SKANDALOZNO PUTOVANJE

ŠKOLSKA EKSKURZIJA IZ NOĆNE MORE Došli u Lloret de Mar, poljubili vrata hotela, porazbolijevali se pa potrošili sav džeparac da ne bi spavali na ulici

 
Snežana Martić zvana Shakira
 Facebook

Iako su uredno platili po 340 eura za aranžman, vozili se više od 20 sati i radovali kao nikad u životu, učenici Devete beogradske gimnazije poljubili su vrata hotela u španjolskom ljetovalištu Lloret de Mar kod Barcelone te su se na kraju razočarani i ogorčeni vratili u Beograd.

Ekipa Kurira dočekala je očajnu djecu koja su odmah potrčala u zagrljaj svojih zabrinutih roditelja, dok profesorica Snežana Martić, koju i roditelji i učenici među sobom zovu Shakira i koja je organizirala cijelo putovanje, nije bila raspoložena za izjave, dapače - pobjegla je od novinara.

Djeca su na put krenula 11. srpnja, da bi već na prvoj stanici, u španjolskom ljetovalištu Lloret de Mar, umjesto da ih smjeste u hotel, ostali na ulici.

Ispostavilo se da smještaj nije ni bio uplaćen, a za organizaciju putovanja, koje navodno nema veze sa školom, nego je riječ o inicijativi same profesorice, bila je zadužena agencija 'B2R', koja je počela s radom tek početkom ove godine.

Po dolasku u Španjolsku dio učenika se razbolio.

- Kći mi kaže da ima dosta bolesnih, povraćaju, dobili su proljev... Nema liječnika pa si djeca međusobno pomažu lijekovima koje su im roditelji dali da ponesu za svaki slučaj - ispričao je ogorčeni otac jedne djevojčice koja je otišla na ekskurziju.

Flamingo i Samba

Da situacija bude još gora, djeca su ostala bez novca. Po riječima ovog roditelja, nakon što ih nisu primili u predviđeni hotel "Flamingo", predstavnik turističke agencije je prišao učenicima i tražio ih novac "tko koliko ima, da se plati sad smještaj, pa će on kasnije sve srediti".

- Djeca su naivna, nemaju iskustva, oni su samo htjeli ostati na moru. Moja kći je dala sav novac koji je imala kod sebe. A prije toga im je već uzeo gomilu novca, kada su bili u autobusu, na putu prema Španjolskoj - tvrdi otac i pojašnjava da je riječ o novcu namijenjenom za fakultativne izlete, koji su se plaćali dodatno.

- Moja kći i tri njezine kolegice izabrale su neka četiri izleta u Barceloni, koji koštaju ukupno 140 eura. Predstavnik turističke agencije je pokupio taj novac od djece po ulasku u autobus, a na izlete nisu išli. Javila mi je da od jutros od 10 sati sjede u autobusu jer su im rekli da će ih voditi na jedan izlet. Predstavnik agencije inzistira da vozači krenu, a oni kažu da ne mogu bez vodiča. Cijeli dan se prepiru, jedan od vozača je u svađi razbio svoj telefon. Djeca su jako razočarana svime što se događa - rekao je zabrinuti otac u vrijeme dok mu je kći još bila u Španjolskoj.

Djeca su na kraju za već plaćen aranžman od džeparaca morala ponovo platiti noćenje u drugom hotelu, koji nosi ime "Samba", neki od obećanih i plaćenih izleta nisu bili ni održani, pretposljednjeg dana napustio ih je i vodič iz agencije... Jedina svijetla točka u ovoj prevari je što postoji garancija putovanja i svi će biti obeštećeni.

Ucjena za ocjenu

Gotovo svi roditelji svjedoče da profesorica Shakira ovakva putovanja organizira godinama i da su ona zapravo uvjet za dobru ocjenu iz povijesti, predmeta koji predaje. Također, brojni roditelji tvrde da do sada ni za jednu ratu takvih njezinih "privatnih ekskurzija" nisu dobili priznanicu i da je profesorica novac uzimala što po kafićima, što u školi, tijekom nastave.

Roditelji, koji su inzistirali na anonimnosti zbog straha, ispričali su da Shakira konstantno "izlazi iz okvira školstva", a da njihova djeca proživljavaju torturu ako odbiju s njom ići na neko od putovanja koje organizira.

Ovo su potvrdili i Shakirini kolege, koji kažu da ona pritiske na djecu i roditelje vrši perfidno te nikada nisu uspjeli prikupiti dovoljno dokaza kako bi je i formalno prijavili. Uvjereni su i da je netko štiti.

Kako se doznaje od roditelja bivših učenika Devete beogradske gimnazije, godinama je praksa da profesori ove škole organiziraju putovanja za djecu, mimo ekskurzija i u vlastitoj režiji, čak i prije Shakirinog dolaska u ovu ustanovu, 2016. godine. Međutim, telefon direktora gimnazije Dejana Josipovića od početka ovog skandala je isključen i on se nijednom do sada nije oglasio povodom cijelog slučaja.

S profesoricom na moru

A upravo ustaljena praksa takvih putovanja bila je motiv mnogih roditelja da puste djecu s profesoricom, ne sluteći što bi se moglo dogoditi.

- Puno mi je sigurnije da dijete pošaljem s profesoricom na more, nego da ide sama u Budvu, kada već nemamo novca za zajedničko ljetovanje. Čuo sam da su i ranije djeca iz ove gimnazije išla s profesorima i da je sve bilo u redu. Ovo je bio moj poklon kćeri za 18. rođendan, jako mi je žao što se sve ovo dogodilo. Sada mi je samo bitno da se vrati kući živa i zdrava - rekao je očajni otac jedne djevojčice.

Kako je ispričao, samo putovanje do Barcelone košta oko 340 eura, a fakultativni izleti dodatno se doplaćuju. Pritom, tvrdi ovaj otac, ni o jednoj uplati ne postoji pisani trag.

- Plaćanje je podijeljeno na 10 rata, a do svakog 19. u mjesecu, djeca bi odnosila u školu dio novca i davala ga Shakiri na satu. Ja sam do sada uplatio sedam rata - ispričao je ovaj roditelj.

Po svjedočenju i drugih roditelja koji imaju iskustva sa Shakirinim načinom rada, uobičajeno je da za putovanja s njom ne postoji pisani trag o uplatama.

- Davali smo joj novac na ruke, kroz rate, a ona nama rukom ispisane priznanice. Stalno je obećavala ugovor putovanja, ali je uvijek odlagala. Na kraju ga nitko od nas nije ni dobio - rekli su za Kurir roditelji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 05:46