PRIJETI UNIŠTENJE

Alarmantno stanje zbog afričke svinjske kuge: ‘Proširi li se bolest, šteta će biti 200 milijuna eura‘

Hrvatska će postati crvena zona sa zabranom izvoza svinja i proizvoda, upozorili su iz Udruge hrvatskih proizvođača svinja (UHPS)

Ilustrativna fotografija

 Tim Scrivener/Alamy/Alamy/Profimedia/Tim Scrivener/alamy/alamy/profimedia

Iz Udruge hrvatskih proizvođača svinja (UHPS) u petak su upozorili kako je situacija vezana uz afričku svinjsku kugu (ASK) alarmantna te prijeti uništenju ionako slabe svinjogojske proizvodnje u Hrvatskoj.

"Proširi li se bolest izvan Vukovarsko- srijemske županije, makar samo na Osječko-baranjsku, štete koje će nastati procjenjujemo na 200 milijuna eura", poručili su iz udruge navodeći kako će Hrvatska postati crvena zona sa zabranom izvoza svinja i proizvoda.

S obzirom na to da, kako kažu, dosad nije pokazana brza operativna sposobnost u borbi s ASK, iz UHPS-a očekuju pad cijena svinja i do 50 posto, što i veliki proizvođači, članovi Udruge, neće moći izdržati te će doći do velikog smanjenja proizvodnje.

Samo u Vukovarsko-srijemskoj županiji, koja je pod zonama zaštite, proizvodi se 150 tisuća tovljenika i 6500 krmača kod članova udruge, svi su u kategoriji 3 po stanju biosigurnosti i nije bilo pojave bolesti na tim farmama, istaknuli su iz udruge.

Dosadašnje neizravne štete od ASK-a procjenjuju na pet milijuna eura.

Upozoravaju da su ciklusi normalne tehnološke proizvodnje poremećeni, a za povratak u normalno stanje i optimalne proizvodne i ekonomske rezultate trebat će godinu dana. Ti su troškovi, kako su naveli, također značajni, a još ni nisu procijenjeni.

U samo dva i pol mjeseca ASK kod domaćih svinja proširio se s dva slučaja i dvije općine na više od 800 dvorišta i 20 jedinica lokalne samouprave. Također, kod divljih svinja provedeno je više od 17.000 analiza (od 2019.) koje su bile negativne, a pet novih pozitivnih utvrđeno je u samo dva mjeseca na području županija uz rijeku Savu i dijelove Karlovačke i Ličko-senjske županije, navodi se u priopćenju.

"Ovakav razvoj događanja pokazuje da situacija nije pod kontrolom, da poduzete pripremne radnje za obranu od ASK i operativno postupanje nakon utvrđenja bolesti u Hrvatskoj nisu odgovarajući te ne daju i rezultate", kažu u UHPS-u.

Hitno potrebna promjena operativnoga postupanja

Bolest se, kažu, širi zbog spore i neodlučne provedbe eradikacije (potpunog uklanjanja onoga što predstavlja opasnost za društvo i zajednicu) u zoni tri kilometra od pojave bolesti, krizno komuniciranje s poljoprivrednicima, medijima i građanima nije odgovarajuće, a naredbe Uprave za veterinarstvo su nejasne i teško provedive ili nisu provedive.

Sadašnja provedba uklanjanja životinja iz zaraženog područja spora je, kažu u udruzi, zbog nedostatnog broja veterinarskih djelatnika u ovlaštenim organizacijama koji su i slabo opremljeni za provedbu, a dodatni poslovi kao što je popis svinja na gospodarstvu i pravila o provedbi biosigurnosti ograničavaju efikasnu organizaciju djelatnika.

Također, broj veterinarskih inspektora je nedostatan, a problem u komunikaciji i nadležnosti između inspektora Državnog inspektorata i Veterinarske uprave Ministarstva poljoprivrede nastao je zbog razdvajanja iz vremena formiranja Državnog inspektorata.

Kapaciteti zbrinjavanja Agroproteinke su ograničeni i sama logistika ne odgovara na potrebe alarmantne situacije i brze reakcije na terenu, naveli su iz HUPS-a.

Mišljenja su da je, ako se želi zaustaviti daljnje širenje bolesti, potrebno hitno mijenjati sadašnje operativno postupanje po svim problematičnim točkama.

Vezano uz problem neodgovarajućeg kriznog komuniciranja, mišljenja su kako bi kvalitetno dnevno informiranje Ministarstva poljoprivrede pomoglo u sprečavanju širenja bolesti i smirivanju stanja na terenu. Svakako u proces treba uključiti i znanstvene i stručne institucije, zaključili su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 15:24