NASILJE MEĐU UČENICIMA

Adlešič: Isprika nije dovoljna, netko mora odgovarati

BJELOVAR - Bilo bi apsurdno da stvari ostanu na običnoj isprici. Odgovorni će za propuste morati snositi posljedice - izjavila je Đurđa Aldešič, inače i predsjednica Vladinog Savjeta za mlade, i time najavila kazne za odgovorno u bjelovarskoj školi u kojoj je punih godinu i pol dana trajalo jezivo zlostavljanje 13-godišnjeg dječaka. Iako je dječakova majka u više navrata upozoravala na to, odgovorni nisu ništa poduzimali.

- Već postoje zakonski akti i programi koji definiraju koje stručne osobe i u kojem trenutku trebaju nasilje prijaviti nadležnim službama. Ta pravila valja doraditi jer je medijsko zlostavljanje odnosno objavljivanje nasilja na internetu u nas relativno novi oblik bullyinga. Iako su vrlo jasna ovlaštenja svih službi koje se moraju uključiti u rješavanje tog problema, te je institucije nužno međusobno bolje povezati - kazala je Đurđa Adlešič, dodajući kako u bjelovarskom slučaju inspekcija još utvrđuje tko je odgovoran za propust.

Inače, sustavno zlostavljanje 13-godišnjeg učenika II. osnovne škole Bjelovar bio je povod za okupljanje multidisciplinarnog tima, sastavljenog od predstavnika lokalne vlasti, socijalnih i zdravstvenih institucija te prosvjetnih djelatnika, na čelu s dr. sc. Gordanom Buljan - Flander, ravnateljicom Poliklinike za zaštitu djece i mladih grada Zagreba.

Spomenuti stručnjaci u ponedjeljak u Bjelovaru dogovorili su smjernice plana prevencije vršnjačkog i medijskog nasilja u školama koji bi se postepeno trebao početi provoditi u svim hrvatskim školama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 20:37