ŽELIMIR KASTELAN

'ZAVRŠIT ĆEŠ KAO IVANA HODAK!' Neobuzdani vlasnik staračkog doma ozbiljno prijetio uglednom odvjetniku

Želimir Kastelan dosad je osuđivan sedam puta, a prijavljivan je za razbojništvo, pokušaj krađe, utaju, otmice, ozljeđivanje...
 Admir Buljubašić/CROPIX

Završit ćeš kao Ivana Hodak! Ubit ću te! - dio je stravične telefonske prijetnje koju je poznatom zagrebačkom odvjetniku krajem prošlog tjedna uputio Želimir Kastelan (44), vlasnik Rezidencije Kastelan, doma za stare i nemoćne osobe.

Izrečene prijetnje odvjetnika su uznemirile i izazvale strah pa je o svemu obavijestio policajce koji su Želimira Kastelana kazneno prijavili. To Kastelanu nije prva prijava, nego je jedna u nizu i to zbog različitih kaznenih djela. Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda ispitao je Kastelana i odredio mu pritvor zbog opasnosti od ponavljanja djela.

Šutnja u Domu

Što je točno zasmetalo Kastelanu i zašto je zaprijetio odvjetniku koji ga je jednom bio i zastupao u nekom od niza procesa koji se vode ili su se vodili protiv njega, nismo uspjeli doznati. Kastelan je u Remetincu, a iz njegova Doma za stare i nemoćne nisu htjeli odgovoriti na naš upit, tek su odrješito poručili: “Nemamo komentara. Sve su to gluposti. Gospodin Kastelan je živ, zdrav i dobro je, baš kao i njegova supruga. To je sve što vam možemo reći. I nema potrebe da dalje više zovete. Ponavljam, supružnici Kastelan su dobro.”

Do razgovora nije bilo ni zagrebačkom odvjetniku kojem je zaprijetio Kastelan, a koji bi radije da do poznanstva s Kastelanom, a samim tim i do tog telefonskog razgovora nikada nije došlo.

Cestovno razbojništvo

Kastelanov je dosje prilično bogat za jednog poduzetnika. Vlasnik triju domova za starije i nemoćne u kojima živi 200-tinjak korisnika sedam je puta osuđivan. Među kaznenim prijavama koje je prikupio su i razbojništvo, nanošenje teških tjelesnih ozljeda, prevare, pokušaj krađe, utaja, protupravno oduzimanje slobode, krivotvorenje...

Kastelan je prvi put u javnosti u negativnom kontekstu završio 2005. godine kada se osvrnuo na upravo donesenu presudu njemu i bratu za slučaj razbojništva na cesti iz 1993. godine. Optužio je Kastelan tada sve redom da ga se želi uništiti kao poduzetnika i da je krivo optužen. Ustvrdio je da se kobnog dana te davne ratne 1993. godine vraćao s bratom u autu iz Trgovišća za Zagreb kadmu se prepriječio automobil koji se polukružno okretao. Tada je, tvrdio je Kastelan, izašao iz auta kako bi vozaču objasnio da je počinio prekršaj i da ga je zamalo ubio nepažnjom. I dok je vozač izjavio da mu je Kastelan zaprijetio pištoljem, poduzetnik je to demantirao ističući da je sve namješteno.

Nakon dvogodišnjeg zatišja, 2007. godine opet drama u Kastelanovu domu. Uhićen je zbog sumnje da je vrijeđao, omalovažavao i tukao svoju suprugu, ali i da je u listopadu te iste godine na rođendanskoj zabavi jednog od zaposlenika u svom Domu za starije u novozagrebačkoj Sisačkoj ulici u kupaonicu zaključao glavnu medicinsku sestru kako bi je pipkao. Iako se ona uspjela osloboditi ne bi li otključala vrata, gosti partyja začuli su vrisak i lupanje pa je medicinska sestra oslobođena. Odmah je dala otkaz.

Obiteljsko nasilje

Ako je suditi prema kaznenim prijavama, Kastelan se iskaljivao i na vlastitoj supruzi, koju je od 1992. do 2007. tukao i čupao za kosu te joj je navodno i pred djecom prijetio da će je ubiti.

Na kvalitetu usluga svojedobno su se žalile pojedine obitelji korisnika smještaja u Kastelanovim domovima te su to prijavljivale inspektorima. No što je točno otkrila inspekcija nije poznato.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 23:59