PRIJETNJE DEMONSTRACIJAMA

‘Odustanete li od reforme školstva, u prosvjed idu tisuće ljudi!’

Šustar ni jučer nije komentirao najavu odlaska Jokićeva tima
Boris Jokić i Predrag Šustar
 Damjan Tadić / CROPIX

Voditelj reforme obrazovanja Boris Jokić sazvao je za danas (srijeda) u podne konferenciju za novinare na kojoj će objaviti odustaje li o vođenja kurikularne reforme zbog izostanka političke i organizacijske potpore Ministarstva obrazovanja i vladajuće koalicije. Ministar Predrag Šustar je, suprotno očekivanjima, odlučio ne odgovoriti na Jokićeve zahtjeve za potporom reformi do srijede u 10 sati, već je sazvao presicu za petak. Prethodno dva dana nije komentirao krizu s reformom.

Uvjet Jokićeva tima za nastavak rada je da ministar odbaci zaključke saborskog Odbora za obrazovanje o proširenju radne skupine za reformu za 10 ljudi, što je Jokić prozvao političkim pritiskom. Izvor blizak premijeru Oreškoviću jučer nam je rekao da provedba kurikularne reforme nije upitna.

Zbog mogućnosti odlaska ključnih osoba koje su kreirale reformu obrazovanja, na noge su se podigle obrazovne institucije u državi, a Sindikat hrvatskih učitelja (SHU) spreman je organizirati i prosvjed.

- Spremni smo se organizirati u roku od tri dana. Ukoliko Vlada danas ne pokaže jasnu volju za nastavkom kurikularne reforme, pozvat ćemo u prosvjed svojih 28 tisuća članova. Očekujemo podršku svih učitelja, roditelja, ali i drugih sindikata - izjavila je Jutarnjem Sanja Šprem. Reforma je - smatraju u Sindikatu učitelja - trebala početi prije 20 godina i njezino daljnje kašnjenje više se ne može tolerirati.

Podrška dr. Jokiću

Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske ponudio je jučer pravnu pomoć svim članovima radnih skupina kojima država nije isplatila naknade za rad na reformi. Željko Stipić, predsjednik Sindikata Preporod, također daje punu podršku Jokiću i reformi, a Vladi poručuje da će “svojom inercijom i nemarom pokopati najvredniju stvar koja se u državi dogodila u zadnjih više desetljeća”.

Problematiku kurikularne reforme komentirao je i Davor Majetić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca.

- Reforma obrazovanja je jedna od najvažnijih reformi koja direktno utječe na oblikovanje budućih poduzetnika i HUP daje punu podršku nastavku njezina provođenja - kaže Majetić.

Poruka Zorana Ferića

- Apsolutno sam na Jokićevoj strani. Kontrolirano je prisutna laža i paralaža kada je kurikularna reforma u pitanju. To je ništa drugo no usporavanje stvari do razine izmoriš neprijatelja pa on sam odustane - komentirala je predsjednica Nacionalnog vijeća za odgoj i obrazovanje Jasna Krstović.

Među ostalim, podršku je jučer dala i Inicijativa eSkills for Jobs, u ime 3400 građana koji su dali svoj potpis za promjenu nastave informatike u osnovnim školama.

- Kurikularna reforma nije potreba, ona je nužnost. Izmjena obrazovnog sustava je iznimno bitna kako bi se ojačala konkurentnost gospodarstva - ističu predstavnici Inicijative.

Poznati književnik i nastavnik u zagrebačkoj gimnaziji, Zoran Ferić, apelirao je na pamet donositelja odluka, upitavši - zar je u Hrvatskoj tolika ideološka zagriženost da je zbog toga vrijedno žrtvovati obrazovanje i odgoj generacija djece?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:04