NESTALO ULJA U SVIĆI

OTIŠAO JE JADNI VUJO, ODBAČEN I NEŽELJEN TAMO GDJE JE PROVEO CIJELI SVOJ ZVJERSKI ŽIVOT Tužan kraj posljednje zvijeri ZOO-a u Splitu

 Vojko Bašić/EPH

Brojeći svoje posljednje dane u neuvjetnom zoološkom vrtu u Splitu prije preseljenja u Kuterevo, gdje su mu mladi aktivisti iz tamošnjeg utočišta za medvjede, vođeni Ivicom Crnkovićem Pavenkom, intenzivno gradili nastambu, stari vuk samotnjak Vujo je uginuo. Bio je posljednja splitska zvijer, sve ostale razmještene su po Europi i drugim domaćim vrtovima, no njega nitko nije htio zbog njegovih specifičnosti: nikada nije bio član čopora, a u svojoj šesnaestoj godini bio je pravi vučji starac koji se ne bi prilagodio životu s drugim vukovima pa bi bio veliki trošak.

Nije mu bilo spasa

Tužnu vijest potvrdio nam je voditelj utočišta Pavenka koji se Vujinu dolasku baš veselio. Rekao je da ne zna previše o slučaju, samo su mu iz Splita javili da vuk ne stiže jer je uginuo.

Predsjednik Upravnog vijeća Zoološkog vrta, Davor Velagić, objasnio je da životinji nije bilo spasa.

- Obavili smo patološki nalaz jer si ne možemo dopustiti da neka životinja ugine, a mi ne znamo razlog. Uginuo je od starosti, srce je stalo i on se jednostavno ugasio u godinama koje su za vuka pozne. Kako bismo mi Dalmatinci rekli, nestalo je ulja u svići - rekao nam je dr. vet. med. Velagić.

Vujo je, iako rođen u zatočeništvu, pokazivao manire pravog vuka, prilagođenog prostoru u kojemu je živio. Velagić otkriva kako su razmišljali o tome da ga vrate u prirodu kako bi tamo proveo svoje posljednje trenutke.

Ne bi preživio

- Zaključili smo da je takvo što nemoguće. Ne bi preživio jer je rođen u zatočeništvu i nikada nije bio u prirodi, nagonski bi tražio čopor, ali bi ga, kada bi ga i našao, ostali rastrgali jer je prestar, a preslab da oformi svoj čopor - pojasnio je dr. Velagić.

Vujo je trebao otići iz Splita još jesenas, ali zbog papirologije, koja je tražila savršene uvjete u novom domu, preseljenje se prolongiralo. Tada je došla zima, a kada se činilo da će se sve poklopiti s prvim danima proljeća, vuk je uginuo. Tako je jadni Vujo otišao na drugi vučji svijet, odbačen od svoje vrste i neželjen tamo gdje je proveo cijeli svoj zvjerski životni vijek.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 00:03