NOVI MINISTAR TOLUŠIĆ

‘U 7 sam na poslu i želim sve projekte imati pod kontrolom’

 Tomislav Krišto/EPH

Tomislav Tolušić, ministar regionalnog razvoja i fondova EU, ima ambiciozan cilj. Preuzeti potpunu kontrolu nad pripremom svih europskih projekata u državi koji su sada raspodijeljeni na resorna ministarstva.

- Želim raditi tako da, primjerice, načelnik sektora u bilo kojem ministarstvu zadužen za bilo koji EU projekt osim svojeg matičnog ministra o tijeku pripreme projekta izvještava detaljno i mene i dolazi na sastanke k nama jer smatram odgovornošću ministarstva koje vodim da se svi projekti uspješno provedu, a problemi riješe. Takvu je odgovornost moguće preuzeti samo ako imate i kontrolu nad procesom - objasnio nam je Tolušić na ranojutarnjoj kavi u zgradi Ministarstva.

Pješice do ureda

Novi ministar funkcionira prema drukčijem rasporedu od svojeg prethodnika Branka Grčića. Na posao dolazi u sedam ujutro, a jučer je stigao pješke. Preuzimanje nadležnosti za sve projekte, kako objašnjava, ne znači i dobivanje formalnih ovlasti kroz izmjene Zakona o Vladi, nego dosljedno provođenje sadašnje uloge Ministarstva kao koordinatora. To u praksi znači da bi Tolušić i ljudi iz njegova ministarstva trebali aktivnije sudjelovati u velikim projektima koji se tiču Hrvatskih željeznica, Hrvatskih cesta i Hrvatskih voda i područja zaštite okoliša te biti upoznati s detaljima svakog projekta, što do sada nije bio slučaj, odnosno, Ministarstvo regionalnog razvoja uvijek je upućivalo na druga ministarstva u praćenju tijeka projekta.

- Vjerujem da ćemo uspjeti ubrzati procese i podići kvalitetu rada, a u tome me ohrabruje i razumijevanje za cijeli resor i to što premijer Orešković shvaća njegovu važnost - ističe Tolušić, koji je na sjednici Vlade premijera izvijestio da je iz fondova EU lani uplaćeno 4 milijarde kuna iako je bilo planirano 7,8 milijardi kuna, pa je podbačaj u odnosu na plan gotovo 50 posto. Tolušićev prethodnik Branko Grčić isticao je iznos od 5,2 milijarde kuna od EU na što dodaje 400 milijuna kuna nacionalnog sufinanciranja.

- Cilj nam je ove godine ugovoriti oko 2,5 milijardi eura vrijedne projekte financirane iz fondova EU, a iz njih u ovoj godini očekujemo uplate u iznosu nešto manjem od milijardu eura - kaže Tolušić, koji u Ministarstvu mijenja i praksu sastanaka sa suradnicima te ih planira održavati jednom tjedno. Kad je riječ o ugovaranju novih projekata, cilj je postavio više od Grčića, koji je isticao da bi se ove godine moglo ugovoriti 1,9 milijardi vrijednih projekata.

Suspendirana isplata

Pod formalnu nadležnost svojeg ministarstva Tolušić želi preuzeti upravljanje projektima iz Unijina Investicijskog prioriteta 11, koji se tiče Učinkovitih ljudskih potencijala, od Ministarstva rada i mirovinskog sustava. Europska komisija u tom je segmentu sredinom mjeseca privremeno suspendirala isplate na projektima vrijednim 88 milijuna eura zato što bivša Vlada u Strategiji razvoja javne uprave nije dobro definirala indikatore kojima se mjeri ostvarivanje ciljeva reforme javne uprave. U Bruxelles, pak, tek treba poslati Plan razvoja strukovnog obrazovanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 06:45