AFERA S FOTOMONTAŽOM

Ako je Tolušić prijetnje već prijavljivao, zašto je zaštitu dobio tek sada?

Nakon objave priče u Nacionalu krenule su neusklađene izjave šefova represivnog aparata o istrazi koja se već provodi
Tomislav Tolušić, ministar poljoprivrede
 Marko Todorov / CROPIX

U ovom trenutku pitanja je mnogo, a odgovora malo u vezi s “aferom Tolušić”. Ovdje smo pokušali sažeti nekoliko najvažnijih pitanja, a odgovore smo pokušali iskristalizirati na osnovi objava u medijima te izjava državnih dužnosnika i ostalih sudionika koji se spominju u ovom slučaju

1. Kada je SOA saznala za fotografije?

- Prema tvrdnjama Nacionala, SOA i policija već mjesecima istražuju prijetnje ministru Tolušiću da će po svaku cijenu biti kompromitiran. Ministar je glavnom uredniku tog tjednika neformalno rekao da je prije šest-sedam mjeseci saznao kako postoje neke fotografije na što je on odmahnuo rukom i nije prijavio nadležnim tijelima. Sad je pitanje kada se tijekom istrage SOA “dokopala” spornih fotografija, na koji način i koliko im je trebalo vremena za njihovu analizu? U Nacionalu tvrde da ih je njima dala osoba koja ih je dobila od osobe nekad angažirane u obavještajnoj zajednici. Ako te fotografije ima već neko vrijeme, postavlja se pitanje je li ono iskorišteno i za utvrđivanje njihova autora. Ako je riječ o samo nekoliko dana, zašto se s tim odmah izašlo u javnost?

2. Zašto se tek sada spominje mogućnost policijske zaštite ministra i njegove obitelji?

- Tek su sada u javnost izašle informacije da nepoznate osobe već tri mjeseca sustavno uništavaju privatni automobil koji koristi supruga potpredsjednika Vlade. Navodno su sve prijavili policiji u vrijeme kada ta ista policija i SOA istražuju prijetnje o kompromitaciji potpredsjednika Vlade, a moguće i o sumnjivim fotografijama, dok glavni urednik Nacionala u utorak navečer tvrdi kako je Tolušić “u nekoliko navrata prijavio sporna zbivanja”. No, to sve, očito je, nije bilo dovoljno da potpredsjednik Vlade i njegova obitelj dobiju policijsku zaštitu. Ili je sigurnosna procjena bila da je to nepotrebno, ili se obavljao “tihi” nadzor kako se ne bi uzbunili oni koji šalju prijetnje.

3. Tko je kome što prijavio?

- Nakon medijskog plasmana cijele priče krenule su neusklađene izjave predstavnika represivnog aparata o istrazi koja se već provodi o cijelom slučaju. Prvo je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović suvereno objavio kako policija na ovom slučaju radi u uskoj koordinaciji sa SOA-om i Državnim odvjetništvom. Onda glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić još suverenije tvrdi da o istrazi pojma nema, da je sporne fotografije vidio u novinama te da tek očekuje da obavještajna agencija o svemu obavijesti policiju i DORH. Dakle, opća neusklađenost nadležnih tijela oko toga tko što istražuje i otkad.

4. Što je na slici falsifikat?

- Prema dostupnim informacijama, u zemunskom apartmanu doista je slikan muško-ženski par. Sve u prostoriji u skladu je s originalnim namještajem. No, ono što su pokazale analize, na fotografijama je izmijenjena glava muške osobe te je, umjesto originalne, umetnuta slika Tolušićeve glave. Zasad nije poznato jesu li autori fotografije angažirali osobe koje su snimili u apartmanu ili su to neke fotografije otprije koje su iskorištene za ovu priliku.

5. Kada su fotografije nastale?

- Ako je točno da je ministar Tolušić glavnom uredniku Nacionala rekao da je za fotografije čuo prije šest-sedam mjeseci, to bi otprilike mogao biti period njihova nastanka. Njeni autori i naručitelji očito su čekali pravi trenutak za njihovo plasiranje. Očito je procijenjeno da je pravi trenutak kada su Vlada i premijer uzdrmani propalim poslom oko nabave aviona te incidenata premijera i zastupnika u Saboru. S obzirom na tajming pokušaja plasiranja, prilično je jasno kako su osobe koje su fotografije dostavile željele da se one objave kao vjerodostojne, a ne da se prije objave provjeravaju.

6. Je li tvrdnja vlasnika kako Tomislav Tolušić nije bio u njegovu apartman dokaz?

- To apsolutno nije nikakav dokaz. Kao i u većini drugih hotela, gosti mogu ući u objekt bez ikakve prijave i doći u sobu. Jedini relevantni dokaz može biti snimak sigurnosne kamere kada bi se znalo kada su fotografije snimka nastale. No, teško je vjerovati da bi srpske službe po tom pitanju bile sklone surađivati s hrvatskim kolegama

7. Tolušić tvrdi da u Srbiji nije bio 10 godina godina. Je li to relevantan dokaz?

- Naravno da nije. SOA je navodno utvrdila da u Srbiji nije bio godinu dana, a navodno je glavni dokaz da je sve falsifikat empirijski dokaz da Tolušić godinama nije bio u Srbiji. No, u Srbiju se može iz Mađarske, a da i nema identifikacije od njihove granične policije. Osim Tolušićeve tvrdnje, očito su postojali neki drugi alati kojima je dokazano da zaista godinama nije bio u Srbiji.

8. Skreće li Vlada puštanjem ove priče u medije pozornost s afere avioni, slučaja Penava i drugih?

- Bilo bi “divno” da je samo dan nakon što je u jednim dnevnim novinama objavljeno kako Vlada kreće u borbu protiv lažnih vijesti, objavila ovako grandiozan “fake news” i da je sposobna odraditi tako sofisticiran posao. Ali nije, tvrdi premijer Plenković. “Zahvaljujem na komplimentu da smo tako kreativni, ali nismo tako sposobni”, poručio je jučer premijer svima onima koji vjeruju u takve sposobnosti Vladinih ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 08:07