KAKVA DRAMA

AGONIJA DUBROVAČKIH SREDNJOŠKOLACA U Prag trebali avionom, ali onda su ih ukrcali u bus koji je doživio nesreću i zapeo u blatu, putovali su 24 sata

 PRIVATNI ALBUM

Učenici dubrovačke Pomorsko-tehničke škole su u subotu ujutro trebali iz Zračne luke Dubrovnik krenuti na maturalno putovanje u Prag. Dva razredna odjeljenja na putovanje su krenula zrakoplovom u 6 sati i 15 minuta, dok su učenici druga dva razreda ostali čekati let u 6.50.

Međutim, kako piše Slobodna Dalmacija, došlo je do komplikacija i avion Croatia Airlinesa, kako im je objašnjeno u Zračnoj luci Dubrovnik, nije poletio zbog kvara. 'Nitko nam nije želio dati pravu informaciju, što je katastrofalno. Avionske smo karte platili unaprijed, a nisu bile ni jeftine, koštale su tisuću kuna', požalio se Dario Trojanović iz turističke agencije "Platanus", organizatora putovanja.

Nakon petosatnog čekanja rješenja, maturantima je rečeno da će u Prag putovati autobusom Croatia Airlinesa. Uoči gotovo 20-satnog putovanja do glavnog grada Češke dobili su samo sendvič i sok. Dva razreda Pomorske škole tako su izgubila cijeli jedan dan ekskurzije koja je bila planirana osam mjeseci unaprijed.

Trojanović kaže da im Croatia Airlines nije dao potrebne i pravodobne informacije. 'Da smo znali da će polijetanje biti otkazano, poslali bi bismo svoje autobuse po maturante', objasnio je Trojanović. Da su znali kako će polijetanje biti otkazano, agencija bi, dodaje Trojanović, već u rano jutro poslala svoje autobuse po maturante.

Glasnogovornik Croatia Airlinesa Davor Janušić ispričao se putnicima zbog poremećaja i dugog čekanja. 'Na zrakoplovu se pokvario sustav za dovod goriva. Kvar smo pokušali otkloniti na licu mjesta, međutim nismo bili uspješni', rekao je Janušić. Kad je utvrđeno da će popravak potrajati, Croatia Airlines je putnicima osigurala alternativni prijevoz, međutim kako nemaju svoj autobus, učenici su morali čekati da autobus po njih dođe i odveze ih Zagreb.

Po učenike je najzad došao autobus agencije "Platanus" i njihovo putovanje prema Zagrebu, odnosno Pragu moglo je napokon započeti. Višesatno čekanje u Dubrovniku nakon kojeg je uslijedilo višesatno putovanje do Zagreba umorilo je učenike pa su nedaleko od slovenske granice stali na mali predah i večeru, piše Dubrovački vjesnik.

Kada su htjeli nastaviti svoje putovanje zadesila ih je nova nesreća. Autobus im je zapeo u blatu te se nagnuo u lijevu stranu. Srećom, ni vozač, ni djeca nisu ozlijeđeni, a pri izvlačenu autobusa oko 22:30 u noći su pomogli bager i traktor. Mladi pomorci bili su prisiljeni pričekati treći autobus. Novi je autobus nešto kasnije stigao, razrednik jednog od unesrećenih razreda Amir Bavčić potvrdio je za Dubrovnik Insider da su učenici najzad uspjeli stići u Prag te da je sve dobro.

Insider neslužbeno doznaje i da postoji mogućnost da učenici koji su zapeli na putu do Praga dobiju jedan dan ekskurzije gratis te im se tako oduži za sve što su proživjeli.

Trojanović kaže kako ni sam još nije uspio dobiti informaciju hoće li im Croatia Airlines vratiti uplaćeni novac za zrakoplovne karte. Janušić objašnjava kako putnici u ovakvim slučajevima imaju pravo na djelomičan povrat.

'Putnici imaju pravo naknade razlike između cijene autobusnog i zrakoplovnog prijevoza, sve u skladu s europskom regulativom i međunarodnim standardima koje Croatia Airlines ispunjava', izjavio je Janušić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 07:34