog suda u Osijeku, a navodno će biti osumnjičeni za zlouporabu položaja i ovlasti i druga kaznena djela.

Kao što je poznato, pravosudni organi su posljednjih tjedana provjeravali poslovanje tvrtke u kojoj 537 radnika plaću nije primilo tri mjeseca, čiji je račun blokiran duže od godinu dana i to na iznos od 183 milijuna kuna, a dug se procjenjuje na oko 500 milijuna kuna, od čega je samo prema državi 50 milijuna kuna.

Loše stanje u tvrtki kuliminiralo je prošloga mjeseca, kada je Đakovština ostala bez sirovina za proizvodnju zbog čega je dio pogona prestao s radom, a najnevjerojatnije u cijeloj priči je da je iz silosa misteriozno nestalo tri tisuće tona državnih robnih zaliha – dvije tisuće tona pšenice i tisuću tona kukuruza vrijednih 17 milijuna kuna, za koje se još uvijek ne zna gdje su, a istraga bi trebala dati odgovore i na ta pitanja.

Dovedeni praktički pred zid, radnici su putem Sindikata PPDIV-a sami zatražili i na Trgovačkom sudu dobili odluku o otvaranju stečaja nad tvrtkom, a u međuvremenu ju je, do okončanja stečaja, u zakup uzeo osječki koncern Žito, koji se i ranije spominjao kao potencijalni kupac i novi vlasnik Đakovštine.

Propast ove tvrtke direktno je ugrozila i tisuće kooperanata koji su svoje proizvode prodavali Đakovštini. Poljoprivredni proizvođači tvrde da im Đakovština ukupno duguje 14,2 milijuna kuna od čega polovica otpada 700 seljaka iz đakovačkog kraja, a ostatak na zadruge. Seljaci su u ponedjeljak ministru Petru Čobankoviću dali ultimatum da u roku od pet dana riješi problem nadoknade štete za nestalu robu ili će u suprotnome krenuti u blokade prometnica. Upravo je Čobanković pak ljetos pozivao seljake da pšenicu stavljaju u silose i čekaju bolju cijenu, a upravo je država financirala čuvanje pšenice, koja je sada misteriozno nestala, a da država ne zna gdje.

Političari tražili i da se uključi premijerka

U cijeloj priči nisu se mogla izbjeći niti politička prepucavanja, pri čemu su lokalni čelnici, HDSSB-ov župan osječko-baranjski Vladimir Šišljagić i SDP-ov gradonačelnik Đakova Zoran Vinković tražili da se u rješavanje problema uključi Vlada i premijerka Jadranka Kosor. Osobito stoga, jer je država vlasnik 32 posto dionica ove tvrtke. No, premijerka je uzvratila da su se i Grad Đakovo i Županija trebali ranije uključiti u rješavanje tog problema.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 06:15