'PHISHING'

VAŽNO UPOZORENJE IZ MUP-a 'Ako dobijete ovu poruku, nikako ne klikajte, radi se o prevarantima!'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 18.12.2017. u 11:28

A man types on a computer keyboard in this illustration picture February 28, 2013. REUTERS/Kacper Pempel/Illustration/File Photo - RTSS8DM
Kacper Pempel / REUTERS

Ilustracija

 

ZAGREB - MUP je izvijestio da je zabilježena nova "phishing prijetnja putem elektroničke pošte" u kojoj se pošiljatelj lažno predstavlja u ime FINA-e i vještim navođenjem pokušava namamiti potencijalnu žrtvu na preuzimanje maliciozne datoteke preko umetnute zlonamjerne poveznice u tekstu poruke.

 

Tekst poruke je gramatički korektan te lako navodi korisnika na pokretanje poveznice, upozorava MUP.

 

"U naslovu poruke stoji 'Elektronička obavijest o pokretanju ovršnog postupka', a u tekst poruke umetnut je phishing URL koji korisniku nudi preuzimanje zlonamjerne datoteke. Phishing URL nalazi se na lažnoj domeni 'fina.online' (stvarna domena FINA-e je 'fina.hr'). Savjetuje se blokiranje prometa prema IP adresi 68.65.122.71 i gore spomenutoj domeni.

 

Iza zlonamjerne datoteke nalazi se ransomware zlonamjerni program koji šifrira datoteke na računalu te zauzvrat traži otkupninu za dešifriranje šifriranih podataka. Prema nekim saznanjima, u slučaju pokretanja malware se širi po lokalnoj mreži pogođene ustanove/tvrtke. U slučaju zaraze savjetuje se izoliranje zaraženog računala iz mreže.

 

Nacionalni CERT poslao je prijavu za blokiranjem lažne domene i uklanjanje phishing URL-a te uklanjanje maliciozne datoteke. Sve korisnike pozivamo na oprez prilikom otvaranja poruka elektroničke pošte", ističu u MUP-u.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo