ZOO STRAVE

AKCIJA SPLIĆANA I JUTARNJEG Prekinimo užas i spasimo životinje koje pate!

Egzotične vrste treba premjestiti drugdje, a na Marjanu utemeljiti rezervat domaćih životinja
 Vojko Bašić/CROPIX

Splitski zoološki vrt na Marjanu već godinama je poznat samo po lošem: zgranuti turisti na web stranicama o Splitu taj vrt opisuju kao najgoru uspomenu s ljetovanja, a domaći aktivisti uporno se bore da se prostor prenamijeni. Nedavno su svi ostali šokirani viješću da tigar Demetrije šepa, a da se ništa ne poduzima kako bi se situacija riješila. Osim toga, kažu svi koji su u vrtu bili, životinja ispušta čudne zvukove. Nakon nekog vremena problem sa šapom velike mačke je riješen, ali neobično glasanje je ostalo. U kombinaciji s općenito depresivnim dojmom u vrtu, kažu aktivisti, tigrovo glasanje zaista zvuči mučno.

Slučaj Demetrijeve šape na površinu je opet izvukao raspravu o uvjetima držanja životinja u splitskom zoološkom. Udruge već godinama upozoravaju kako se životinje drže u neprirodnim uvjetima. Prijatelji životinja neprestano prikupljaju potpise za peticiju kojom traže zatvaranje splitskog zolooškog vrta. Članovi udruge Marjan nedavno su zatražili ponovni veterinarski nadzor vrta. Kažu, još uvijek traje i rezultati se tek očekuje, ali konačno se nešto ozbiljno mora poduzeti da bi se problem zauvijek riješio.

- Nastamba u kojoj medvjed živi je betonska. Nema ni milimetra zemlje. Majmuni su svaki u svojoj nastambi, a veterinari kažu da je to loše jer bi trebali živjeti u skupini, a ne sami. Tigar ima tek nekoliko desetaka metara, što je za njega neprikladno. Do prije tri godine bilo je pet vukova u nastambi. Falilo im je prostora pa su grizli jedni druge, zbog čega uši jedinog vuka koji je sada tamo izgledaju jako loše. Ponavljam ono što struka kaže, ali čovjek ne mora biti veterinar da primijeti da situacija nije dobra. Svaki put kad odem tamo teško mi je pogledati te životinje - kaže Srđan Marinić, predsjednik društva Marjan.

Kaže da je na internetu pronašao desetke komentara o zoološkom vrtu, a svi su bili negativni. Turisti splitski ZOO nazivaju najgorim na svijetu i mole institucije da zatvore taj užas.

Udruge za zaštitu životinja u zoološki su prije pet godina dovele uglednu njemačku veterinarku Evu Mariju von Wick, koja je iznijela cijeli niz primjedbi na način na koji se drže životinje. Ona je nedavno opet posjetila vrt i ustanovila da se situacija, unatoč njezinim sugestijama, nije promijenila. Za prvog posjeta vodstvo vrta je upozorila na velike propuste koje je uočila, očekujući da će se ispraviti. Jedan od primjera je slučaj kajmana, kojeg nisu hranili ispravno. Ta je životinja svejed, a ne mesožder.

- No u Splitu su ga hranili samo mesom. Nitko nije poslušao što sam govorila o prehrani i zato je uginuo. Majmuni su mjesecima bili zatvoreni u mraku i vlažnom prostoru karantene, a oni su inače društveni i trebaju mjesta za kretanje. Ovakvo zlostavljanje čini ih agresivnima i mentalno nestabilnima. Primijetila sam i da se iguani daje mačja hrana iako su iguane vegetarijanci - istaknula je Wick.

Društvo Marjan predlaže kako riješiti problem crne točke Splita: da se napravi svojevrsni rezervat domaćih životinja na Marjanu. U vrtu bi ostale životinje kojima je to prirodni ambijent: magarci, ovce, pauni, neke vrste ptica... Egzotične bi se životinje, predlaže Marinić, poklonile drugim zoološkim vrtovima koji imaju uvjete za njihovo držanje.

- Dosta je stigmatiziranja vrta i toga što se na njega gleda kao na mučilište za životinje. Napravimo nešto, riješimo situaciju, jer sadašnje je stanje loše. Životinje pate i to se hitno mora riješiti - poručuje Marinić.

No direktor ZOO-a Nediljko Ževrnja kaže da je sve puno drukčije nego što se čini: tigar s početka priče nije bio ozlijeđen, nego je vjerojatno skočio na klizna vrata kaveza i natukao šapu. Objašnjava da se životinja normalno ponaša, a što se glasanja tiče, kaže da je riječ o zdravoj životinji koja ima instinkte i nagone.

- Postoje pravilnici koji određuju kojoj je vrsti potreban koliki kavez. Recimo, jedna ili dvije životinje moraju imati 40 kvadrata, a kod nas je toliko životinja smješteno na 204 do 206 kvadrata. Naravno, možemo raspravljati o proširenjima, ali zakon se poštuje. Grad je vlasnik i osnivač, i donosi odluke. Mislim da je najbolje dugotrajno rješenje nova lokacija. U svakom slučaj, s trenutnim stanjem sam zadovoljan jer znam kako je nekada bilo - kaže Ževrnja.

Dodaje kako je došao prijedlog Mjesnog odbora Žrnovnice da se 41 vrsta, odnosno 247 životinja, premjesti tamo. No to je još uvijek samo prijedlog i ne može se realizirati u skoro vrijeme.

U Gradu kažu da su problema na Marjanu svjesni. Iako su svi zakonski uvjeti za funkcioniranje zoološkog vrsta ispunjeni, ističu, stanjem u zološkom nisu zadovoljni.

- Činjenica je da sam prostor i površina ZOO-a ne ostavljaju mogućnosti za veća poboljšanja, zato intenzivno kontaktiramo s ravnateljem Prirodoslovnog muzeja i ZOO-a da bismo pronašli rješenje. Pokrenute su aktivnosti i vode se razgovori o premještanju divljih životinja jer naš je interes osigurati životinjama najbolje moguće uvjete - kratko kaže Goran Kovačević, zamjenik gradonačelnika Splita.

Iz Ministarstva poljoprivrede kažu kako su nadzorom utvrdili da je s tigrom Demetrijem sve u najboljem redu, a zoološki radi po zakonu.

“Ova inspekcija uočava da se životinja otežano kreće - šepa na prednju desnu nogu. Ta pojava redovito se prati, o čemu postoji evidencija. Odgovorne osobe izjavljuju da se ta pojava kod životinje uočava povremeno”, navodi se u šturom odgovoru Ministarstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 18:18