OTVORENO PISMO

Adalbert Rebić: Oprostite mi svi koje sam uvrijedio. Jedini nam je put suživot u ljubavi, a ne u mržnji

Adalbert Rebić, koji je nakon Split Pridea izjavio da su sudionici parade ‘dobili što su i tražili’, kaže da je ta rečenica izvučena iz konteksta

ZAGREB - Ovih dana neki su se novinari urotili protiv mene samo zato što sam protiv gay parade pa su neki od njih (Labor, Tomić…) čak mene tako opisali - manipulirajući mojim tekstom iz Slobodne Dalmacije - kao da sam ja odobrio nasilje.

Nisam pobornik nasilja

Tomić iz Jutarnjeg lista otišao je u tome najdalje. Tako sam bio ovih dana izložen glasu mržnje . Pisali su protiv mene ne uzevši u obzir ono što sam ja zastupao u razgovoru koji je zapisala novinarka Snježana Dukić u Slobodnoj Dalmaciji od 13. lipnja na 7. stranici. Tekst uglavnom odgovara razgovoru sa mnom preko telefona, ali je mogla izostati ona rečenica: “Dobili su što su tražili”.

Tu su rečenicu onda neki novinari uzeli iz konteksta i tumačili je tako da je ispalo kao da sam ja pobornik nasilja. To nije točno. Ja sam u istom tom razgovoru naglasio: “Protiv svakog sam nasilja, ali sam i protiv gay parada. Poštujem tuđe mišljenje, ali neka homoseksualci i lezbijke ostanu to unutar svoje privatnosti.”

I što ima tu nasilničkog s moje strane?

Dalje je novinarka pisala na temelju razgovora sa mnom: “Iako smatra da su građani krajnje nedolično reagirali, za krvavi epilog parade odgovornima smatra i organizatore gay parade, ali i one koji su je dopustili”.

Glasno negodovanje

Rečenicu “dobili su što su tražili” izrekao sam u kontekstu najavljenog visokog rizika održavanja takve parade: “Ta je parada proglašena skupom visokog rizika i unaprijed se moglo znati što će se dogoditi…”

Još je novinarka Dukić, osvrćući se na svoj razgovor sa mom, napisala: “Rebić smatra da su Splićani ipak mogli drukčije reagirati i svoje nezadovoljstvo iskazati glasnim negodovanjem i protestiranjem, a ne kamenjem. Žao mu je ljudi koji su stradali, ali i onih koji su kamen bacili… Bacanje kamenja izraz je nekulture, ali izraz nekulture je i homoseksualizam.”

Kršćanski nauk

Zato, ako sam tim riječima bilo koga uvrijedio, molim ga da mi oprosti. Držim se kršćanskog načela “Oprostite i oproštenje ištite”. Svaku večer ispitujem svoju savjest i uvijek mi je žao ako sam učinio ili rekao nešto što nije u skladu s Isusovim preporukama.

Zato, oprostite svi vi koji ste ovim riječima povrijeđeni. Nisam vas ni u kojem slučaju želio povrijediti. Ali, dopustite mi da ja kao teolog i filozof izrazim kršćanski nauk (a to je i nauk judaizma i islama) prema kojemu homoseksualizam nije normalna ili čak pozitivna stvar, s koje netko može biti ponosan (engl. pride).

Nisam nikoga poticao na nasilje protiv bilo koga i bilo čega i ne želim ikad takvo nešto činiti. Zato molim Zagrepčane neka budu dostojanstveni u subotu kad naša braća i sestre opet počnu iskazivati svoj “ponos”. Isus nije dopuštao da se ikoga kamenuje.

Ljubite se međusobno

Nedokučiva je stvarnost spolnosti. Ona je veliko otajstvo, kao što je veliko otajstvo ljubav između dvoje ljudi. Kao teolog vidim ostvarenje te ljubavi između muškarca i žene. Ne mogu drukčije gledati na stvari.

Oprostite mi.

Tako me moja filozofija i teologija oblikovala. Ali me ona učila i da težimo savršenstvu duhovne ljubavi prema svakom biću. I to propovijedam svako malo pred velikim skupom vjernika u katedrali.

“Ljubite se međusobno kao što sam ja ljubio vas”, rekao je Isus svojim učenicima na rastanku. Prema tome, nisam ni za kakvo kamenovanje, niti za bilo kakav oblik mržnje, nego za suživot u ljubavi i uzajamnoj strpljivosti.

Oslobađanje grijeha

Grijeha se oslobodimo, a u ljubavi rastimo. Želim da jedni za druge imamo samo osjećaj ljubavi. Mržnja, srdžba, nasilje ne smiju biti prihvatljiv oblik komunikacije među nama ljudima. To je moja želja.

Hvala svima na razumijevaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:27