BLOKADA GRANICE

ALEKSANDAR VUČIĆ 'Po prirodi sam pesimist, ali sam uvjeren da ćemo problem riješiti kroz par dana'

Hajdaš-Dončić: Još malo strpljenja, vjerujem da ćemo brzo naći rješenje...
 CROPIX

Zbog sumnje da sve izbjeglice, u dogovoru s Mađarima, šalje u Hrvatsku, naša je Vlada odlučila blokirati granični prijelaz Bajakovo za ulaz teretnih kamiona iz Srbije. Vučićeva Vlada u ponoć je odgovorila protumjerama - blokiran je uvoz sve hrvatske robe u Srbiju. Uslijedile su nove protumjere - niti jedan srpski državljanin niti automobil sa srpskim tablicama ne smije u Hrvatsku...









AKTUALNA ZBIVANJA O IZBJEGLIČKOJ KRIZI IZ MINUTE U MINUTU PRATITE UŽIVO NA PORTALU JUTARNJI.HR

Hrvatski premijer Zoran Milanović je u Bruxellesu izrazio žaljenje mjerama koje je Srbija počela primjenjivati u ponoć prema Hrvatskoj.

“Žao mi je zbog toga. Ja sam jedan od većih prijatelja Srba u Hrvatskoj, ali i Srbijanaca, što je nešto drugo. Jučer je Vučić rekao da će napraviti sve što može i nije napravio ništa”, rekao je Milanović, nazivajući protumjere Beograda 'smiješnima'.

Ponovio je da je očekivao da Srbija počne slati dio izbjeglica izravno na granicu s Mađarskom, a ne da organizirano sve i dalje šalje Hrvatskoj.

BEOGRAD UVEO BLOKADU GRANICE 'Ovo je ekonomska agresija, od sada hrvatska teretna vozila ne smiju u Srbiju'

Na pitanje je li o blokadi granice bilo riječi na summitu Milanović je rekao da se to nije spomenulo niti jednom riječju.

'Nekakvo pismo koje je pisao Vučić nitko nije vidio. Ja se ovim ne rugam Srbiji, meni je žao zbog ovoga ali ovakava vrsta manipulacije možda prolazi u Beogradu, ali u Zagrebu, u Europi ne', kazao je.

MIlanović je rekao da je otvoren za razgovore, da to nije fraza, ali je ponovio da očekuje od Srbije da ne opterećuje Hrvatsku i da dio izbjelgica šalje u Horgoš na mađarskoj granici sa Srbijom.

POLICIJA NA BAJAKOVU NE PUŠTA DRŽAVLJANE SRBIJE U RH 'To je zbog poteškoća s informacijskim sustavom'

Upitan hoće li otvoriti granicu rekao je da neće, iako je to bilo planirano za sutra ujutro.

Na pitanje što će sada Hrvatska učiniti, Milanović je rekao da će to objaviti ministar unutarnjih poslova.

'Sada su donijeli tu mjeru, razgovarao sam o tome tijekom večeri s Federicom Mogherini. Što ćemo točno napraviti to će reći ministar unutarnjih poslova. Dakle, neće biti nasilja ni rata, da se razumijemo, sve je mirno, ali ovo nije normalno ponašanje', rekao je Milanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:23