BANSKI DVORI

FOTO: ODRŽAN PRVI SASTANAK NOVE VLADE, PETROV NIJE DOŠAO Karamarko branio ministra kulture: 'Ne vidim da je rekao nešto loše'

Prvi je u Banske dvore stigao premijer Orešković, u 9.15 sati
 Tomislav Krišto / EPH

Nova Vlada HDZ-a i Mosta već se sastala jutros u 10 sati u Banskim dvorima na prvom radnom sastanku koji je sazvao premijer Tihomir Orešković.

Na sastanku nema potpredsjednika Vlade Bože Petrova koji je zbog obveza noćas otišao u Metković.

Prvi je u Banske dvore stigao premijer Orešković, u 9.15 sati, a nakon njega i ostali ministri. Prije toga u 9 sati bivši ministar financija Boris Lalovac svom je nasljedniku Zdravku Mariću predao ministarstvo. U 12 sati će i Vesna Pusić primiti novog ministra vanjskih poslova Miru Kovača.

Svi ministri su i izjavama izrazili spremost na rad, a prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko novinarima je ispred Vlade rekao kako će se na sastanku "dogovoriti za posao".

Upitan o Vijeću za suradnju koje je predviđeno u potpisanom sporazumu Domoljubne koalicije i Mosta, u kojem bi trebalo biti po sedam predstavnika jednih i drugih, rekao je da će ono profunkcionirati idući tjedan. - Razgovarat će se o nekim kadrovskim rješenjima, princip je isti - stručnost, stručnost. Vidjeli ste koga HDZ ima u novoj Vladi, skoro i nepoznata lica, ali poznata u svom poslu - poručio je Karamarko.

FOTOGALERIJA: Prvi radni sastanak nove Vlade

Odbacio je tumačenja kako je struka protiv nekih od tih osoba, primjerice ministra kulture Zlatka Hasanbegovića.

- To nije struka već pojedini zainteresirani krugovi i centri - smatra Karamarko te poručuje da neće pristati na harangu.

- Ne vidim ništa što je gospodin Hasanbegović rekao da je loše, da je neracionalno i da nije istinito. Prema tome uvijek ću stati iza istine i iza naših ljudi - poručio je.

Hasanbegović izvučen iz konteksta

Smatra da je izjava Hasanbegovića da je "antifašizam floskula", izvučena iz konteksta.

- To izvlače oni koji žele antifašizam izjednačiti s komunističkom diktaturom. To su oni koji nikada ne žele priznati komunističke zločine, jer da ih žele priznati onda bi tražili objektivnog krivca za to, a to je Josip Broz Tito. Još uvijek imamo njegov trg. Zašto se ti kulturni radnici ne pobune protiv toga - upitao se Karamarko koji je za ukidanje imena Trga maršala Tita.

- Ja sam uvijek za to, ali vidite ovi protivnici, ovi antifašisti, neistiniti antifašisti, jer da su pravi antifašisti onda bi znali izjednačiti totalitarizme, a to su komunizam i fašizam i nacizam. Prema tome ako se možemo discantirati od raznih Hitlera, Mussolinija, onda se možemo i od Josipa Broza - ističe Karamarko te ponavlja da će Vlada premijera Oreškovića biti "antifašistička, antikomunistička i antitotalitaristička".

Sam ministar kulture Zlatko Hasanbegović novinarima je rekao kako očekuje da će u idućim danima glavna tema ipak biti kulturna politika.

- Mislim da će se ovih dana ipak više govoriti o kulturnoj politici i da će to biti glavna tema o kojoj ću razgovarati i s novinarima, a u prvom redu sa svim ključnim zainteresiranim akterima u kulturnom životu, jer oni su zapravo najvažniji - rekao je.

Ugodna atmosfera u MUP-u

Vlaho Orepić, novi ministar unutarnjih poslova, u Banske je dvore došao nakon što je preuzeo MUP od Ranka Ostojića.

Primopredaja je, rekao je novinarima, protekla u ugodnoj atmosferi.

- Prethodniku zahvaljujem na izuzetno korektnoj suradnji - rekao je.

Novi ministar turizma pak Anton Kliman kratko je rekao da idu odmah raditi te potvrdio da svoj resor preuzima u ponedjeljak.

Red, rad i disciplina

U 12 sati bit će obavljena i primopredaja u MORH-u koji preuzima Josip Buljević.

Ministar regionalnog razvoja i fondova EU Tomislav Tolušić svoje ministarstvo preuzima u ponedjeljak i kaže kako je potreban "red rad i disciplina".

Upoznat je sa stanjem u svom resoru i kaže kako "situacija nije najlošija, ali nije ni najbolja".

- Postoji puno mogućnosti za pomak za kvalitetan i bolji rad, a najbitnije je da nam je na raspolaganju iz EU fondova 10,5 milijardi eura - ističe te upozorava da od te svote nije puno iskorišteno.

Ministrica socijalne politike i mladih Bernardica Juretić bila je iskrena pa je novinarima priznala da je pospana nakon maratonske sjednice Sabora na kojoj je nakon 14-satne rasprave potvrđena Vlada Tihomira Oreškovića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 19:14