SINDIKAT SREDNJIH ŠKOLA

'Neka ministar odstupi, dopustio je da iznad stručnjaka bude politički komesarski aparat!'

 Goran Mehkek/EPH

Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske poslao je priopćenje vezano uz odstupanje Borisa Jokića i ekspertne radne skupine za kurikulum.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

'Odstupanje Borisa Jokića i svih članova ekspertne radne skupine za provedbu cjelovite kurikularne reforme ocjenjujemo kao moralni čin moralnih ljudi, koji nisu pristali da se politika postavi iznad struke.

Može se svim dokumentima koje su u okviru cjelovite kurikularne reforme izradili brojni nastavnici, učitelji, znanstvenici, stručni suradnici i ravnatelji prigovoriti da imaju manjkavosti, jer ih stvarno ima. Treba o tim nedostatcima stručno i argumentirano raspraviti, no ne smije se dozvoliti da o tome odlučuje isključivo politika. U potpunosti je neprihvatljiva odluka Saborskog odbora za obrazovanje da se nad izabranim stručnim tijelom za provedbu kurikularne reforme postavi politički komesarski aparat, kao u nekim davnim vremenima, kada je o svemu odlučivao „drug politički“.

Tražimo da jednako moralno i odgovorno postupi i ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar, koji je od stupanja na dužnost javno podržavao cjelovitu kurikularnu reformu.

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta ne smije pristati na to da se politika postavi ispred struke. Ukoliko je on stvarno podražavao cjelovitu kurikularnu reformu, znači da nije imao snage ni autoriteta da važnost reforme nametne Vladi RH. Iz tog razloga trebao bi odstupiti.

Od Vlade Republike Hrvatske očekujemo jednako odgovorno ponašanje. Ocjenjujemo da nereagiranje premijera Oreškovića znači kako Vlada zaustavlja reformu. Zaustavljanje najvažnije reforme za budućnost zemlje, znak je da ova Vlada ne zaslužuje daljnje povjerenje i treba otići.

Hrvatska je zaslužila bolje.'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 15:59