OMOGUĆAVA HUP-ICT

DIGITALNA (R)EVOLUCIJA Na konferenciji HUP-a stratezi i kreatori digitalne ekonomije: 'Digitalizacija je pitanje opstanka gospodarstva'

Digitalna ekonomija raste sedam puta brže od ostatka ekonomije, a procjenjuje se da će u tom sektoru do 2020. Europska unija imati čak četiri milijuna novih radnih mjesta. Kada bi se ubrzala digitalna transformacija Hrvatske, BDP po stanovniku bio bi veći 11 posto, izračunao je Ekonomski institut.
S lijeva nadesno: DAVOR MAJETIĆ, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca, MARUŠKA VIZEK, ravnateljica Ekonomskog instituta, IVAN BARAĆ, posebni savjetnik potpredsjednice Vlade, BORIS DRILO, predsjednik HUP-ICT, MARTINA DALIĆ, potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva

Digitalizacija stvara pametno, umreženo, visokoproduktivno okruženje temeljeno na informacijama, kakvo je do prije samo nekoliko godina bila futuristička utopija. Tehnološki napredak je takav da ne samo da ne pokazuje trend usporavanja nego još nije niti dosegnuo vrhunac. Važnost digitalne transformacije prepoznaje sve više tvrtki u svijetu, a prema nekim procjenama, u nju će se u sljedeće dvije godine investirati čak 2,1 trilijun dolara. Tvrtke koje se ne uspiju uklopiti u digitalno okruženje neće moći dugo opstati na tržištu na kojem su poslovni modeli i procesi značajno promijenjeni utjecajem novih tehnologija.

Što donosi digitalna transformacija i kako mijenja poslovne procese i modele, saznajte na konferenciji Digitalna (R)evolucija, koju organizira Hrvatska udruga poslodavaca 12. veljače u Atriju Nacionalne i sveučilišne knjižnice. Konferencija se ove godine održava pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta i u medijskom partnerstvu s Hanza Medijom, a okuplja kreatore i stratege digitalne ekonomije i digitalnog društva.

DIGITALNA (R)EVOLUCIJA: KONFERENCIJA HUP-a O BUDUĆNOSTI HRVATSKOG GOSPODARSTVA. POGLEDAJ OVDJE

Cilj je organizatora konferencije pokazati poduzetnicima da je utjecaj tehnologija na poslovanje neizbježan, ali i da je primjena tehnologija dostupna i lakša nego što možda misle. Hrvatske će tvrtke na konferenciji pokazati kako i vašem poslu mogu pomoći virtualna stvarnost, umjetna inteligencija, poslovna analitika ili povezivanje milijuna objekata primjenom senzora. Internet stvari - pametno povezivanje bezbroj senzora ugrađenih u fizičke objekte - donijet će, kažu procjene, ekonomski rast od 11 milijardi dolara. Analitičari tvrde da će tržište virtualne stvarnosti do 2025. narasti na 48,5 milijardi dolara i već je sada jasno koliko će ta tehnologija utjecati na život u budućnosti. Slično vrijedi i za umjetnu inteligenciju, koja će na globalnom tržištu do 2022. dosegnuti 16 milijardi dolara. Iako možda ponekad zvuče apstraktno, ove tehnologije u doba digitalnih supersila više nisu budućnost, već sadašnjost, a dolaze sa sve jačom prisutnošću interneta u našim životima, koji trenutno koristi 3,1 milijun građana Hrvatske.

- Prodor interneta imao je gotovo nemjerljive efekte na društvo u cjelini. A jednako kao što je ta prva internetska revolucija pogurala čovječanstvo prema naprijed, novi zamah sada se događa s revolucionarnim digitalnim tehnologijama - ističe Boris Drilo, predsjednik HUP-Udruge informatičke i komunikacijske djelatnosti, najrelevantnijeg hrvatskog udruženja koje intenzivno radi na povećanju konkurentnosti hrvatske ICT industrije.

Na konferenciji će se govoriti i o tome što znači efikasna digitalna transformacija na razini države i koji su državni ciljevi za stvaranje digitalne Hrvatske. Kako ističe potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić, digitalna transformacija našeg gospodarstva i društva je u tijeku, a "te procese želimo kvalitetno oblikovati". Stoga će Ministarstvo pokrenuti izradu strateškog dokumenta kojim će se stvoriti poticajan okvir za nastavak digitalizacije i tehnološke modernizacije te ojačati konkurentnost gospodarstva.

Ivan Barać, posebni savjetnik potpredsjednice Vlade, i Bernard Gršić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva, na konferenciji će iznijeti razvojne ciljeve i alate za daljnji razvoj digitalne Hrvatske.

- Da bi građani ostvarili koristi kakve su prije bile nezamislive, preduvjet je - digitalna transformacija države, tvrtki, gradova i društva u cjelini - kaže Barać.

DIGITALNA (R)EVOLUCIJA: KONFERENCIJA HUP-a O BUDUĆNOSTI HRVATSKOG GOSPODARSTVA. POGLEDAJ OVDJE

Sudionici konferencije prvi će put čuti rezultate istraživanja o ekonomskim učincima digitalne transformacije, a prezentirat će ih Maruška Vizek s Ekonomskog instituta.

- Zahvaljujući najmodernijim ICT uslugama, i manje tvrtke mogu ostvariti veću produktivnost i konkurentnost na tržištu, a sve to bez velikih početnih kapitalnih investicija - kaže Vizek.

- Konferencija je izvrsna prilika za poduzetnike jer će čuti što donosi nova industrijska revolucija i kojim alatima svoje poslovanje mogu učiniti konkurentnijim u tržišnoj utakmici. U Digitalnu (R)evoluciju, projekt koji smo pokrenuli lani, želimo uključiti što više poduzetnika. Jedan od ciljeva je i osvijestiti poslodavce da se moraju prilagoditi budućnosti determiniranoj inovacijama i njihovoj primjeni u svakodnevnom radu. Tako da možemo reći da je ova konferencija o budućnosti i o opstanku hrvatskog gospodarstva - izjavio je Davor Majetić, glavni direktor HUP-a.

Konferencija HUP-a Digitalna (R)evolucija održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta i u medijskom partnerstvu s Hanza Medijom. HUP ICT – organizator konferencije Digitalna (R)evolucija — je udruga koja intenzivno radi na povećanju konkurentnosti hrvatske ICT industrije u cilju stvaranja globalno relevantne i najsnažnije informatičke industrije u regiji. HUP ICT je neizostavan dionik u kreiranju boljih uvjeta poslovanja kvalitetnijim reguliranjem ICT tržišta zakonima i fiskalnom politikom, posebno putem suradnje s tijelima državne uprave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 01:53