SENZACIJA NEDJELJNOG

FOTO ‘Pozvana sam na večeru kod Michelle Obame, ona želi da prvi čovjek slobodnog svijeta nosi HRVATSKI NAKURNJAK!’

Kakav će nakurnjak dobiti Obama, pitam. Je li već razmišljala o boji, ukrasima i, naravno, dimenzijama... Joj, to još ne znam. Moram se raspitati kod Lise. Ne znam kakvi su kod njih običaji
 Željko Šop/CROPIX

Etimolozi s tom riječju ne bi trebali imati problema, jer stvar je već sama za sebe vrlo logična. Nakurnjak je nešto što se stavlja na znate već što, a na Hrvatskom jezičnom portalu definiraju ga kao “vezen, ukrašen komad muškog rublja koji pridržava mošnje i spolni organ, namijenjen dugom jahanju na konju, obično kod pastira nomada”.

Ovo, znate već što, potječe, pak, od praslavenske riječi “kur•”, što znači pijetao, baš kao što u engleskom za istu stvar znaju reći cock. Kada je pridodan deminutivni nastavak dobili smo kur•c•, da bi, s hrvatskom vokalizacijom jerova (ili možda onomatopejom, nije sto posto sigurno) nastao... pa, ovo što danas već imamo i, uz časne iznimke, ponekad uvaljujemo u svaku treću rečenicu.

Sve u svemu, originalni je “pjetlić” u hrvatskom nestao, a u svojem prenesenom značenju dobio je mali milijun sinonima, s time da je prostor vrlo zahvalan i uvijek otvoren za nove.

Nakurnjak je, međutim, u rječniku ostao samo kao nakurnjak, a taj se komad rublja u Hrvatskoj potpuno povukao iz praktične upotrebe tek polovicom 20. stoljeća, kada su muškarci dinarskog pojasa, koji su ga do tada koristili, počeli nositi gaće.

Nakurnjak u Bijeloj kući

Kao nešto slično, u rječniku se navodi suspenzor, sportski komad odjeće koji se nosi “ispod gaćica i pridržava muški spolni organ pri pokretima tijela”, ili pak nakitnjak, što se definira kao “dio stilizirane nošnje viših društvenih svjetovnih slojeva, u koji se odijeva muški spolni organ na vidljiv način”, ali sve to zajedno nije isto što i dobar stari nakurnjak, koji se nosi zimi da se bi se privatni dijelovi sačuvali od eventualnog smrzavanja. No, da se ne igramo Inoslava Beškera, bolje da prijeđemo na priču.

Gospođa Radmila Kus, simpatična 55-godišnja domaćica iz Mrkoplja, uspavanog gradića u Gorskom kotaru, igrom slučaja nakurnjake je izvukla iz zaborava i s njima dogurala skroz do Bijele kuće. Uslijed nevjerojatnog spleta okolnosti, Radmila je pozvana u SAD, gdje će u listopadu ove godine gostovati na simpoziju o tekstilu, a njezin američki itinirer uključuje, ni manje ni više, nego neformalnu večeru kod Michelle Obame, supruge američkog predsjednika Baracka Obame. Ukoliko sve bude išlo kako je zamišljeno, prvi čovjek slobodnog svijeta trebao bi, kao poklon iz Hrvatske, dobiti unikatni goranski nakurnjak.

- Gospođa Lisa Jesenich, američka umjetnica koja radi s vunom, boravila je u Mrkoplju i Begovom Razdolju jer su korijeni njezina muža u ovom kraju. Vidjela je moj rad i vrlo joj se svidjelo. Sprijateljile smo se i uslijedio je poziv u Ameriku. Tema simpozija je “Tekstil i politika”, a ja sam pozvana kao gost. Imam nekakva iskustva s time jer smo u mrkopaljskoj Školi mira imali tečajeve na temu Rad s vunom kao sredstvo komunikacije. Simpozij u Washingtonu počinje 14. listopada, a vjerojatno ću ići nekoliko dana ranije jer ću biti gost kod Lise u Virginiji. Morat ću organizirati nekakvog tumača jer uopće ne govorim engleski. Lisa je, inače, prijateljica s Michele Obamom pa smo nakon toga pozvane na večeru - priča Radmila Kus.

Dimenzije i ukrasi

Kakav će nakurnjak dobiti Obama, pitam. Je li već razmišljala o boji, ukrasima i, naravno, dimenzijama…

Joj, to još ne znam. Moram se raspitati kod Lise. Ne znam kakvi su kod njih običaji te hoće li takav poklon možda nekoga uvrijediti. Prvo ću to provjeriti. U svakom slučaju, bilo bi mi drago da mu mogu pokloniti nakurnjak jer je on zaista postao naš prepoznatljiv suvenir. Lisi je ta priča s nakurnjacima vrlo simpatična. Ali, ako to nije umjesno, imam i druge proizvode od vune - kaže Radmila.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 09:46